Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2006 13:33

Ferrovial: Σκέψεις για την εξαγορά της βρετανικής ΒΑΑ

ΣΚΕΨΕΙΣ για την εξαγορά της ΒΑΑ Plc, ιδιοκτήτριας των αεροδρομίων του Λονδίνου, Heathrow και Gatwick, κάνει η Grupo Ferrovial SA, η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Ισπανίας, καθώς επιδιώκει να επεκταθεί και σε άλλες, εκτός της κατασκευαστικής, δραστηριότητες.

Οι μετοχές της ΒΑΑ αναρριχήθηκαν 146 πένες, ποσοστό 22%, φθάνοντας στις 801 πένες η μία και ήταν 16% υψηλότερα, στις 10:30 π.μ. στο Λονδίνο, δίνοντάς της μια χρηματιστηριακή αξία στα 8,2 δισ. λίρες Αγγλίας (14,3 δισ. δολ.).

Η προσφορά θα είναι σε μετρητά και είναι πιθανόν να αποτελέσει μέρος κοινοπραξίας, ανέφερε στην σημερινή της ανακοίνωση η Ferrovial. Ο εκπρόσωπος της ΒΑΑ, Mark Mann, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Η Ferrovial χρησιμοποιεί τα μετρητά που κέρδισε από την έκρηξη των κατασκευών στην Ισπανία, για να μετακινηθεί σε άλλες δραστηριότητες, όπως τα διόδια οδών, τα οποία έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και σταθερές αποδόσεις. Η ΒΑΑ, η οποία διαχειρίζεται τρία αεροδρόμια στο Λονδίνο, είχε το πρώτο εξάμηνο της χρήσης κέρδη 412 εκατ. λιρών Αγγλίας.

Οι ισπανικές κατασκευαστικές εταιρείες χρησιμοποίησαν τα κέρδη τους από την έκρηξη της κατασκευής κατοικιών στην Ισπανία σε δρόμους και σιδηροδρόμους για να επεκταθούν σε υπηρεσίες που προσφέρουν ταχύτερη ανάπτυξη. Τον περασμένο Αύγουστο η Ferrovial αγόρασε την Swissport International AG, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης αποσκευών στον κόσμο.

«Οι σκέψεις της Ferrovial, βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν υπάρχει βεβαιότητα για την προσφορά εξαγοράς», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρεία. «Καμμία προσέγγιση δεν έγινε από το διοικητικό συμβούλιο της ΒΑΑ».

Η Ferrovial, η οποία είχε κέρδη 275 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2005, έχει επενδύσει από το 1997 περίπου 5 δισ. ευρώ (6 δισ. δολ.) και νωρίτερα φέτος, πρόσθεσε στα περιουσιακά της στοιχεία τα διόδια της γέφυρας Chicago Skyway των ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Ferrovial σημείωναν σήμερα απώλειες 3,25 ευρώ, ποσοστό 5,1%, φθάνοντας στα 60,10 ευρώ η μία και διαπραγματεύθηκαν 3,3% χαμηλότερα, κατά 2,10 ευρώ η μία, στις 11:05 π.μ. στη Μαδρίτη.