Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 17:24

Η επιδότηση θα «ζεστάνει» την πλατφόρμα α' κατοικίας

Εξαιρετικά αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των τραπεζών για το πώς θα εξελιχθεί η είσοδος των ιδιωτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Από την έντυπη έκδοση 

Εξαιρετικά αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των τραπεζών για το πώς θα εξελιχθεί η είσοδος των ιδιωτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ήδη 7.000 αιτήσεις έχουν εισέλθει στο σύστημα, άλλες ολοκληρωμένες και άλλες όχι, ενώ οι χρήστες του συστήματος στη διήμερη λειτουργία του ξεπέρασαν τους 11.000.

Η εκτίμηση είναι πως η επιδότηση θα φέρει αρκετό κόσμο στην πλατφόρμα, η οποία πλέον στοχευμένα βοηθά αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη από προστασία και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Το θέμα της πλατφόρμας και οι βελτιώσεις της θα απασχολήσουν έντονα το επόμενο χρονικό διάστημα και τους θεσμούς, οι οποίοι θα ζητήσουν συντομότερους χρόνους εκδίκασης στις υποθέσεις που λιμνάζουν στα δικαστήρια και επιζητούν την προστασία από τον νόμο Κατσέλη.

Οι τράπεζες προσδοκούν να ρυθμίσουν μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία οφειλές που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ συγχρόνως έχοντας εξαιρέσει τα στεγαστικά που θα μπορούσαν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη (το τρέχον θεσμικό πλαίσιο είναι αυστηρότερο) μπορούν να προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις και πωλήσεις χαρτοφυλακίων στεγαστικών που μέχρι πρότινος δεν το έκαναν κυρίως λόγω της εκκρεμότητας.

Ας σημειωθεί πως η πλατφόρμα μπορεί να εξυπηρετεί περισσότερα από 2.000 αιτήματα την ημέρα.

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εκτιμά ότι κατ’ ελάχιστον θα υποβάλουν αίτημα προστασίας και ρύθμισης της οφειλής τους 130.000 δανειολήπτες -στεγαστικών, μικρών επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων με προσημείωση σε πρώτη κατοικία-, ενώ ο αριθμός μπορεί να φτάσει μέχρι τις 180.000 οφειλέτες.

Εκτός νόμου μένουν οι οφειλέτες εκείνοι για τους οποίους εκδόθηκε απόφαση που απέρριψε την ένταξή τους σε προηγούμενα καθεστώτα προστασίας, επειδή δολίως οδηγήθηκαν σε αδυναμία πληρωμής ή επειδή υπάρχει επαρκής περιουσία που εξαίρεσε την πρώτη κατοικία από την προστασία.

Επίσης εκτός μένουν τα δάνεια που φέρουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και δάνεια που κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης έχουν ήδη ρυθμιστεί ή υπάρχει εκκρεμής αίτηση ρύθμισης με τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η επιδότηση για κάθε δανειολήπτη από το Δημόσιο αυτεπάγγελτα εξετάζεται στο τέλος κάθε έτους. 

Επίσης με την ίδια λογική εξετάζεται και το ύψος της επιδότησης, το οποίο μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί όταν αλλάζουν τα δεδομένα τού υπό προστασία δανειολήπτη.