Σταθερά στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης παρέμειναν οι επενδυτές, οδηγώντας για άλλη μία συνεδρίαση τους 10ετείς τίτλους σε νέα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ.
Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]
Σταθερά στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης παρέμειναν οι επενδυτές, οδηγώντας για άλλη μία συνεδρίαση τους 10ετείς τίτλους σε νέα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ.
Το απίστευτο ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων συνεχίσθηκε και χθες, με τους επενδυτές να επιλέγουν για άλλη μία συνεδρίαση την ασφάλεια των κρατικών τίτλων χρέους, μετά τη συμφωνία των ηγετών της Ε.Ε. να ορίσουν τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ως υποψήφια για επικεφαλής της ΕΚΤ, που ερμηνεύθηκε ως θετικό γεγονός αναφορικά με τη σύμπνοια που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε ένα κοινώς αποδεκτό πρόσωπο.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο πλησίασε ξανά το ψυχολογικό όριο του 2%, με την απόδοσή του να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά στο 2,03% και να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στο 2,04%, σε μία συνεδρίαση που ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 29 εκατ. ευρώ, με τα 21 εξ αυτών να αφορούν εντολές αγοράς.
Η απόδοση του τίτλου με λήξη το 2022 υποχώρησε στο 0,57%, του 5ετούς που ήταν ο τίτλος με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα συγκεντρώνοντας 13 εκατ. ευρώ, έπεσε 1,02%, ενώ η απόδοση του 7ετούς διαμορφώθηκε στο 1,26%.
Από χθες η ομάδα των χωρών της Ευρωζώνης -τα κρατικά 10ετή ομόλογα των οποίων διαπραγματεύονται με αρνητικό επιτόκιο-, πρόσθεσε ένα καινούργιο μέλος το Βέλγιο, με την απόδοση του αντίστοιχου τίτλου να διαμορφώνεται στο -0,35%.
Το προνόμιο των αρνητικών επιτοκίων το απολαμβάνουν πλέον 6 χώρες όλες από τον πυρήνα της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Βέλγιο), με την Ιρλανδία να είναι η χώρα από την περιφέρεια που βρίσκεται μία ανάσα από το 0, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χθες έκλεισε στο 0,07%.
Οι 6 αυτές χώρες αντί να δανείζονται από τους επενδυτές, τους δανείζουν, προσφέροντας ασφαλή καταφύγια στα χρήματα τους, αποκομίζοντας όφελος από τα αρνητικά επιτόκια.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού υποχώρησε 1,58% διαγράφοντας 27 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου ενδοσυνεδριακά έπεσε στο -0,39% μία μόλις μονάδα βάσης από το βασικό καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ.