Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2006 19:13

Η μείωση των φορολογικών βαρών των μισθωτών η επόμενη μεταρρύθμιση

Η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση θα αφορά τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων των μισθωτών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ενώ υπενθύμισε ότι θα υλοποιηθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι το ασφαλιστικό των τραπεζών, οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού φορέα και το Ειδικό Σώμα Ελεγκτών που θα ελέγχουν τις δημόσιες δαπάνες.

Εξάλλου, ο υπουργός αναγνώρισε ότι οι περισσότερες συντάξεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και είπε ότι είναι δεδομένη η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τα επόμενα έτη το ΕΚΑΣ και τις αγροτικές συντάξεις, ώστε να φθάσουν τα επίπεδα των 230 ευρώ και 330 ευρώ αντίστοιχα.

Ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις για τις ΔΕΚΟ και στο ερώτημα, αν καταστεί η ΔΕΗ ζημιογόνος, θα ενταχθεί ή όχι στους περιορισμούς που επιβάλλει ο σχετικός νόμος και η σχετική εγκύκλιος, είπε ότι ο νόμος το επιτρέπει μεν αλλά δεν πρόκειται να γίνουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Υπενθύμισε επίσης ότι όλες οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις δεν θεωρούνται δημόσιες επιχειρήσεις.

Απαντώντας ο κ. Αλογοσκούφης σε ερωτήσεις σχετικά με την επίσκεψη της κας Βάσως Παπανδρέου στις Βρυξέλλες και τις συναντήσεις της με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε, μεταξύ άλλων, ότι κανείς δεν αμφισβητεί να ενημερώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση από τις κοινοτικές υπηρεσίες, αλλά το ζήτημα ανέκυψε από τη μυστικότητα της συνάντησης.

Υπάρχει ζήτημα δεοντολογίας, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, και πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει απαντήσει ως τώρα ποιες θέσεις ανέπτυξε η κ. Παπανδρέου. Για παράδειγμα, ο υπουργός είπε ότι στις 5 Απριλιου 2001 συναντήθηκε με τον Επίτροπο Πέδρο Σόλμπες και συζήτησαν τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά μετά τη συνάντηση υπήρξε αναλυτική ανακοίνωση από το κόμμα του.

Για το ασφαλιστικό ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι δεν θέλει να προκαταβάλει τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία θα γίνει, ούτε τα αποτελέσματα του διαλόγου. Χρειάζονται διαρθρωτικές παρεμβάσεις, τόνισε, όπως είναι η αύξηση της συμμετοχής των ατόμων στην αγορά εργασίας και η περαιτέρω ένταξη των μεταναστών στο ασφαλιστικό.

Απάντηση Β. Παπανδρέου

«Η αυτογελοιοποίηση για λόγους αποπροσανατολισμού έχει τα όριά της κι' αυτό οφείλει να το αντιληφθεί, επιτέλους, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Μάταια ο κ. Αλογοσκούφης επιχειρεί να δαιμονοποιήσει μια συνηθισμένη ενημερωτική συνάντηση, προκειμένου να αλλάξει την πολιτική ατζέντα που είναι πολύ βαριά για την κυβέρνηση Καραμανλή», αναφέρει σε δηλώσεις της η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου.

«Εξακολουθώ ν' απορώ. Τι φοβάται ο κ. Αλογοσκούφης; Για να αντιληφθεί κανείς την σκληρή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην ελληνική οικονομία, δεν χρειάζεται να ταξιδεύσει ως τις Βρυξέλλες. Εκεί μπορεί, απλώς, να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε, το μέγεθος της υπονόμευσης, που η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει επιφυλάξει στην ελληνική οικονομία και στο κύρος της χώρας», αναφέρει η κ.Παπανδρέου. Και προσθέτει: «Θα ήταν προτιμότερο να επιχειρήσει, τόσο αυτός, όσο κυρίως ο πρωθυπουργός, να δώσουν απάντηση στα ερωτήματα που τους απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».