Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2006 18:56

Καπράλος: «Σε σταθερή τροχιά κερδοφορίας η ΕΧΑΕ»

Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ) θα συνεχίσουν να μειώνουν το λειτουργικό κόστος, ενώ αναζητούν φορολογικά αποτελεσματικό τρόπο να επιστρέψουν μέρος της ρευστότητας τους στους μετόχους, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Σπύρος Καπράλος, στο Reuters.

«Στόχος μας είναι να μην καθόμαστε πάνω σε cash που δεν μας χρειάζονται», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ. «Αναζητούμε τον πιο αποτελεσματικό φορολογικά τρόπο για να επιστρέψουμε την ρευστότητα στους μετόχους μας».

Ο κ. Καπράλος είπε ακόμη ότι «ο όμιλος βρίσκεται σε σταθερή τροχιά κερδοφορίας και διανομής μερισμάτων. Για λόγους φορολογικής αποτελεσματικότητας έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες συγχώνευσης των εταιριών εκκαθάρισης συναλλαγών και των παραγώγων με τη μητρική εταιρεία».

Το θετικό κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως, σε συνδυασμό με την υψηλή ρευστότητα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της συμμετοχής ξένων επενδυτών στην Σοφοκλέους - μία ώριμη αγορά με χαρακτηριστικά αναδυόμενης ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Καπράλος.

«Πέρυσι, οι καθαρές εισροές θεσμικών επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανήλθαν στα 5,3 δισ. ευρώ. Η τάση συνεχίζεται το 2006, είχαμε καθαρές εισροές 522 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι ποσοστό 46% της διασποράς των ελληνικών μετοχών ανήκει σήμερα σε ξένα χαρτοφυλάκια, έναντι 36% ένα χρόνο νωρίτερα. Ενώ είναι ακόμη υψηλότερο όσον αφορά τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης», πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ είπε ακόμη ότι είναι επίσης σημαντικό ότι η συμμετοχή των ξένων θεσμικών έχει διευρυνθεί και σε μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου το free-float που κατέχουν ξένα χαρτοφυλάκια αυξήθηκε στο 31% από 21%.

Με τις σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ για φέτος, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να αντλήσει έσοδα για την μείωση του δημόσιου χρέους, η ελεύθερη διασπορά αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τον κ. Καπράλο.