Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2006 18:16

ΟΜΕ-ΟΤΕ: Πάει πίσω το πρόγραμμα εθελουσίας

Προβλήματα στην ομαλή υλοποίηση του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, διαπιστώνει η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Οπως τόνισαν οι συνδικαλιστές σε συνέντευξη Τύπου η πρώτη εκκρεμότητα αφορά στην έλλειψη κοινής υπουργικής απόφασης, από τους υπουργούς Οικονομίας, Απασχόλησης και Μεταφορών-Επικοινωνιών, με βάση την οποία θα εκταμιεύονταν τα ποσά για τη συνταξιοδότηση των 711 εργαζομένων που έχουν ενταχθεί στην πρώτη φάση του προγράμματος, το οποίο λήγει τυπικά αύριο, αφού από τις 16 του μηνός αρχίζει η δεύτερη φάση.

Αυτό, κατά την ΟΜΕ-ΟΤΕ, έχει ως αποτέλεσμα οι 711 εργαζόμενοι να μην έχουν εισπράξει το ποσό που δικαιούνται από το Ταμείο Αρωγής, δηλαδή ούτε το εφάπαξ, αλλά και ούτε τη σύνταξη.

Η δεύτερη εκκρεμότητα έχει να κάνει με την άρνηση, όπως διατείνεται η ΟΜΕ-ΟΤΕ, της διοίκησης του ΟΤΕ να σεβαστεί τη ρητή συμβατική της δέσμευση και να καλύψει, μέσω δανεισμού, το προκύπτον πρόσθετο κόστος, ύψους περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ, για το Ταμείο Αρωγής λόγω της εφαρμογής του προγράμματος, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνσή του.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η ΟΜΕ-ΟΤΕ, υποχρεώνεται, όπως δήλωσε, να ζητήσει την αναστολή της υλοποίησης του προγράμματος της εθελουσίας, πριν από την έναρξη της δεύτερης φάσης, στην οποία αναμένεται να ενταχθούν περίπου 3.500 εργαζόμενοι. «Δεν υπάρχει νόημα να βγει κάποιος τώρα στη σύνταξη και να πάρει το εφάπαξ μετά από τρία έως έξι χρόνια», τόνισαν χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστές. Τόνισαν επίσης ότι ήδη η υλοποίηση του προγράμματος φαίνεται να πηγαίνει προς τα πίσω, καθώς η διοίκηση του ΟΤΕ μετέθεσε κατά μία εβδομάδα το χρόνο χορήγησης των υποχρεωτικών αδειών των υπό συνταξιοδότηση εργαζομένων.

Για αύριο είναι προγραμματισμένη έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ.