Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2006 12:51

Aνακάμπτει από τα χαμηλότερα έξι εβδομάδων το αργό

ΑΝΕΚΑΜΨΕ το αργό πετρέλαιο από τα χαμηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων, μετά την πτώση για τρεις ημέρες, καθώς εκτιμάται ότι τα διϋλιστήρια των ΗΠΑ θα μειώσουν την παραγωγή, καθώς κλείνουν για συντήρηση.

Τα διϋλιστήρια αγοράζουν λιγότερο αργό κατά την περίοδο της συντήρησής τους, μετά την αλλαγή για την παραγωγή πετρελαίου θέρμανσης, πριν την αλλάξουν πάλι για την παραγωγή βενζίνης. Τα διϋλιστήρια λειτούργησαν στο 86% της δυναμικότητάς τους την εβδομάδα που έληξε στις 3 Φεβρουαρίου και μάλλον λειτούργησαν με τον ίδιο ρυθμό την εβδομάδα που ακολούθησε, όπως εκτιμούν οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου, σημείωσε άνοδο 27 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 59,84 δολ. το βαρέλι στις 9:11 π.μ. στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια υποχώρησαν 2,7% χθες, για να κλείσουν κάτω από τα 60 δολ. το βαρέλι, για πρώτη φορά μέσα στο έτος, καθώς εκτιμάτο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σήμερα αύξηση των αποθεμάτων του αργού πετρελαίου, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Το μπρεντ, για τα συμβόλαια του Απριλίου, σημείωσε άνοδο 26 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 59,78 δολ. το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

Η βενζίνη σημείωσε αύξηση για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον της εβδομάδας. Τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσαν αύξηση 2,39 σεντς, ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στο 1,4088 δολ. το γαλόνι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Χθες, οι τιμές της βενζίνης υποχώρησαν 3,2%, στο 1,3849 δολ. το γαλόνι και στα χαμηλότερα επίπεδα περίπου ενός έτους.