Eμπορικοί πόλεμοι και γεωπολιτικοί εντάσεις δεν στάθηκαν εμπόδιο στο να ζήσουν οι επενδυτές το καλύτερο εξάμηνο όλων των εποχών για τις διεθνείς αγορές. Οι μετοχές παγκοσμίως είδαν την αξία τους να εκτινάσσεται κατά 8 τρισ. δολάρια, με τις ελληνικές να εμφανίζουν την καλύτερη επίδοση όλων χάρη και στις δυναμική που δίνουν οι κάλπες. Λίγοι μπορούσαν να φανταστούν στις αρχές της χρονιάς ότι δύο ελληνικές τράπεζες θα ήταν μεταξύ των στοιχείων ενεργητικού με τις ισχυρότερες επιδόσεις στον πλανήτη. Σε ράλι επιδόθηκαν επίσης ομόλογα και πετρέλαιο, ενώ ενισχύεται αισθητά και η δυναμική του χρυσού.
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Το 2019 θα ήταν σήμαινε το τέλος της εποχής του φθηνού δανεισμού και την έναρξη μίας νέας εποχής οξύτατων εμπορικών αντιπαραθέσεων, διαρκών γεωπολιτικών εντάσεων και πάσης φύσεως «πολέμων», που θα πλήγων βαθιά την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές. Οι προβλέψεις για εντάσεις και αναταράξεις επιβεβαιώθηκαν, όπως και οι ζοφερές προοπτικές της ανάπτυξης. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στο να ζήσουν οι επενδυτές το καλύτερο εξάμηνο όλων των εποχών για τις διεθνείς αγορές. Οι μετοχές παγκοσμίως είδαν την αξία τους να εκτινάσσεται κατά 8 τρισ. δολάρια, με τις ελληνικές να εμφανίζουν την καλύτερη επίδοση όλων χάρη και στις δυναμική που δίνουν οι κάλπες. Λίγοι μπορούσαν να φανταστούν στις αρχές της χρονιάς ότι δύο ελληνικές τράπεζες θα ήταν μεταξύ των στοιχείων ενεργητικού με τις ισχυρότερες επιδόσεις στον πλανήτη.
Οι μετοχές
Τα 8 τρισ. δολάρια που «έπεσαν» στις μετοχές μεταφράζονται σε άνοδο 15% για τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI World. Πρόκειται για το καλύτερο εξάμηνο στην ιστορία 40 ετών του δείκτη, υποσκελίζοντας ακόμη και το πρώτο εξάμηνο του 1997. Τι και εάν ο σινο-αμερικανικός πόλεμος έχει λυγίσει το παγκόμιο εμπόριο και διατηρεί υπό πίεση το παγκόσμιο ΑΕΠ; Το κινεζικό χρηματιστήριο έκανε άλμα 20%, ενώ και η Wall Street έχει εξασφαλίσει κέρδη 18%. Εντυπωσιακή η κούρσα των τεχνολογικών κολοσσών, με την μετοχή του Facebook να ενισχύεται 44%, του Netflix περίπου 38% και της Amazon 27%. Ακόμη και οι ευρωπαϊκές μετοχές, που αποτελούσαν δημοφιλές σορτάρισμα, εξασφάλισαν κέρδη 13%- στην καλύτερη εξαμηνιαία επίδοσή τους εδώ και 21 χρόνια.
Μεταξύ των αγορών της Γηραιάς Ηπείρου, το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεχωρίζει. Ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 41,6% στο εξάμηνο, χάρη σε ένα άνευ προηγουμένου ράλι των τραπεζικών μετοχών. Ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης απογειώθηκε 92%, καθώς με το σύνολο των εκπροσώπων του να εμφανίζουν εντυπωσιακές επιδόσεις. Την παράσταση μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έκλεψε η Τράπεζα Πειραιώς με άνοδο της τάξης του 250%. Ακόμη πιο δυναμική ήταν, όμως, η κούρσα για την μετοχή της Attica Bank, που καταγράφει κέρδη 343% στο εξάμηνο.
Τα ομόλογα
Εντυπωσιακό και το ράλι των ελληνικών ομολόγων. Η αισθητή άνοδος στις τιμές σήμανε την πτώση της απόδοσης του δεκαετούς κατά 44% κοντά στο 2,4%. Είναι πια περίπου 160 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα, στα οποία βρισκόταν πριν από έναν χρόνο.
Στο σύνολό τους τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης ήταν μεταξύ των μεγάλων πρωταγωνιστών της χρονιάς. Τα γερμανικά ομόλογα λειτούργησαν ως το απόλυτο επενδυτικό καταφύγιο και χάρισαν στους επενδυτές τα υψηλότερα εξαμηνιαία κέρδη εδώ και δύο χρόνια (περίπου 5,5%). Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς υποχώρησε υπό το μηδέν για πρώτη φορά από το 2016 τον περασμένο Μάρτιο και έκτοτε βυθίζεται ολοόενα και περισσότερο.
Εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα
Στην αγορά εμπορευμάτων ξεχώρισε το πετρέλαιο, με το μπρεντ να κάνει άλμα 23,7%. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο έχει αποκτήσει ισχυρή δυναμική και ο χρυσός, εξασφαλίζοντας έτσι κέρδη της τάξης του 9,6% στο εξάμηνο. Στην μόδα επέστρεψαν όμως και τα κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin είδε την τιμή του να εκτινάσσεται 220%, μετά την ελεύθερη πτώση του 2018. Ωστόσο οι τελευταίες ημέρες αποκαλύπτουν ότι δεν μπορεί να αποκλείεται μία νέα ανώμαλη προσγείωση.
naftemporiki.gr