Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2006 07:55

Ιαπωνία: Αύξηση του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών

ΔΙΕΥΡΥΝΘΗΚΕ, για τέταρτο μήνα τον Δεκέμβριο, το πλεόνασμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας, αποτέλεσμα της αύξησης των εξαγωγών αυτοκινήτων και ηλεκτρονικές, σε συνδυασμό με το εισόδημα από τις ξένες επενδύσεις.

Το πλεόνασμα αυξήθηκε 8,6%, στο 1,75 τρισ. γιέν (14,9 δισ. δολ.) έναντι του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας στο Τόκυο. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το πλεόνασμα θα μειωνόταν στο 1,59 τρισ. γιέν.

Οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να τονώνουν το πλεόνασμα φέτος, καθώς οι ξένες οικονομίες αναπτύσσονται, τονώνοντας την ανάπτυξη της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο. Οι εξαγωγές των αυτοκινήτων της Toyota Motor Corp., σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα πλέον του έτους τον Δεκέμβριο, ενώ η Canon Inc. εκτιμά ότι οι φορτώσεις της σε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, θα αυξηθούν 13,6% φέτος.

Το γιέν σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 117,71 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:13 π.μ. στο Τόκυο, από 117,79 γιέν, που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Περισσότερα εισοδήματα από το εξωτερικό και χαμηλότερο έλλειμμα υπηρεσιών, επίσης βοηθά στην αύξηση του πλεονάσματος, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση.

Το εισόδημα από ξένες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων και επενδύσεων σε αμερικανικές μετοχές και αξίες, καθώς επίσης τα κέρδη από τη δραστηριότητα των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό, βοήθησε στην αύξηση του πλεονάσματος εισοδήματος κατά 38%, στα 918 δισ. γιέν τον Δεκέμβριο και στα υψηλότερα επίπεδα μέσα σε τρεις μήνες, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία.

Το έλλειμμα των υπηρεσιών μειώθηκε στα 174 δισ. γιέν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για βίζα, που έκανε περισσότερους τουρίστες να επισκεφθούν την Ιαπωνία.