Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 09:01

Market Beat: Η ανατάραξη μέσω tweets στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά ψαλιδίζει την ανοδική ορμή  

Η απελπισία από την προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης, έχει προσδώσει νευρικότητα στις αναπτυγμένες αγορές, λόγω περιορισμένης ορατότητας. Ενώ η Ελλάδα μετά από χρόνια ανεβαίνει για δεύτερη φορά, και φαντάζει πιο σίγουρη αγορά. Μακάρι έτσι να την εκλάβουν οι θεσμικοί του δολαρίου. Θα φανεί σύντομα.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η απελπισία από την προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης, έχει προσδώσει νευρικότητα στις αναπτυγμένες αγορές, λόγω περιορισμένης ορατότητας. Ενώ η Ελλάδα μετά από χρόνια ανεβαίνει για δεύτερη φορά, και φαντάζει πιο σίγουρη αγορά. Μακάρι έτσι να την εκλάβουν οι θεσμικοί του δολαρίου. Θα φανεί σύντομα.

Μια διαφορετική μέρα πιθανά να είναι η σημερινή για την ελληνική αγορά, μετά από μια ισχυρή ανατάραξη που προκλήθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ μέσα από σειρά tweets που αρχικά αφορούσαν στην αύξηση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Αργότερα ακολούθησαν και αυτά που είχαν σχέση με τη Fed και το δολάριο τα οποία ανακάτεψαν για τα καλά και τις αγορές νομισμάτων.

Οι εγχώριοι παράγοντες έχουν αντιληφθεί πλήρως την κατάσταση όπως φαίνεται και στην αναφορά του Δημήτρη Τζάνα της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: Στο διεθνές περιβάλλον, οι αβεβαιότητες καλά κρατούν. Στη Βρετανία σύντομα θα υπάρχει νέος Πρωθυπουργός, με το ενδεχόμενο του άτακτου "Brexit" να μην αποκλείεται.Οι κινήσεις Trump, σε σχέση με το Μεξικό αλλά και την Κίνα, αυξάνουν την αδρεναλίνη των Επενδυτών, ενώ η αγωνία θα κορυφώνεται καθώς θα πλησιάζουνε στο "G20" της 28ης Ιουνίου, σε σχέση με την προσδοκία επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Ο πρόεδρος Donald Trump δήλωσε την Τρίτη ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να προχωρήσει, εκτός εάν το Πεκίνο συμφωνήσει με τέσσερα ή πέντε «σημαντικά σημεία» που δεν διευκρίνισε. Επίσης, στόχευσε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής, λέγοντας ότι τα επιτόκια ήταν "υπερβολικά υψηλά" και η κεντρική τράπεζα δεν είχε "καμιά ένδειξη". Έθεσε επίσης σε διαταράξεις τις αγορές συναλλάγματος με το tweeting του ότι το ευρώ και άλλα νομίσματα "υποτιμήθηκαν" έναντι του δολαρίου, υποχρεώνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε "μεγάλο μειονέκτημα". Δεν εκπλήσσει που οι δείκτες στη Νέα Υόρκη έσπασαν χθες μια ανοδική αλυσίδα έξη συνόδων.

Σήμερα λοιπόν τα ασιατικά χρηματιστήρια λόγω των ανωτέρω υποχωρούν συντονισμένα με εξαίρεση μόνο αυτό της Αυστραλίας. Δεν αποκλείεται λοιπόν το κλίμα να αλλάξει και στην Ευρώπη δίνοντας μια νευρικότητα και στις συναλλαγές εδώ.

Το πώς θα μπορούσε να δει την αγορά χθες ένας επαγγελματίας επενδυτής, ήταν καθαρά θέμα σχετικό με την τοποθέτησή του, ως προς τις προοπτικές τις αγοράς στο επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές. Αν είναι στο στρατόπεδο των αισιόδοξων δήλωνε ευχαριστημένος από την διόρθωση που φάνηκε ως πιθανή μετά τις τρεις πρώτες ώρες. Τόνιζαν πως οδηγούν στην κάθοδο οι μετοχές με τις μεγαλύτερες υπερβολές την προηγούμενη μέρα. Αντίθετα οι απαισιόδοξοι τόνιζαν την μερική και σύντομη κατάκτηση των νεότερων υψηλών, εκτιμώντας πως δεν υπάρχει δύναμη στην τρέχουσα άνοδο. Καθότι δεν στηρίζεται παρά στην ελπίδα και σε θετικές προσδοκίες, μέσα σε επενδυτικό Σύμπαν με εξαιρετικά ευμετάβλητη ατμόσφαιρα.

