Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2006 15:52

Μέτρα για τα προβλήματα στην εισαγωγή και διακίνηση ζάχαρης

Μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην εισαγωγή και διακίνηση ζάχαρης από Τρίτες χώρες αλλά και από την Ε.Ε., αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό την προεδρία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Α. Κοντού.

Ειδικότερα, όπως τονίστηκε, από τους εν λόγω ελέγχους διαπιστώθηκαν προβλήματα ιχνηλασιμότητας, ελλειποβαρούς συσκευασίας, ύπαρξη ξένων υλών στο προϊόν, παραβίαση της τελωνιακής νομοθεσίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρθηκε και η ύπαρξη κινδύνου παραβίασης του καθεστώτος ενεργητικής τελειοποίησης.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Τροποποίηση του πιστοποιητικού εισαγωγής ζάχαρης από Τρίτες χώρες, που εκδίδεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έτσι ώστε να γίνονται άμεσα γνωστά τα στοιχεία που αφορούν στην χώρα προέλευσης, η ημερομηνία εισαγωγής και το τελωνείο εισαγωγής και να κινητοποιούνται έγκαιρα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

2. Αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού της Ε.Ε. για έκδοση εγγυητικής επιστολής για όλα τα φορτία που εισάγονται από Τρίτες Χώρες

3. Έντατικοποίηση των ελέγχων, από το Γενικό Χημείο του Κράτους, πριν από την εισαγωγή του προϊόντος στη χώρα μας, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι καλύπτονται οι προβλεπόμενοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των προϊόντων.

4. Πραγματοποίηση ελέγχων από μικτά συνεργεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στις επιχειρήσεις που εισάγουν, συσκευάζουν και διακινούν ζάχαρη από Τρίτες Χώρες και την Ε.Ε., προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα προσμίξεων, ελλειποβαρούς συσκευασίας, αλλαγής δασμολογικής κλάσης και παραπλάνησης του καταναλωτή.