Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2006 17:24

Ε.Ε.: Απλούστευση κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις προς τους αγρότες

Την απλούστευση των κοινοτικών κανόνων που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις προς τους αγρότες, ιδίως σε περιόδους κρίσης (που προκύπτουν για παράδειγμα από θεομηνίες), εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρόταση κανονισμού, την οποία υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στόχος του νέου κανονισμού, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2007, είναι να απλουστευθούν οι ενισχύσεις με επενδυτικό χαρακτήρα, καταργώντας παράλληλα μια σειρά από περιορισμούς και ελέγχους.

Με τη ρύθμιση αυτή προωθείται ακόμη η απλούστευση των διαδικασιών που αφορούν τις εθνικές αποζημιώσεις προς τους αγρότες σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών ή για ασθένειες που πλήττουν τη ζωική και φυτική παραγωγή.

Ειδικότερα, καταργείται η υποχρέωση που ισχύει σήμερα για υποχρεωτική εκ των προτέρων έγκριση της εθνικής αποζημίωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά την καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες σε εξαιρετικές περιπτώσεις κρίσης.

Με το νέο κανονισμό θα ενθαρρύνονται οι αγρότες να προχωρούν στη σύναψη ιδιωτικής ασφάλισης έναντι τέτοιων κινδύνων, υποχρέωση η οποία θα καταστεί αναγκαία από το 2010 για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων.

Τέλος, ζητείται από τα κράτη μέλη και τον αγροτικό πληθυσμό να συμβάλει στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων για την αντιμετώπιση περιπτώσεων ξηρασίας, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία-πλαίσιο.

Πηγή ΑΠΕ