Χωρίς τον αναγκαίο ταχύ βηματισμό κινείται η Ελλάδα προς την ψηφιακή οικονομία, βάσει του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το 2019, όταν, μεταξύ άλλων, με συνολική βαθμολογία συνδεσιμότητας 41,2 κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε., όπως και το 2018.
Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Χωρίς τον αναγκαίο ταχύ βηματισμό κινείται η Ελλάδα προς την ψηφιακή οικονομία, βάσει του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το 2019, όταν, μεταξύ άλλων, με συνολική βαθμολογία συνδεσιμότητας 41,2 κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε., όπως και το 2018.
Διαθεσιμότητα σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων (κάλυψη 96%, ελαφρώς μικρότερη από το 97% της κάλυψης της ΕΕ) υφίσταται, αλλά η διείσδυση στα νοικοκυριά εξακολουθεί να κινείται με αργούς ρυθμούς. Διαμορφώνεται στο 74% και υπολείπεται του μέσου όρου της Ε.Ε. (77%).
Όπως σχολιάζεται από την Ε.Ε., η παραπάνω εικόνα μπορεί να συνδέεται με τις τιμές, οι οποίες παραμένουν σχετικά υψηλές σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., με την Ελλάδα να κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και στον δείκτη τιμών ευρυζωνικών συνδέσεων (με βαθμολογία 0 έως 100 η Ελλάδα βαθμολογείται με 65, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 87).
Στη σταθερή ευρυζωνικότητα η Ελλάδα κατατάσσεται 26η μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά την κάλυψη NGA ανά νοικοκυριό, με ποσοστό 66%, που υπολείπεται κατά πολύ του μέσου όρου του 83% της Ε.Ε. Οι συνδρομές σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας έχουν αυξηθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 11%, αλλά παραμένουν αρκετά κάτω από τον μέσο όρο του 41% της Ε.Ε., με τη χώρα να βρίσκεται στην τελευταία θέση και σε αυτή την κατάταξη.
Η κάλυψη με ευρυζωνικό δίκτυο υπερυψηλής ταχύτητας που καταγράφει ο DESI είναι στο 0,4% όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος έχει φτάσει το 60%. Ως αποτέλεσμα η διείσδυση ευρυζωνικών επικοινωνιών υπερυψηλών ταχυτήτων στα νοικοκυριά καταγράφεται σχεδόν στο μηδέν (0,1%) όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος έχει φτάσει στο 20%. Με ενδιαφέρον αναμένεται αν οι επενδύσεις των παρόχων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του κανονισμού Vectoring της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) θα αλλάξουν την εικόνα. Το πιθανότερο όμως είναι ότι η όποια βελτίωση δεν θα διαφοροποιήσει την κατάταξη τη στιγμή που και οι άλλες χώρες προχωρούν.
Η διείσδυση κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 8 μονάδες, ωστόσο, οι 74 συνδρομές ανά 100 άτομα, είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο των 96 συνδρομών ανά 100 άτομα στην Ε.Ε. Οι επιδόσεις της Ελλάδας όσον αφορά την τεχνολογία 4G είναι καλύτερες, καθώς η κάλυψη αγγίζει το 92%, πλησιάζοντας τον μέσο όρο του 94% της Ε.Ε.
Ως προς την ετοιμότητα για το 5G (φάσμα που έχει εκχωρηθεί) βρισκόμαστε στο μηδέν στη 13η θέση της κατάταξης με τον μέσο όρο στους 25 στο 14%.
Η έκθεση της Ε.Ε. κάνει αναφορά στα έργα Superfast Broadband και το Ultrafast Broadband (UFBB) καθώς και στον εθνικό χάρτη πορείας για την αποδέσμευση της ζώνης των 700 MHz, ορίζοντας ως τελική ημερομηνία για την έναρξη χρήσης της ζώνης για ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα τη 15η Δεκεμβρίου 2020. Η ενδεικτική ημερομηνία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης για δίκτυα 5G στη ζώνη 3,4-3,8 GHz είναι το τέλος του 2019. Με βάση τα δεδομένα σήμερα δύσκολα θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.
Όπως τονίζεται, οι σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων και στην απορρόφηση των κονδυλίων που διατίθενται είχαν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να μη βελτιώσει τη βαθμολογία της όσον αφορά τη συνδεσιμότητα και να παραμείνει στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και το 2018. Δεν λείπει ακόμη η αναφορά στη θεσμική εκκρεμότητα αναφορικά με τη διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών και τον αριθμό 112: «Η αντιμετώπιση των σημαντικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις διαδικασίες χορήγησης άδειας για εγκατάσταση κεραίας και η προώθηση της ανάπτυξης της τεχνολογίας 5G θα βελτιώσουν την ψηφιακή κατάσταση της χώρας. Επιπλέον, η ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει την έγκαιρη και ορθή εφαρμογή των ρυθμιστικών αποφάσεων. Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό η Ελλάδα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που συνδέονται με την υλοποίηση του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις».
Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες
Αναφορικά με την ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών η Ελλάδα κατατάσσεται στην 27η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., υπολειπόμενη κατά πολύ του μέσου όρου της Ε.Ε., ωστόσο σημειώνει πρόοδο με ρυθμό μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Η βαθμολογία της αυξήθηκε κατά 7,4 μονάδες το 2018, ενώ η μέση αύξηση στην Ε.Ε. κατά την ίδια περίοδο ήταν 5 μονάδες.