Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2006 13:48

Wockhardt: 1 δισ. δολ. για εξαγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

ΠΟΣΟΝ 1 δισ. δολ. σε εξαγορές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, θα δαπανήσει φέτος η ινδική φαρμακοβιομηχανία Wockhardt Ltd., σύμφωνα με τον πρόεδρο της των οικονομικών της εταιρείας, Rajiv B. Gandhi.

«Θέλουμε να δαπανήσουμε περίπου 750 εκατ. δολ. έως 1 δισ. δολ. για την εξαγορά εταιρειών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ», είπε σήμερα ο Gandhi σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας :«Υπάρχουν περίπου έξι με επτά εταιρείες, που σκεφτόμαστε».

Η έβδομη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ινδίας, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, παίρνει δάνειο 250 εκατ. δολ. για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των εξαγορών. Χθες, το διοικητικό συμβούλιο της Wockhardt, ενέκρινε σχέδιο άντλησης ποσού έως και 500 εκατ. δολ., μέσω της πώλησης μετοχών, για το οποίο θα ζητήσει την έγκριση των μετόχων της στις 16 Μαρτίου σύμφωνα με τον Gandhi.

Η Wockhardt επεκτείνεται στο εξωτερικό για να τονώσει τα έσοδα, καθώς η αύξηση του ανταγωνισμού στο εσωτερικό και ο έλεγχος των τιμών από την κυβέρνηση, επηρεάζουν αρνητικά τα κέρδη. Οι δραστηριότητες της εταιρείας στο εξωτερικό, αποτέλεσαν το 61% των πωλήσεων του ομίλου το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Το τέταρτο τρίμηνο, που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, τα κέρδη αυξήθηκαν 16%, φθάνοντας τα 730 εκατ. ρουπίες (16,5 εκατ. δολ.), σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Wockhardt στο Χρηματιστήριο του Μουμπάϊ.

Η εταιρεία έχει μετρητά ύψους 150 εκατ. δολ., τα οποία θα χρησιμοποιήσει για τις εξαγορές, σύμφωνα με τον Gandhi.

Τον Μάϊο του 2005, αγόρασε τη γερμανική Esparma GmbH, την τρίτη εξαγορά της στο εξωτερικό. Επίσης συνδέεται με τις εξαγορές της Pliva d.d. στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας κει με την γερμανική Stada Arzneimittel AG, την τρίτη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία αντιγράφων φαρμάκων της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας India Economic Times, τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας τον Αύγουστο, η Wockhardt επιδιώκει να αποκτήσει μερίδιο στην Alpharma Inc. των ΗΠΑ.