Καθώς βάδιζε η αγορά στο δεύτερο μέρος, υπήρχε ήδη από τις 13:42 εγγραφή  κατώτερου μέρας στις 838 μονάδες και επιστροφή του μέσου όρου στα επίπεδα που προηγούμενου κλεισίματος. Ο τζίρος στις 15:00 είχε περάσει τα 60 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 16,8 εκατ. με τα «χοντρά» να αφορούν ΑΛΦΑ 5,2 εκατ. και ΠΕΙΡ 10,3 με της ΕΤΕ στα 1,8 εκατ. Συνεπώς η πτωτική δυναμική εδώ και μέρες φέρνει ελάττωση των όγκων, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις ανοδικές συνόδους. Κάτι προφανώς υποδηλώνει αυτή η κατάσταση, όπως και το φαινόμενο της πλάγια κίνησης του μέσου όρου για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Από τις 15:20 μόλις οι αγοραστές ώθησαν την αγορά σε θετικό πεδίο ξανά, οι πωλητές απάντησαν: «το θες πολύ… πλήρωσε». Από τότε, ως τις 17:00, ο τζίρος από τα 66 έπιασε τα 94 εκατ. ευρώ και στο τέλος με τις δημοπρασίες ξεπέρασε τα 101, με τον ΓΔ να έχει αγγίξει τις 848,5 λίγο πριν το άνοιγμα της Wall Street. Είχαμε ενδοσυνεδριακή απορρόφηση των πιέσεων και με ακριβοπληρωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, άνοδο με κλείσιμο σε νέα υψηλά (845,95) για το 13μηνο. Παράλληλα η αγορά ομολόγων αποτυπώνει μια διαρκώς διογκούμενη εμπιστοσύνη στις ελληνικές αξίες. Κάτω και από το 2,80% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού αναφοράς και αν υποψιαστούμε ότι άρχισαν και στις αγορές σταθερού εισοδήματος  κερδοσκοπία μέσω βραχυπρόθεσμων κινήσεων… δεν θα εκπλαγούμε.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η  ένταση στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα μετά την απειλή Τραμπ ότι θα επιβάλει άμεσα δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων, σε περίπτωση που ο Κινέζος πρόεδρος δεν παρουσιαστεί στη συνάντηση των G20 στην Ιαπωνία, οδήγησε οριακά χαμηλότερα τη Wall Street.

O Dow Jones υποχώρησε 0,05% ή 14 μονάδες στις 26.048,51 ο S&P σημείωσε πτώση 0,03% στις 2.885,72 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,01% στις 7.822,57 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε οριακά στα 53,27 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,1% στα 1.331 δολάρια την ουγκιά. Το δολάριο υποχώρησε 0,2% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1329 δολ. από 1,1311 την προηγούμενη μέρα. Ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 2,14%.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε υποστηρίξει την Δευτέρα ότι η Κίνα θα καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, διότι το Πεκίνο έχει ανάγκη μια συμφωνία. «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να κλιμακώσουν τις εμπορικές εντάσεις, θα απαντήσουμε με αποφασιστικό τρόπο και θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος». Δήλωσαν από  το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

ΕΥΡΩΠΗ

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των πληροφοριών ότι οι αρχές του Πεκίνου εξετάζουν νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, οι εκ νέου απειλές Τραμπ για επιβολή πρόσθετων δασμών σε κινεζικά αγαθά 300 δις  δολαρίων εάν ο Κινέζος πρόεδρος δεν συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του G20 αυτό το μήνα μετρίασαν τα κέρδη. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,69%, με πρωταγωνιστές τον κλάδο πρώτων υλών και αυτοκινήτων, με κέρδη 1,7%.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ο DAX της Φρανκφούρτης ξεχώρισε σε επιδόσεις, κλείνοντας με άνοδο 0,92%. Θετικά πρόσημα και στις υπόλοιπες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, με τον FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου να ενισχύεται 0,31% και τον CAC 40 του Παρισιού να κλείνει με άνοδο 0,48%. Κέρδη και για το Χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον FTSE MIB να ενισχύεται 0,61%. Απώλειες όμως εμφάνισε ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κατά -0,13%.

