Με τη Wall Street κλειστή εξαιτίας της αργίας για την 4η Ιουλίου, το ενδιαφέρον των επενδυτών περιορίστηκε σε Ευρώπη και Ασία.
Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]
Με τη Wall Street κλειστή εξαιτίας της αργίας για την 4η Ιουλίου, το ενδιαφέρον των επενδυτών περιορίστηκε σε Ευρώπη και Ασία.
Στην Ευρώπη η απόφαση της Κομισιόν να μην ξεκινήσει πειθαρχικές διαδικασίες κατά της Ιταλίας, μετά τη συμμόρφωση της Ρώμης για ευθυγράμμιση του δημοσιονομικού της ελλείματος σύμφωνα με αυτά που επιτάσσουν οι Βρυξέλλες, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες μέρα με τη μέρα προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από πλευράς ΕΚΤ στο εγγύς μέλλον, ήταν τα κίνητρα για τους επενδυτές να τοποθετηθούν στις ευρωπαϊκές μετοχές.
Η άτονη ενίσχυση 0,1% του πανευρωπαϊκού δείκτη Euro STOXX 600 ανέβασε παρόλα αυτά τις ευρωπαϊκές μετοχές σε υψηλό περισσότερο των 12 μηνών, επεκτείνοντας παράλληλα το κερδοφόρο του σερί στις 6 διαδοχικές συνεδριάσεις.
Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών παρουσίασαν μεγάλη κινητικότητα προσφέροντας στήριξη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 0,97% (ακόμα πιο βελτιωμένη η εικόνα για τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο παρουσιάζοντας κέρδη 3,44%) και ήταν ο κλάδος με την καλύτερη χθεσινή παρουσία, ακολουθούμενος από τον κλάδο ακινήτων που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση 0,93% υψηλότερα.
Στον αντίποδα από τις πιο αισθητές απώλειες παρουσίασαν οι μετοχές των Coca Cola και της IAG ιδιοκτήτριας της British Airways, κλείνοντας με υποχώρηση 6,67% και 5,94% αντίστοιχα.
Το χρηματιστήριο του Μιλάνου παρουσίασε την καλύτερη εικόνα καταγράφοντας κέρδη 0,98%, Φρανκφούρτη και Παρίσι σημείωσαν ήπια κέρδη 0,11% και 0,03% αντίστοιχα, με οριακές απώλειες 0,08% έκλεισε το Λονδίνο.
Στην Ασία δεν καταγράφηκε ξεκάθαρη τάση στις αγορές για άλλη μία συνεδρίαση, με την επιβολή δασμών της κυβέρνησης Τραμπ ύψους 456% στα προϊόντα χάλυβα στις εισαγωγές από το Βιετνάμ, αλλά και το ανέβασμα των τόνων από τη Βόρεια Κορέα παρά τη συνάντηση Τραμπ – Κιμ, δηλώνοντας στον ΟΗΕ πως οι ΗΠΑ έχουν εμμονή με τους δασμούς, να μην διαμορφώνουν το ιδανικό κλίμα για τους επενδυτές.
Απώλειες 0,33% και 0,21% για τα χρηματιστήρια σε Σανγκάη και Χονγκ Κονγκ αντίστοιχα, κέρδη 0,30% και 0,61% για αυτά σε Τόκιο και Σεούλ.