Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2006 08:51

Egis: 84% υψηλότερα κέρδη το α' τρίμηνο

ΑΥΞΗΣΗ 84%, αποτέλεσμα των μεγαλύτερων πωλήσεων στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη, σημείωσαν το τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας της Ουγγαρίας, Egis Rt.

Το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 6,48 δισ. φόριντ (30,8 εκατ. δολ.) από 3,52 δισ. φόριντ, κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στη Βουδαπέστη, προς το Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με έξι οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, τα κέρδη της εταιρείας προβλεπόταν να ανέλθουν σε 4,59 δισ. φόριντ.

Η Egis, την πλειοψηφία της οποίας κατέχει η γαλλική Laboratoires Servier SA, ευνοήθηκε από την αύξηση των πωλήσεων στην Ανατολική Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ενωση. Η ουγγρική ανταγωνίστριά της, Gedeon Richter Rt. Αύξησε επίσης τις πωλήσεις της στη Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, δαπάνησε περισσότερα για τις επιδοτήσεις φαρμάκων.

«Ο κύριος μοχλός ανάπτυξης των εξαγωγών αυτήν την περίοδο ήταν η ζήτηση από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Egis για τα κέρδη της. Οι πωλήσεις, θα συνεχίσουν να είναι σημαντικές στη Ρωσία. Επίσης, οι πωλήσεις στην Ουκρανία και τις άλλες πρώην χώρες της Σοβιετικής Ενωσης, υπερδιπλασιάστηκαν.

Η Egis αύξησε τις πωλήσεις της στη Ρωσία και στις άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης κατά 68%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, στα 29,3 εκατ. δολ. Οι πωλήσεις στην Ανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν στα 21,89 εκατ. δολ., από 21,17 εκατ. δολ., ενώ τα έσοδά της στην Ουγγαρία σημείωσαν αύξηση 19% μέσα σε ένα έτος, φθάνοντας τα 11,19 δισ. φορίντ.