ΧΑ

Η απορρόφηση των πιέσεων ενδοσυνεδριακά οδήγησε σε νέα υψηλά

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές των βασικών δεικτών πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης.  Η αρχική υπεροχή της ζήτησης όρισε από τις 10:36 το μέγιστο στις 850,09 μονάδες από 846,66 την προηγούμενη σύνοδο. Αμέσως μετά ξεκίνησε μια ενδοσυνεδριακή διόρθωση που στις 13:40, τον έφερε ως τις 838,17, ήταν το ελάχιστο μέρας από τις 817,69 τη Δευτέρα. Από εκεί στις 16:23 έφθασε στο ανώτερο του δεύτερου μέρους που ήταν οι 848,59 μονάδες. Η πλάγια κίνηση του μέσου όρου πάνω από τις 841 και κάτω από τις 843 μονάδες κράτησε μια ώρα από τις 14:14 ως τις 15:18 με νευρική άνοδο αμέσως μετά που έφερε το ανώτερο δεύτερου μέρους (848,59).  Από τις 16:25 ως τις 17:00 οι θεσμικοί τον κατέβασαν γύρω από τις 845 μονάδες. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 845,2 και από μια επιπλέον ώθηση στις δημοπρασίες, διαμορφώθηκε μια μικρή άνοδος, κάτω από +0,4%, αλλά με άνοδο στην προηγούμενη +3,28%.

Έγινε σαφές από την κίνηση του πρώτου μέρους, πως η σύνοδος δεν θα έμοιαζε με της προηγούμενης. Καθώς είχαν δυσκολευτεί οι συναλλασσόμενοι να ορίσουν διαστήματα με πλάγια κίνηση. Εκτός  του διαστήματος από τις 14:00 ως τις 15:00 που αναφέραμε. Πιθανά δε αυτή η συναινετική ισορροπία επιλέχθηκε από τους συμμετέχοντες για να διαπιστώσουν πώς θα άνοιγαν τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης τα οποία άνοιξαν με κέρδη που διαρκώς ψαλιδίζονται.

Το σημαντικό ποσοστό ανόδου στα χρηματιστήρια στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τις αγορές των ΗΠΑ με άνοδο, βοήθησε την τάση. Γιατί προφανώς και εδώ ο ΓΔ κινήθηκε με ώθηση από το κλίμα για την ευρωζώνη, με το κλίμα στην αγορά της Αθήνας να είναι αρκετά νευρικό. Σε μερική συμφωνία  σε σχέση με την αρχική εκτίναξη του επενδυτικού φρονήματος στη διεθνή κεφαλαιαγορά που δεν κατέβασε ταχύτητα μετά την έναρξη των αγορών της Wall Street.  Έξω οι αγορές σημείωσαν κέρδη της τάξης του 0,8% ως 1,3% και εδώ ο μέσος όρος ανέβηκε 0,38% μετά, όμως, από άλμα την προηγούμενη.

Στο δεύτερο μέρος που οδηγεί στις δημοπρασίες, κυριάρχησε η υπεροχή της ζήτησης απέναντι στη προσφορά και δεν αμφισβητήθηκε η κυριαρχία της στις 14 από τα 25 blue chip.

Στις δημοπρασίες, με ενίσχυση της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 3,19 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.

