Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2006 12:34

Securitas: Διαχωρίζει τα τμήματά της

ΣΧΕΔΙΑ να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στις επανδρωμένες φυλάξεις και να διαχωρίσει τα τμήματά της, περίπου στο 1/3 των πωλήσεων, καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει τη ζήτηση των καταναλωτών για πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, κάνει η μεγαλύτερη εταιρεία ασφαλείας στον κόσμο, Securitas AB. Ανοδο 17% σημείωσαν οι μετοχές της.

Η Securitas θα διαχωρίσει το τμήμα συναγερμών κλοπής, ασφαλείας κατοικιών και χρηματαποστολών στις ΗΠΑ, σε τρεις νέες εταιρείες, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Το τέταρτο τρίμηνο, τα κέρδη της εταιρείας που εδρεύει στη Στοκχόλμη, σημείωσαν άνοδο 8%, φθάνοντας στα 754 εκατ. σουηδικές κορώνες (98 εκατ. δολ.).

Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Thomas Berglund, είπε, ότι διαχωρίζει τα τμήματα που κατέστησαν τόσο μεγάλα και εξειδικευμένα, αφού τα πλεονεκτήματα της ανεξαρτησίας τους είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα όταν είναι συγκεντρωμένα. Ο διαχωρισμός, θα βοηθήσει επίσης την εταιρεία, να στοχεύσει σε αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία, στην ο οποία ο Berglund, 53 ετών, είπε ότι ελπίζει να μπει φέτος.

«Οι πελάτες στη βιομηχανία πετροχημικών και στα εμπορικά κέντρα, χρειάζονται διαφορετικά πράγματα, οπότε επιδιώκουμε μεγαλύτερη εξειδίκευση», είπε, συμπληρώνοντας: «Πριν από 20 χρόνια οι άνθρωποι συζητούσαν και την παροχή πολλών υπηρεσιών. Σήμερα είναι φανερό ότι αυτό δεν λειτουργεί, οπότε επιθυμούμε να παραμείνουμε μπροστά».

Οι μετοχές της Securitas, σημείωσαν άνοδο έως και 22,5 κορώνες, φθάνοντας στις 154,5 κορώνες η μία και διαπραγματεύθηκαν στις 152 κορώνες στις 9:11 π.μ. στη Στοκχόλμη, δίνοντας στην εταιρεία μια χρηματιστηριακή αξία, 55,3 δισ. κορώνες. Πριν από σήμερα, οι μετοχές παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες το τελευταίο εξάμηνο.

Τα κέρδη της το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν στα 2,04 κορώνες ανά μετοχή από 1,87 κορώνες, πριν από ένα χρόνο, καθώς τα έσοδά της σημείωσαν αύξηση 16%, φθάνοντας τα 17,71 δισ. κορώνες, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Η Securitas, αύξησε τα κέρδη της μετά τον συνδυασμό των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ υπό μία φίρμα, με την εκπαίδευση των υπαλλήλων στα 650 γραφεία της και τον συνδυασμό των συστημάτων κομπιούτερ, μετά την εξαγορά της Pinkerton Inc., με έδρα το Σικάγο.

Η SEB Enskilda συμβουλεύει την Securitas, στο θέμα του διαχωρισμού της. Η εταιρεία, θα πραγματοποιήσει συνέλευση των μετόχων στις 25 Σεπτεμβρίου, επιδιώκοντας την έγκριση της στρατηγικής της. Η κάθε μία από τις τρεις νέες εταιρείας, θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, παράλληλα με την Securitas.