Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 10:45

Παίρνει φωτιά το ράλι των ομολόγων- στο 2,09% η απόδοση του ελληνικού 10ετους

Θεαματικό ράλι για τα ομόλογα του ευρώ. Εμπορικές, γεωπολιτικές ανησυχίες και προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων ακόμη και τον Ιούλιο ρίχνουν το κόστος δανεισμού σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Έως και το 2,09% υποχώρησε η απόδοση του ελληνικού. Στο 1,87% του ιταλικού. Σε νέο ναδίρ των ισπανικών, πορτογαλικών. 

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Με ένα εντυπωσιακό ράλι ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση για τα ομόλογα της Ευρωζώνης. Με τις εμπορικές ανησυχίες να επιστρέφουν στο προσκήνιο, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων για τα κορυφαία πόστα να συνεχίζεται και τα δεδομένα για την οικονομική δραστηριότητα ολόενα και πιο ζοφερά, οι επενδυτές επιστρέφουν στην ασφάλεια του κρατικού χρέους. 

Όλοι περιμένουν από την ΕΚΤ να δράσει άκρως αποφασιστικά, μειώνοντας σύντομα τα επιτόκια. Μάλιστα η αγορά φαίνεται να ανεβάζει στο 50% τις πιθανότητες για μία μείωση των επιτοκίων του ευρώ τον Ιούλιο και όχι τον Σεπτέμβριο, όπως αρχικά υπολογιζόταν. 

Ωφελημένες βγαίνουν όλες οι χώρες του ευρώ, αλλά καθώς τα επιτόκια στα ομόλογα του λεγόμενου «πυρήνα» είναι ήδη σε αρνητικό έδαφος, πιο απότομη είναι η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων του Νότου.  Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχωρούν οι αποδόσεις ελληνικών, ισπανικών, πορτογαλικών, ενώ και των ιταλικών με μία βουτιά επιστρέφει σε επίπεδα, που είχε να δει πάνω από ένα χρόνο. 

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κατέγραψε θεαματική πτώση έως 21 μονάδων βάσης στο ιστορικό ναδίρ του 2,09%. Τα ελληνικά ομόλογα λαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερη ώθηση όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, με τις προσδοκίες για μία κυβέρνηση που θα δώσει ώθηση σε επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις να είναι υψηλές. 

Την ίδια ώρα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς είναι στο 1,87%, μειωμένη κατά 10 μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, μετά και την απόφαση της Ρώμης να αποφύγει την σύγκρουση με τις Βρυξέλλες αναθεωρώντας προς τα κάτω τον στόχο του ελλείμματος. 

Η απόδοση του αντίστοιχου ισπανικού ομολόγου είναι στο 0,32% και του πορτογαλικού στο 0,39%. 

naftemporiki.gr