Τη σύνοδο σφράγισε σχεδόν ισοδύναμο, σε σχέση με την προηγούμενη μέρα συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 18,420 εκατ. ευρώ (για ΑΛΦΑ ΜΥΤΙΛ ΕΥΡΩΒ ΕΤΕ ΠΕΙΡ και ΜΠΕΛΑ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, είχε πιθανά σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μεγαλύτερη διακύμανση της απόδοσης (9 από 4 μονάδες)  και με μεταβολή 5  μονάδων βάσης, η απόδοση από το 2,83% κατέληξε στο 2,78%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 845,95 μονάδες, ήταν 7,78 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 4,14 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (11,92 από 28,97 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 57,604 από 57,410 από δις ευρώ.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,69% από +6,04%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,29% από +6,90%, την ΕΤΕ στο +1,08% από +4,52%, ΕΥΡΩΒ +0,24% από +4,48% και την ΠΕΙΡ στο +2,28% από +10,27%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν ελαφρώς καλύτερα από  τα blue chip με μεταβολή +0,99% από +2,20%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 24) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 1) και ένα τον ΟΛΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,38% και έφθασε στις 845,95 από 842,76 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2160,05 από 2152,04 με μεταβολή +0,37%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 101,405 από 107,818 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 18,420 από 11,148 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 76,440 από 89,591 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,528 από 2,291 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 51 από 80, των καθοδικών 50 από 29 και 37 από 21 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Δραστική μείωση των αισιόδοξων προσδοκιών με αύξηση ανοικτών θέσεων

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας οι επενδυτές με νευρικότητα οδήγησαν δυο φορές τον  FTSE25 μια ανάσα κάτω από τις 2169 μονάδες αφού εμφάνισε μέγιστο μέρας στις 2168,98 μονάδες στις 10:36. Την αρχική κορύφωση διαδέχθηκε πτώση που οδήγησε στις 13:41 στο  ελάχιστο μέρας τις 2143,57. Στις 17:00 οδηγήθηκε 2158,50 μονάδες και το κλείσιμο στις 2160,05, αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,37% για τον 25άρη. Ο τζίρος έφθασε στα 47,188 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Ιουνίου, υπήρξε όγκος 2703 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2178,00, κατώτερο τις 2145,50 και τελευταίες πράξεις στις 2161,50 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 1610 συμβόλαια λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 2140,00 και κατώτερο τις 2088,00, με τελευταίες πράξεις στις 2117,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Ιουνίου έγιναν 10633 από 9878 ΣΜΕ και 1924 από 1854 της επόμενης.

Στα calls λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 161 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2050 ως και 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 102 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2200 μονάδες. Για την σειρά Ιουλίου διακινήθηκαν 150 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες.

Από τις τοποθετήσεις εγχώριων παραγόντων χθες πριν την έναρξη ξεχωρίσαμε: «Η συσσώρευση των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων οδήγησε τον ΓΔ σε νέο υψηλό και πάνω από το βραχυπρόθεσμο ανοδικό μας όριο. Οι μετοχές των εισηγμένων σπεύδουν να μηδενίσουν το όποιο discount υπήρχε λόγω πολιτικού ρίσκου και με αυτή την υπόθεση, σύμφωνα με το Universe της Λέων Δεπόλας, το μέσο περιθώριο ανόδου των τίτλων της πραγματικής Οικονομίας υπολογίζεται περί το 14% από τα τρέχοντα επίπεδα και περίπου στο 10% για τους τίτλους με μεγαλύτερη στάθμιση. Η κίνηση αυτή στηρίζεται και στο γεγονός ότι οι θετικές εξελίξεις θα φέρουν περαιτέρω αναβαθμίσεις των τιμών - στόχων. Πάραυτα, συστήνουμε προσοχή βραχυπρόθεσμα και στοχευμένες ενέργειες, ενώ δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι έχουμε εκπνοή Παραγώγων συμβολαίων τριμήνου την επόμενη Παρασκευή και η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Θετικό το πρόσημο στα Χρηματιστήρια της Αμερικής χθες, αλλά με κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας. Το διεθνές κλίμα παραμένει εύθραυστο». Σημείωναν από τη Leon Depolas Sec.

