Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2006 10:44

Aeropostal: Το κλείσιμο εθνικής οδού θα της κοστίσει 40 εκατ. δολ.

ΕΩΣ και 40 εκατ. δολ. σε πωλήσεις εκτιμά ότι θα χάσει φέτος η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Βενεζουέλας, Aeropostal Alas de Venezuela, μετά το κλείσιμο της οδού που συνδέει το Καράκας με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο, τον μήνα που πέρασε.

Η Aeropostal, η οποία ελέγχει περίπου το 70% της αγοράς των εσωτερικών πτήσεων, εκτιμά ότι οι πωλήσεις της θα διαμορφωθούν στα 240 εκατ. δολ., λιγότερα από τα 280 εκατ. δολ., που προέβλεπε αρχικά, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Nelson Ramiz. Φέτος, τα κέρδη της εταιρείας θα είναι περίπου στο 3% των πωλήσεών της ή 7,2 εκατ. δολ. σύμφωνα με τον Ramiz.

H εταιρεία μείωσε τις πτήσεις της κατά 60% από τον κύριο σταθμό της την Μaiquetia στην Καραϊβική από τις 5 Ιανουαρίου, όταν οι μηχανικοί είπαν ότι οι τρεις γέφυρες της εθνικής οδού προς την πρωτεύουσα της χώρας ράγισαν και μετακινήθηκαν.

«Το ταξίδι μεταξύ της Maiquetia και του Καράκας, απαιτούσε 35 λεπτά και τώρα απαιτεί 2,5 ώρες και μερικές φορές περισσότερο από τέσσερις ώρες» είπε ο Ramiz, 52 ετών, σε συνέντευξη που παραχώρησε από το τηλέφωνο, συμπληρώνοντας: «Ενδέχεται να δημιουργήσουμε μία μεγάλη βάση στο Maracaibo, για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το Καράκας».

Το κλείσιμο της εθνικής οδού, ενδέχεται να μειώσει την ανάπτυξη του ΑΕΠ και να επιταχύνει τον πληθωρισμό φέτος κατά 1%, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 5% έως 6% και ο πληθωρισμός από 11% έως 12%.