Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 21:46

Νέα ιστορικά χαμηλά για τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης

Η ελεύθερη πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης συνεχίστηκε, καταγράφοντας η πλειοψηφία τους νέα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ, με τους ευρωπαϊκούς κρατικούς τίτλους χρέους να διαπραγματεύονται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα για την αγορά ομολόγων.

Του Γιάννη Παγκαλιά

[email protected]

Η ελεύθερη πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης συνεχίστηκε, καταγράφοντας η πλειοψηφία τους νέα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ, με τους ευρωπαϊκούς κρατικούς τίτλους χρέους να διαπραγματεύονται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα για την αγορά ομολόγων.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ,όπως και των ιταλικών, συνέχισαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση την ξέφρενη πτωτική τους πορεία, με τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και την αλλαγή στάσης της Ρώμης αναφορικά με το δημοσιονομικό της έλλειμμα, δείχνοντας πλέον πως εναρμονίζεται με τις επιταγές των Βρυξελλών, να δίνουν το έναυσμα στους επενδυτές να στραφούν στα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα.

Η ρητορική της ΕΚΤ για μέτρα στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης έχει περιβάλει τις αγορές με μία διάχυτη αίσθηση ότι σύντομα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων (οι αγορές πλέον προεξοφλούν κατά 50% ότι θα γίνει αυτό), ενώ δειλές αναφορές έχουν γίνει και για νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών τίτλων χρέους.

Υπό το πρίσμα αυτό και με πέντε δεκαετείς τίτλους της Ευρωζώνης να διαπραγματεύονται με αρνητικό επιτόκιο, τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα παρέχουν ευκαιρίες κέρδους για τους επενδυτές.

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ με την απόδοσή του ενδοσυνεδριακά να φθάνει έως το 2,09%, να κλείνει τελικά στο 2,16%, χαμηλότερα κατά εννέα μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Τρίτης, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφώνεται στις 263 μονάδες βάσης.

Το 10ετίας ήταν και το ομόλογο με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, συγκεντρώνοντας 7 εκατ. ευρώ.

Στην ΗΔΑΤ ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 22 αφορούσαν εντολές αγοράς.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ και οι αποδόσεις του 3τούς (0,72%), του 5ετούς (1,11%) και του 7ετούς (1,35%).

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έπεσε στο 1,83%, ένα χαμηλό έτους, με την απόδοση του 30ετούς τίτλου να έχει αγγίξει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τo 2,71%, ένα χαμηλό από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Νέα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ κατέγραψαν τα 10ετή ομόλογα των Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ολλανδίας, Αυστρία και Φινλανδίας.