«Νέα υψηλά για τον ΓΔ, σε μία καθαρά ανοδική συνεδρίαση, χθες, με υψηλό όγκο συναλλαγών και άλλη μία υπεραπόδοση των Τραπεζών. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 817 και αντίσταση στις 863 μονάδες. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2085 και αντίσταση στις 2194. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 743 μονάδες και αντίσταση στις 799. Συμπερασματικά: Νέα υψηλά για τον ΓΔ που έσπασε το εμπόδιο στις 837 μονάδες και κατευθύνεται προς τις 863. Η Αγορά, λόγω πολιτικών εξελίξεων αλλά και παρουσιάσεων στην NY, είναι σε υπερθέρμανση και κινείται στο πάνω όριο της τάσης». Ειδοποιούσαν από την Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η επισημοποίηση της διαδικασίας προκήρυξης πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου, επανέφερε το θετικό momentum στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και αναβάθμισε την επενδυτική ψυχολογία.

Με καταλυτικό το ρόλο των ομολόγων σε αυτή τη διαδικασία, καθώς η υποχώρηση των αποδόσεων (στο 2,77% τα 10ετη) οδηγεί σε αναρρίχηση των τιμών τους. Ευεργετούνται έτσι οι Τράπεζες που κατέχουν σημαντικό ύψος στο ενεργητικό τους και διαμορφώνονται προϋποθέσεις κεφαλαιακής αναβάθμισης, ενώ η παράλληλη εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων, ανοίγει το δρόμο για επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και τελικά της κερδοφορίας τους.

Η συνέχιση του ενάρετου αυτού σεναρίου για τον Τραπεζικό κλάδο, τροφοδοτεί το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις συστημικές Τράπεζες, με τις προσδοκίες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Οικονομίας τον Αύγουστο και άρση των "capital controls" μέχρι το τέλος του έτους, να ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για τον κλάδο.

Έτσι, η υπεραπόδοση του Τραπεζικού κλάδου από την αρχή του έτους, κατά περισσότερο από 70% είναι εξηγήσιμη, ενώ η ευόδωση θετικών εξελίξεων στο μακροοικονομικό περιβάλλον στη συνέχεια, με το σενάριο της αναπτυξιακής ανάταξης να δρομολογείται, διαμορφώνει προσδοκίες για συνέχιση των θετικών επιδόσεων των Τραπεζικών μετοχών.

Αν ο Τραπεζικός κλάδος αποτελεί την αδιαμφισβήτητη εμπροσθοφυλακή της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς, η περαιτέρω διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο για Δεικτοβαρείς τίτλους, όσο και για άλλους τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης έχει ήδη ξεκινήσει, με το "έξυπνο χρήμα" να αναζητεί ήδη επενδυτικές επιλογές, με αποτιμήσεις που αδικούνται από τα θεμελιώδη μεγέθη τους και τα άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Ταυτόχρονα, η προοπτική επιτάχυνσης των Αποκρατικοποιήσεων, ή της δρομολόγησης επενδυτικών προγραμμάτων, στρέφει τα ραντάρ σε εταιρείες με τέτοια δεδομένα.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης που τις προηγούμενες ημέρες κινήθηκε με διαθέσεις συσσώρευσης, επανήλθε σε ανοδική τροχιά με τις συναλλαγές να αναβαθμίζονται και το βλέμμα να στρέφεται στο Επενδυτικό forum της Ν. Υόρκης, όπου 55 Διαχειριστές / Αναλυτές, θα αποφασίσουν αν θα αυξήσουν τις θέσεις σε Ελληνικές τοποθετήσεις.

Τεχνικά, η περιοχή των 860 μονάδων συνιστά το επόμενο επίπεδο αντίστασης, ενώ η περιοχή των 830 - 820 μονάδων οριοθετείται ως περιοχής στήριξης.

