«Η ΔΕΗ δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Αντιμετωπίζουμε μια καταστροφολογική επίθεση από τη ΝΔ η οποία, από το 2017, ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση καταρρέει». Aυτό υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm. Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015 μέχρι σήμερα, δεν προχώρησε σε αύξηση των τιμών του ρεύματος, διατηρώντας σταθερά τα τιμολόγια, σε αντίθεση με την περίοδο 2010-2014 που οι τιμές ρεύματος αυξήθηκαν κατά 60%.
«Η ΔΕΗ δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Αντιμετωπίζουμε μια καταστροφολογική επίθεση από τη ΝΔ η οποία, από το 2017, ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση καταρρέει». Aυτό υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.
«Η ΔΕΗ, η οποία είχε δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ όταν την παραλάβαμε το 2015 και τα μειώσαμε κατά 1 δισ. ευρώ δηλαδή στα 4 δισ. ευρώ, έχει αναχρηματοδοτήσει πλήρως τα δάνειά της τα τελευταία δύο χρόνια» επισήμανε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε: «Άρα, η ιδέα ότι ξαφνικά καταρρέει μια εταιρεία την οποία οι τράπεζες δανείζουν με ίδιους και καλύτερους όρους σε σύγκριση με το παρελθόν δεν μπορεί να ισχύει».
Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015 μέχρι σήμερα, δεν προχώρησε σε αύξηση των τιμών του ρεύματος, διατηρώντας σταθερά τα τιμολόγια, σε αντίθεση με την περίοδο 2010-2014 που οι τιμές ρεύματος αυξήθηκαν κατά 60%.
«Το βασικό διακύβευμα της αντιπαράθεσης είναι ότι η ΝΔ είχε τη ΔΕΗ υπό πλήρη ιδιωτικοποίηση, τη μικρή ΔΕΗ, τη μεγάλη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ. Εμείς ανατρέψαμε αυτό το σχέδιο, εφαρμόζοντας μια άλλη πολιτική. Σήμερα, η ΝΔ επαναφέρει το σχέδιο του 2014. Θα επέμενα να ρωτήσετε τον κ. Λαζαρίδη αν το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει την πώληση του ΑΔΜΗΕ, στον οποίο εμείς κρατήσαμε το 51% υπό δημόσιο έλεγχο, αν επαναφέρει τη μικρή ΔΕΗ και την πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων κι αν επαναφέρει την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ για να μειωθεί η συμμετοχή του δημοσίου από το 51% στο 34%», επισήμανε.
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι είναι συγκυριακό φαινόμενο η οικονομική πίεση που δέχεται η ΔΕΗ το τελευταίο εξάμηνο, καθώς οφείλεται σε παράγοντες όπως είναι η αύξηση των τιμών των ρύπων, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η μη κανονική λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων. «Όταν οι ζημιές που καταγράφονται είναι της τάξης των 60 εκατ. ευρώ σε μια εταιρεία 4,2 δισ. ευρώ εσόδων ετησίως, προφανώς δεν ισχύει η καταστροφολογία της ΝΔ», υπογράμμισε ο Υπουργός. Χαρακτήρισε δε, ως «φανταστικούς» τους ισχυρισμούς της ΝΔ για ζημιές ύψους 900 εκατ. ευρώ, λέγοντας ότι έχει συμπεριλάβει τα 450 εκατ. των λιγνιτικών μονάδων που είναι προς πώληση, τα 200 εκατ. του τέλους προμηθευτή το οποίο κατήργησε η παρούσα κυβέρνηση και την αποζημίωση των 1.200 υπαλλήλων της ΔΕΗ οι οποίοι εισήλθαν στο πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου.
Τέλος, απαντώντας στις απειλές περί ποινικών ευθυνών λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, κάλεσε τους πολίτες να κρίνουν το ποιόν και τη λειτουργία της ΝΔ.