Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019 20:09

Ομόλογα: Διόρθωσαν οι αποδόσεις

Με ανοδική διόρθωση έκλεισαν την εβδομάδα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ακολουθώντας άλλωστε τη γενικότερη τάση της αγοράς κρατικού χρέους του ευρώ, παρά το γεγονός ότι διένυσαν μία εντυπωσιακή εβδομάδα αλλεπάλληλων ιστορικών ναδίρ.

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Με ανοδική διόρθωση έκλεισαν την εβδομάδα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ακολουθώντας άλλωστε τη γενικότερη τάση της αγοράς κρατικού χρέους του ευρώ, παρά το γεγονός ότι διένυσαν μία εντυπωσιακή εβδομάδα αλλεπάλληλων ιστορικών ναδίρ.

Μετά το εντυπωσιακό ιστορικό χαμηλό 1,99% που άγγιξε ενδοσυνεδριακά η απόδοση του 10ετούς ελληνικού στη διάρκεια της εβδομάδας, έκλεισε στο 2,12% με το spread στις 247 μονάδες βάσης. Στους τίτλος με λήξη το 2024 και 2025, οι αποδόσεις έκλεισαν στο 1,11% και 1,38% αντίστοιχα, ενώ στους κοντινότερους με λήξη το 2022 διαμορφώθηκε στο 0,59%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 5 εκατ. ευρώ εν μέσω προεκλογικού κλίματος. Οι πιέσεις στις τιμές των ελληνικών ομολόγων προκλήθηκαν από ρευστοποιήσεις και υποτονική επενδυτική δραστηριότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με σχόλιο του Bloomberg, τα ελληνικά ομόλογα αναδύθηκαν από την κρίση του 2011 ισχυρότερα από κάθε άλλη φορά, με τις τιμές τους να καταγράφουν άνοδο της τάξης του 20% εφέτος. Υπό αυτές τις συνθήκες, η έξοδος της χώρας μας στις αγορές μετά τις εκλογές της Κυριακής θεωρείται πολύ πιθανή. Ο κύριος όγκος τυχόν μελλοντικών εκδόσεων θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ καθώς και στην ΕΚΤ.

Αντίστοιχα, και η Ιταλία ακολούθησε αυτή την εβδομάδα το «πάρτι» των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις της να καταγράφουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους, καθώς η Ρώμη απέφυγε προς το παρόν μετωπική σύγκρουση με την Ε.Ε. ως προς τη δημοσιονομική πολιτική της και καθώς παράλληλα αυξάνονται οι προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Παρότι η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε έξι μονάδες βάσης, στο 1,73%, στη διάρκεια της εβδομάδας αποκλιμακώθηκε 35 μονάδες βάσης, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το Σεπτέμβριο του 2018. Πρόκειται για πτώση υπερδιπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη στις αποδόσεις των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του διετούς ιταλικού, ενώ αυξήθηκε στο 0,095%, προσπέρασε σε αρνητικό έδαφος κάποια στιγμή στη διάρκεια της εβδομάδας. Το spread μεταξύ 10ετούς ιταλικού/γερμανικού διευρύνθηκε αντίστοιχα στις 210 μονάδες βάσης, αφού στη διάρκεια της εβδομάδας είχε περιοριστεί στις 194 μονάδες βάσης, σε χαμηλό έτους.

Σε άνοδο επέστρεψαν και οι αποδόσεις των περισσότερων 10ετών κρατικών ομολόγων του ευρώ, από τη στιγμή που τα νέα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν περισσότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο -0,34%, αφού όμως στη συνεδρίαση της Πέμπτης υποχώρησε κάτω από το προεξοφλητικό επιτόκιο -0,40% της ΕΚΤ, για πρώτη φορά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Απρίλιο.