Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2019 23:21

Ντίξον: Ένας τολμηρός Πρωθυπουργός μπορεί να φέρει τον ενάρετο κύκλο στην Ελλάδα

Στις προσεχείς εθνικές εκλογές αναφέρεται ο Βρετανός δημοσιογράφος Χιούγκο Ντίξον σε άρθρο του στο Reuters, σημειώνοντας πως η Ελλάδα ίσως καταφέρει να εισέλθει σε έναν «ενάρετο κύκλο», μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Στις προσεχείς εθνικές εκλογές αναφέρεται ο Βρετανός δημοσιογράφος Χιούγκο Ντίξον σε άρθρο του στο Reuters, σημειώνοντας πως η Ελλάδα ίσως καταφέρει να εισέλθει σε έναν «ενάρετο κύκλο», μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον γνωστό δημοσιογράφο οι επενδυτές είναι ήδη ενθουσιασμένοι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας φιλελεύθερος συντηρητικός, δείχνει να αναλαμβάνει τα ηνία από τον Αλέξη Τσίπρα, τον ριζοσπάστη αριστερό που -σύμφωνα με τον ίδιο- έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2015.

Παράλληλα, αναφέρει πως από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, όταν η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει ενισχυθεί κατά 19% και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί από το 3,4% στο 2,2%, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές θεωρούν πλέον ότι το ελληνικό κρατικό χρέος είναι αντίστοιχα ελκυστικό του ιταλικού.

«Όμως δεν υπάρχει κάποια εγγύηση ότι η Ελλάδα θα εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο», σημειώνει και αναφέρει πως ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι τολμηρός και τυχερός, διότι «για να δημιουργήσει και να διατηρήσει την αναγκαία ανάκαμψη που θα βασίζεται σε επενδύσεις, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει κακές πρακτικές που έχουν ταλαιπωρήσει τη χώρα επί δεκαετίες».

«Θα είναι λάθος, άλλωστε, να θεωρήσει κανείς ότι ο Τσίπρας ευθύνεται για όλα τα προβλήματα της χώρας», προσθέτει.

Παράλληλα, ο Ντίξον σημειώνει πως ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης έχουν να δώσουν απαντήσεις, καθώς οι αμφιλεγόμενες κινήσεις τους κατέστρεψαν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. «Μόνο μετά τη μείωση δαπανών και την αύξηση φόρων από τον Ελληνα πρωθυπουργό έναντι δόσεων από την ευρωζώνη, πήρε μπροστά η οικονομία της χώρας».

Ωστόσο, προσθέτει πως «κάποιοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν σε επίπεδα κοντά στο 20% του ΑΕΠ, για να εισέλθει η χώρα σε καλή αναπτυξιακή τροχιά».

Σύμφωνα με τον Βρετανό δημοσιογράφο «το αισιόδοξο σενάριο έχει ως εξής: Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές με αυτοδυναμία, οπότε ο Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να περιορίσει το πρόγραμμά του, κάνοντας συμφωνία με άλλα κόμματα. Ανακοινώνει ένα υπουργικό συμβούλιο με ταλαντούχους ανθρώπους από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, με έμφαση στην υλοποίηση πολιτικών.

Και συνεχίζει πως «ο νέος πρωθυπουργός ξεμπλοκάρει άμεσα ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις που είχαν «κολλήσει» επί Τσίπρα. Προχωρά σε πλήρη άρση των capital controls. Εκδίδει 10ετές ομόλογο, με διπλάσια ωρίμανση σε σχέση με αυτό που εξέδωσε η τρέχουσα κυβέρνηση, επιδεικνύοντας ότι οι επενδυτές αγοράζουν το όραμά του».

«Μετά από αυτό το θετικό σοκ, ο Μητσοτάκης προσεγγίζει την ευρωζώνη και ζητά χαλάρωση του δημοσιονομικού "ζουρλομανδύα" που απαιτεί από την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο», αναφέρει και σημειώνει πως «πιθανή χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων βοηθά την Ελλάδα να εμφανίσει αξιόλογη ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο το σενάριο αυτό θα μπορούσε να χαλάσει από αρκετά πράγματα. «Κατ’ αρχάς, ο Μητσοτάκης ενδέχεται να μην εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Ή θα μπορούσε να χάσει την ψυχραιμία του και να διορίσει πολλά στελέχη της παλιάς σχολής, ώστε να ικανοποιήσει τις διάφορες πτέρυγες του κόμματός του», ενώ όπως λέει υπάρχουν και οι βραχυπρόθεσμοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι».

«Ο Τσίπρας πρόσφατα αύξησε τις συντάξεις, μια κίνηση που ο Μητσοτάκης στήριξε για πολιτικούς λόγους. Ισως η χώρα να έχει εκτροχιαστεί από τον φετινό δημοσιονομικό στόχο κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ. Ο Μητσοτάκης θέλει να μειώσει τους φόρους, μεταξύ των οποίων και την εταιρική φορολογία, για να ενισχύσει τις επενδύσεις. Όμως πώς θα μπορέσει να το πετύχει;», διερωτάται ο Ντίξον.

Παράλληλα, αναφέρεται και σε πρόσθετα ρίσκα από το εξωτερικό, όπως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και πιαθανή υποχώρηση του τουρισμού.

«Εάν ο Μητσοτάκης καταφέρει να διαχειριστεί αυτά τα προβλήματα», συνεχίζει ο Ντίξον, «υπάρχει ακόμη ένας τεράστιος μεσοπρόθεσμος κίνδυνος» και αυτός είναι η εξυπηρέτηση των δανείων της Ελλάδας μετά το 2032.

Εάν η Ελλάδα θέλει να βιώσει έναν διατηρήσιμο «ενάρετο κύκλο», σύμφωνα με τον Βρετανό ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι τολμηρός και να εκσυγχρονίσει όντως τη χώρα.

«Θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, να θέσει τη δικαστική εξουσία υπεράνω πολιτικής, να δημιουργήσει επαγγελματικές δημόσιες υπηρεσίες, να σταματήσει τις ειδικές συμφωνίες με ολιγάρχες που έχουν διασυνδέσεις και τέλος να πείσει τους πολίτες να πληρώνουν τους φόρους τους», αναφέρει.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον Ντίξον τα παραπάνω αποτελούν δουλειά τουλάχιστον για δύο κυβερνητικές θητείες, «όμως ο Μητσοτάκης μπορεί να κάνει την αρχή την επόμενη εβδομάδα».

«Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Οπότε πρώτη προτεραιότητα του νέου πρωθυπουργού πρέπει να είναι η μηδενική ανοχή σε κακές πρακτικές μεταξύ των υπουργών του. Μόνο τότε η Ελλάδα θα έχει μια πραγματική ευκαιρία να αντιστρέψει τον φαύλο κύκλο…», καταλήγει ο Χιούγκο Ντίξον.

naftemporiki.gr