Στο διεθνές περιβάλλον, οι αβεβαιότητες καλά κρατούν. Στη Βρετανία σύντομα θα υπάρχει νέος Πρωθυπουργός, με το ενδεχόμενο του άτακτου "Brexit" να μην αποκλείεται. Οι κινήσεις Trump, σε σχέση με το Μεξικό αλλά και την Κίνα, αυξάνουν την αδρεναλίνη των Επενδυτών, ενώ η αγωνία θα κορυφώνεται καθώς θα πλησιάζουνε στο "G20" της 28ης Ιουνίου, σε σχέση με την προσδοκία επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Ευλόγως, οι κεντρικοί τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, Πάουελ και Ντράγκι, δηλώνουν ότι διατηρούν υψηλό βαθμό επαγρύπνησης και είναι έτοιμοι για τις κατάλληλες δράσεις, καθώς τυχόν ασυνεννοησία ανάμεσα στους Ηγέτες των δύο Υπερδυνάμεων, θα αυξήσει την πιθανότητα για δρομολόγηση της ύφεσης για την Παγκόσμια Οικονομία.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχικές αγορές είχαν επιφυλακτική διάθεση σήμερα Τετάρτη 12/6 καθώς ο Λευκός Οίκος υιοθέτησε μια σκληρή γραμμή στη ρητορική του για τις εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα, ενώ η επερχόμενη ανάγνωση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ θα μπορούσε να διαταράξει τις πιθανότητες για μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων εκεί.

Τα στοιχεία για τον κινεζικό πληθωρισμό έδειξαν ότι ο ετήσιος ρυθμός ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο σε βάθος 15 μηνών ήταν το 2,7%, αλλά μόνο επειδή οι αυξανόμενες τιμές χοιρινού κρέατος ώθησαν το κόστος των τροφίμων. Εκτός από τα τρόφιμα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε μόνο κατά 1,6% και έδειξε ότι υπήρχαν πολλά περιθώρια για περισσότερα κίνητρα προς την οικονομία από το Πεκίνο.

Οι κινήσεις της αγοράς ήταν μετριοπαθείς, με τον ευρύτερο δείκτη μετοχών της MSCI Asia-Pacific εκτός της Ιαπωνίας, στις 8:35 δική μας ώρα, σε πτώση -0,66% μετά από δύο ημέρες ανόδου.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας εμφανίστηκε επίπεδος, με μεταβολή -0,07%, ενώ ο βασικός δείκτης της Σαγκάης υποχώρησε κατά -0,63% μετά από άλμα 3% την προηγούμενη μέρα. Τα συμβόλαια E-Mini για το S&P 500 δεν εμφανίζουν μεταβολή.

Ο πρόεδρος Donald Trump, στόχευσε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής, λέγοντας ότι τα επιτόκια ήταν "υπερβολικά υψηλά" και η κεντρική τράπεζα δεν είχε "καμιά ένδειξη".

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed θα συναντηθούν στις 18-19 Ιουνίου ενόψει της αύξησης των εμπορικών εντάσεων, που επιβραδύνουν την ανάπτυξη των ΗΠΑ και μια απότομη πτώση των νέων θέσεων εργασίας τον Μάιο, οδήγησαν τις αγορές σε προσδοκίες για μείωση δύο φορές των επιτοκίων της μέχρι τα τέλη του 2019. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υπονοούν περίπου 80% πιθανότητα χαλάρωσης τον Ιούλιο. Αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τα στοιχεία των τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ που εμφανίζονται αργότερα σήμερα. Ο γενικός πληθωρισμός παρατηρείται επιβραδυνόμενος σε 1,9%, ενώ ο δομικός σταθεροποιείται στο 2,1%.

Όλη η αβεβαιότητα γύρω από το εμπόριο ανάγκασε τη Wall Street να σπάσει μία ανοδική αλυσίδα έξι ημερών την Τρίτη.

Ο πρόεδρος Trump έθεσε επίσης σε διαταράξεις τις αγορές συναλλάγματος με το tweet του ότι το ευρώ και άλλα νομίσματα "υποτιμήθηκαν" έναντι του δολαρίου, υποχρεώνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε "μεγάλο μειονέκτημα".

Αυτό ήταν αρκετό για να δώσει το ευρώ ώθηση στα 1,1327 δολάρια, λίγο πιο κάτω από την πρόσφατη τριμηνιαία κορυφή των 1,.1347. Το δολάριο υποχώρησε απέναντι στο γιεν στα 108,44 και ο DXY απέναντι σε ένα καλάθι νομισμάτων σταμάτησε στο 96,699.