Από την αρχή της χρονιάς οι προοπτικές για τις ελληνικές μετοχές διαφαίνονταν ευνοϊκές. Το ράλι τους όμως φαίνεται να ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Κέρδη άνω του 40% για τον Γενικό Δείκτη και άνω του 90% για τις τράπεζες από την αρχή της χρονιάς. Ποιος ο ρόλος των πολιτικών εξελίξων, ποια τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου.
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Από την αρχή της χρονιάς οι προοπτικές για τις ελληνικές μετοχές διαφαίνονταν ευνοϊκές. Το ράλι τους όμως φαίνεται να ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη και ενώ πηγάζει έως έναν βαθμό από τα οικονομικά δεδομένα μετά και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, φαίνεται να έχει περισσότερο να κάνει με τις πολιτικές εξελίξεις και τις προσδοκίες που αυτές γεννούν για την επομένη της κάλπης. Ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον πάνω από τις 860 μήνες και πολλοί βλέπουν συνέχεια στην άνοδο έως και τις 1.000 μονάδες.
Ο Γ.Δ. παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 41,6% στο εξάμηνο, χάρη σε ένα άνευ προηγουμένου ράλι των τραπεζικών μετοχών. Ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης απογειώθηκε 92%, καθώς με το σύνολο των εκπροσώπων του να εμφανίζουν εντυπωσιακές επιδόσεις. Την παράσταση μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έκλεψε η Τράπεζα Πειραιώς με άνοδο της τάξης του 250%. Ακόμη πιο δυναμική ήταν, όμως, η κούρσα για την μετοχή της Attica Bank, που καταγράφει κέρδη 343% στο εξάμηνο.
Ακόμη και σε όρους δολαρίου, στους οποίους υπολογίζει τις επιδόσεις των στοιχείων ενεργητικού παγκοσμίως το Reuters, η επίδοση του γενικού δείκτη στην Αθήνα είναι με διαφορά η καλύτερη μεταξύ των ευρωπαϊκών.
Σημειώνεται δε ότι συνολικά για τις ευρωπαϊκές μετοχέςτο πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν το καλύτερο από το 1998.
Εντυπωσιακό και το ράλι των ελληνικών ομολόγων. Η αισθητή άνοδος στις τιμές σήμανε την πτώση της απόδοσης του δεκαετούς κατά 44% κοντά στο 2,4%. Είναι πια περίπου 160 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα, στα οποία βρισκόταν πριν από έναν χρόνο.
Από τις αρχές του έτους είχαμε μία θετική δυναμική για το ελληνικό ενεργητικό. Οι ταχύτητες, ωστόσο, ανέβηκαν αισθητά μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Το γεγονός ότι αποφεύχθηκε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος υψηλών τόνων, που θα μπορούσε να παραλύσει την οικονομία, έγινε δεκτό με εμφανή ικανοποίηση απο τους επενδυτές. Οι τελευταίοι φαίνεται επίσης να έχουν προεξοφλήσει ότι η κάλπη θα αναδείξει μία πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και τις αγορές κυβέρνηση.
Στο σύνολό τους οι επενδυτικοί οίκοι επισημαίνουν ότι οι παραπάνω παράγοντες λειτουργούν θετικά για τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα, που θα μπορούσαν να συνεχίσουν με την ίδια ορμή το ράλι τους και το επόμενο εξάμηνο. Μάλιστα στην τελευταία έκθεσή της η Citigroup σπεύδει να επισημάνει πως μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να εξασφαλίσει την χαλάρωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που με τη σειρά του θα έδινε πολύτιμες ανάσες στην ελληνική οικονομία. Αν πάντως αυτό δεν συμβεί, τότε οι ειδικοί βλέπουν χαμηλές πτήσεις για την ανάπτυξη έως και το 2023.
Δεν είναι όλοι το ίδιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς. Σε πρόσφατο άρθρο του στους Financial Times, ο Θάνος Παπασάββας, ιδρυτής και chief investment officer της ABP Invest, εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών, προειδοποιούσε ότι οι επενδυτές δεν μπορούν να εφησυχάζουν. Και τούτο γιατί μία πιθανή νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές και κυρίως η επιστροφή του Αλ. Τσίπρα στο ρόλο του ηγέτη της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα αναταραχή.
Όπως εξηγούσε η εμπειρία του παρελθόντος και σε άλλες χώρες, όπως στη Βρετανία επί Τόνι Μπλερ και στη Γερμανία επί Γκέρχαρντ Σρέντερ, δείχνει ότι είναι πιο εύκολο για κεντροαριστερές κυβερνήσεις να περνούν σκληρά μέτρα από ό,τι για κεντροδεξιές. «Ομοίως ο κ. Τσίπρας κατάφερε να περάσει μέτρα, χωρίς κοινωνικές αναταραχές τα τελευταία χρόνια. Δεν θα ήταν έτσι τα πράγματα με μία κεντροδεξιά κυβέρνηση» τόνιζε.
naftemporiki.gr