Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2006 10:19

Electrolux: Ζημίες το δ' τρίμηνο

ΖΗΜΙΕΣ εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικών οικιακών συσκευών στον κόσμο, Electrolux AB, αποτέλεσμα του κόστους για το κλείσιμο εργοστασίου της στη Γερμανία. Η εταιρεία εκτιμά ότι φέτος θα εμφανίσει κέρδη.

Οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε 440 εκατ. σουηδικές κορώνες (56 εκατ. δολ.) έναντι καθαρού κέρδους 728 εκατ. κορώνες, πέρυσι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας στη Στοκχόλμη. Τα έσοδά της αναρριχήθηκαν 17%, φθάνοντας στα 33,6 δισ. κορώνες.

Η Electrolux, που παράγει τις ηλεκτρικές σκούπες Eureka, κλείνει εργοστάσιά της στη Δυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και του εργοστασίου της AEG στη Νυρεμβέργη, όπου απασχολείται περίπου το 40% του εργατικού της δυναμικού στη Γερμανία. Οι υψηλότερες τιμών των πρώτων υλών, η χαμηλή ζήτηση στην Ευρώπη και η αύξηση του ανταγωνισμού, ανάγκασαν την εταιρεία να μεταφέρει την παραγωγή της σε χώρες με χαμηλότερο εργατικό κόστος, όπως στην Πολωνία.

Εξαιρουμένου του κόστους για το κλείσιμο του εργοστασίου τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν 42%, φθάνοντας στα 2,06 δισ. σουηδικές κορώνες, αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών για ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, σε συνδυασμό με την αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί περισσότερο από το 1/3 των συνολικών της εσόδων.

Οι μετοχές της Electrolux σημείωσαν το τελευταίο εξάμηνο άνοδο 29%, έναντι της ανταγωνίστριάς της Whirlpool Corp. της οποίας οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 6,2%.

Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για το κλείσιμο μονάδας παραγωγής ψυγείων στην Ισπανία και των χαρτοκοπτικών μηχανών στην Ιταλία. Η παραγωγή ψυγείων, θα μειωθεί στην Ιταλία και τη Σουηδία.