Σε νέα ιστορικά χαμηλά βρέθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, λίγο πριν από την ομιλία του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος δέχεται έντονες πιέσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει σε επιθετικές επιτοκιακές μειώσεις.
Της Εφης Τριήρη
[email protected]
Σε νέα ιστορικά χαμηλά βρέθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, λίγο πριν από την ομιλία του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος δέχεται έντονες πιέσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει σε επιθετικές επιτοκιακές μειώσεις.
Καθώς οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη κλίνουν προς χαλαρότερη νομισματική πολιτική - η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διαμήνυσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι σκοπεύει να μειώσει τα επιτόκια και να θέσει ξανά σε λειτουργία το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ωθώντας σε ράλι τις τιμές κρατικών ομολόγων - η προσοχή επιστρέφει και πάλι στις ΗΠΑ, ειδικά αφότου ο Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Πάουελ.
Τα τελευταία δε, στατιστικά στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη γνώρισε τον Ιούνιο τη μεγαλύτερη επιδείνωση σε διάρκεια 21 μηνών, ενώ οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών παρουσίασαν απρόσμενη πτώση για δεύτερη διαδοχικό μήνα, σε μία ακόμη ένδειξη για επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.
Η αγορά αυτή τη στιγμή προεξοφλεί μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ δεν αποκλείει και μία μείωση των 50 μονάδων βάσης. Η προοπτική αυτή αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στις τιμές των κρατικών ομολόγων, ειδικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με αναλυτές της Commerzbank. Ηδη, η απόδσοη του 10ετούς αμερικανικού υποχώρησε ξανά κάτω από το "φράγμα" του 2%.
Σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο -,0,336%, βρέθηκε και η απόδοση του 10ετούς γερμανικού στην αρχή της συνεδρίασης, παρότι τα χαμηλά επιτόκια περιόρισαν το ενδιαφέρον των επενδυτών στη δημοπρασία διετών τίτλων που πραγματοποίησε το Βερολίνο με κουπόνι 2%, αντλώντας περίπου 4 δισ.ευρώ. Στην Ιταλία ωστόσο, η ζήτηση ήταν υψηλή, με το υπουργείο Οικονομικών να αντλεί 1 δισ.ευρώ από έκδοση τιμαριθμοποιημένου ομολόγου λήξης 2028 και 2041 με τη ζήτηση να υπερκαλύπτεται περισσότερο από δύο φορές.
Το περιβάλλον των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων ώθησε και την Αυστρία να εξετάσει το ενδεχόμενο δεύτερης έκδοσης ομολόγου διάρκειας 100 ετών μαζί με νέο πενταετές. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν και οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών, ολλανδικών, αυστριακών και φινλανδικών. Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού κινήθηκε στο -0,006%, ενώ και του ιρλανδικού κατέρριψε νέο ιστορικό χαμηλό.
Στην ελληνική αγορά υπήρξε μικρή διόρθωση, με το κλίμα να βελτιώνεται προς το τέλος της συνεδρίασης. Η απόδοση του 10ετούς έκλεισε στο 2,45%, υψηλότερα από χθες αλλά καλύτερα από το 2,55% που έφθασε αρχικά σήμερα, με το spread στις 279 μονάδες βάσης. Στους τίτλους με λήξη το 2024 και 2025, οι αποδόσεις "τσίμπησαν" στο 1,29% και 1,59% αντίστοιχα, ενώ στους κοντινούς με λήξη το 2022 διαμορφώθηκε μία ανάσα κάτω από το 1%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε στα 54 εκατ.ευρώ.