Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 12:05

Η ΕΚΤ δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει μια νέα ύφεση

Με την οικονομία της Ευρωζώνης να απειλείται σε πολλαπλά μέτωπα με τα επιτόκια να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά, κάτω του μηδενός επίπεδα, τα περιθώρια ελιγμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι περιορισμένα. H EΚΤ θα δυσκολευθεί να αντιμετωπίσει μόνη της μια επόμενη ύφεση, όπως προειδοποιεί πρώην κορυφαίος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Με την οικονομία της Ευρωζώνης να απειλείται σε πολλαπλά μέτωπα με τα επιτόκια να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά, κάτω του μηδενός επίπεδα, τα περιθώρια ελιγμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι περιορισμένα.

H EΚΤ θα δυσκολευθεί να αντιμετωπίσει μόνη της μια επόμενη ύφεση, όπως προειδοποιεί πρώην κορυφαίος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μπορεί η ΕΚΤ στην προηγούμενη κρίση χρέους  να ανέλαβε κεντρικό ρόλο στη διάσωση της Ευρωζώνης, εξαπολύοντας ισχυρά μέτρα νομισματικής στήριξης, εκφράζονται όμως ισχυρές αμφιβολίες για το εάν η κεντρική τράπεζα είναι πλέον σε θέση να παρέμβει το ίδιο αποφασιστικά σε μια επόμενη κρίση.

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η ΕΚΤ τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί από μόνη της να καταπολεμήσει μια ύφεση, ότι θα χρειασθεί βοήθεια, αυτό είναι φανερό», τονίζει σε δηλώσεις του στο CNBC ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. Ο κ. Μπλανσάρ εξήγησε ότι το ερώτημα δεν είναι τόσο η έλλειψη διαθέσιμων «εργαλείων», αλλά κυρίως ο πραγματικός αντίκτυπος στην αγορά.

«Διαθέτουν πολλά πυρομαχικά, το ερώτημα είναι η αποτελεσματικότητα, διότι μπορούν πράγματι να αγοράσουν στοιχεία ενεργητικού σε μεγάλες ποσότητες, αλλά ενδεχομένως σε αυτό το στάδιο να είναι ελάχιστος ο αντίκτυπος στα επιτόκια, που στην τελική αυτό είναι που μετράει», πρόσθεσε ο κ. Μπλανσάρ.

Η ΕΚΤ έγραψε τον Δεκέμβριο τον επίλογο στο τριετές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στο πλαίσιο του οποίου είχε αγοράσει ενεργητικό -κυρίως κρατικά ομόλογα- αξίας 2,6 τρισ. ευρώ. Μέσω του QE, η ΕΚΤ κατάφερε να διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Όμως η νομισματική πολιτική χρειάζεται και τη συνδρομή της δημοσιονομικής πολιτικής. «Κατά την άποψή μου, το μεγάλο ερώτημα είναι ποια είναι στη δεδομένη στιγμή τα διαθέσιμα εργαλεία, εάν χρειασθεί να αντιμετωπισθεί μια δυσκολία, που θα προϋποθέτει συνέχιση αυτών των ιδιαίτερα μη-συμβατικών μέτρων», ανέφερε στο CNBC ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ. 

naftemporiki.gr