Σε ανοδική διόρθωση γύρισαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ ανέκοψε τις μεγάλες προσδοκίες των αγορών για επιθετική μείωση των επιτοκίων.
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Σε ανοδική διόρθωση γύρισαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ ανέκοψε τις μεγάλες προσδοκίες των αγορών για επιθετική μείωση των επιτοκίων.
Οι περισσότερες αποδόσεις αυξήθηκαν από δύο έως τρεις μονάδες βάσης, με την απόδοση του γερμανικού στο -0,306%, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του -0,34%. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού έχει αποκλιμακωθεί περίπου 55 μονάδες βάσης από τις αρχές του έως σήμερα, ενώ οι γαλλικές αποδόσεις φλερτάρουν με αρνητικό έδαφος.
Οι ρευστοποιήσεις πυροδοτήθηκαν από τα σχόλια του Πάουελ, τα οποία δεν ήταν τα αναμενόμενα από τις αγορές, καθώς έχουν ήδη προεξοφλήσει μία μείωση των αμερικανικών επιτοκίων της τάξης των 50 μονάδων βάσης. Πιέσεις άσκησαν και οι αυξημένες ελπίδες για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας του G20 στο τέλος της εβδομάδας, είδηση που έστρεψε τους επενδυτές στις μετοχές και ώθησε σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις.
Παρ΄όλα αυτά, η γενική τάση στις αγορές κρατικού χρέους, που είναι ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων, παραμένει η ίδια, σύμφωνα με αναλυτές. Και αυτό, επειδή, παραμένουν δυνατές οι προσδοκίες από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι θα μειώσει τα επιτόκια και πιθανόν να επαναφέρει σε λειτουργία το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτή που προκάλεσε όμως ιδιαίτερη αίσθηση ήταν η Αυστρία, με την έκδοση 100ετούς ομολόγου, κάτι που είχε κάνει ξανά πριν από δύο χρόνια. Η ζήτηση για το νέο ομόλογο ξεπέρασε τα 5 δισ.ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,2% στη δευτερογενή αγορά, ποσοστό πολύ υψηλότερο συγκριτικά με το 0,27% που προσφέρει η Γερμανία στο μακροβιότερο ομόλογό της που λήγει το 2048. Σίγουρα, το ομόλογο θα προσελκύσει επενδυτές που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις μέσα στο σημερινό περιβάλλον των χαμηλών και σε πολλές περιπτώσεις πλέον αρνητικών επιτοκίων.
Η προηγούμενη έκδοση 100ετούς της Αυστρίας με λήξη το 2117 είχε προσελκύσει επενδυτική ζήτηση ύψους 11 δισ.δολαρίων, αποφέροντας τότε στο αυστριακό δημόσιο 3,5 δισ.ευρώ. Εκτοτε, η απόδοσή του έχει υποχωρήσει περίπου 100 μονάδες βάσης, στο 1,19%. Μαζί με το 100ετές, η Αυστρία εξέδωσε και πενταετές ομόλογο, με τη συνολική ζήτηση και για τις δύο εκδόσεις να φθάνει τα 28 δισ.ευρώ.
Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, επικράτησε ηρεμία και απίστευτα μικρός όγκος συναλλαγών. Στην ΗΔΑΤ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας μόλις 8 εκατ.ευρώ με όλη την κίνηση να πραγματοποιείται την τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Η απόδοση του 10ετούς έκλεισε στο 2,43%, στα ίδια περίπου επίπεδα με τη συνεδρίαση της Τρίτης, αν και ενδοσυνεδριακά ανέβηκε έως το 2,52% με το spread στις 274 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις στο πενταετές και επταετές διαμορφώθηκαν στο 1,27% και 1,56% αντίστοιχα, ενώ στον κοντινό τίτλο με λήξη το 2022 στο 0,97%.