Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2006 11:16

ΕΚΤ: Tην υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ε.Ε. κέρδισε ο Juergen Stark

Ο Juergen Stark, ο αντιπρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, είναι έτοιμος να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αφού κέρδισε την υποστήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ο Stark, 57 ετών, θα καταλάβει τη θέση που κατέκτησε τον Ιούνιο ο Γερμανός συνάδελφός του Otmar Issing, γνωστός ως πιο σκληρός πολέμιος του πληθωρισμού μεταξύ των έξι μελών της ΕΚΤ, στη Φραγκφούρτη.

Οι υπουργοί Οικονομικών «συμφώνησαν ότι ο κ. Stark θα πρέπει να διαδεχθεί τον κ. Issing», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Peer Steinbrueck μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη των 12 Ευρωπαίων ομολόγων του, στις Βρυξέλλες.

Ο Stark ήταν ένας από τους συγγραφείς της δεκαετίας του 1990 του Συμφώνου Σταθερότητας, θέτοντας τα όρια στο έλλειμμα του προϋπολογισμού των χωρών της ζώνης του ευρώ και προσφάτως ήταν ένας από τους πρώτους κεντρικούς τραπεζίτες που προειδοποίησαν ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν για την αποτροπή του πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ, αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 2,25% την 1 η Δεκεμβρίου, προχωρώντας στην πρώτη αύξηση μέσα σε πέντε χρόνια. Οι επενδυτές περιμένουν ότι η τράπεζα θα αυξήσει το κόστος δανεισμού και πάλι μέχρι τα τέλη του Μαρτίου.

Ο διορισμός του Stark θα επικυρωθεί και από τους 25 υπουργούς Οικονομίας της Ε.Ε. σήμερα και θα από τους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. τον επόμενο μήνα. Η Γερμανία θα ακολουθήσει τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία στη διατήρηση της θέσης στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, εμποδίζοντας τις μικρότερες χώρες, που υποστηρίζουν ότι οι μεγαλύτερες είναι αδικαιολόγητα ισχυρές στην ΕΚΤ.

Ο Stark κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου της Bundesbank, υπεύθυνος των διεθνών οικονομικών σχέσεων από το 2002. Γεννήθηκε στο Gau-Odernheim, μια πόλη 4.000 κατοίκων νοτίως του Ρήνου στη Φραγκφούρτη. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.