Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές για δεύτερη ημέρα. Οι μετοχές της BHP Billiton οδηγούσαν τις μετοχές των μεταλλουργιών υψηλότερα, μετά την ανακοίνωση των κερδών ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της αγοράς ιδίων μετοχών αξίας 2 δισ. δολαρίων.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index αναρριχήθηκε 0,3%, φθάνοντας στις 125,62 μονάδες, στις 12:09 μ.μ. στο Τόκυο, μετά την χθεσινή του άνοδο κατά 1,2%. Ο δείκτης του κλάδου των μεταλλουργιών σημείωνε άνοδο 1,2%, τη μεγαλύτερη, μεταξύ των 10 λοιπών κλάδων που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,6%, φθάνοντας στις 16,274,18 μονάδες και ο Topix κέρδιζε 0,7%, με τις μετοχές των τραπεζών να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο, μετά την εισήγηση της Merrill Lynch & Co. προς τους επενδυτές, να αγοράσουν μετοχές της Sumitomo Mitsui Financial Group Inc.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωναν οι δείκτες στη Σιγκαπούρη, τη Ν. Κορέα και την Ταϊλάνδη, ενώ πτωτικά κινήθηκαν στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία. Ανοδικά κινήθηκαν οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας.

Το αργό πετρέλαιο, κάτω από τα 60 δολ. το βαρέλι, ώθησε πτωτικά τις μετοχές των εταιρειών με πετρελαιοειδή, όπως της PetroChina Co. και έδωσε ώθηση στις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της Honda Motor Co.