Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2006 11:13

Ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι ευρώ και γιεν

ΠΤΩΣΗ σημειώνει το γιεν έναντι του δολαρίου παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για το ρυθμό ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας. Παράλληλα, η ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Πιο αναλυτικά, στο χρονικό διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου το ιαπωνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,5% σε ετήσια βάση υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ωστόσο, ο αποπληθωριστής ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,6% σε ετήσια βάση έναντι πτώσης 1,3% στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τη χρονική στιγμή κατά την οποία η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων της. Μέχρι την ανακοίνωση των παραπάνω στοιχείων, η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμούσε ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρούσε σε αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της 28ης Απριλίου.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Σαντακάζου Τανιγκάκι, συνέστησε στην Τράπεζας της Ιαπωνίας να είναι προσεκτική στις κινήσεις της κάνοντας λόγο για διατήρηση ήπιων αποπληθωριστικών τάσεων.

«Η πτώση του αποπληθωριστή ΑΕΠ και τα σχόλια του Τανικγκάκι υποδεικνύουν ότι η Τράπεζας της Ιαπωνίας θα δεχθεί πιέσεις, προκειμένου να μην μεταβάλει άμεσα τη νομισματική της πολιτική», δήλωσε στο Bloomberg αναλυτής στην Daiwa SB Investments. «Το γεγονός αυτό επηρεάζει αρνητικά το γιεν», πρόσθεσε.

Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, στις 11:09 ώρα Ελλάδος, το δολάριο ισοδυναμούσε με 118,29 γιεν έναντι 117,58 γιεν αργά χθες το βράδυ.

Την ίδια ώρα, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,1874 δολάρια έναντι 1,1906 γιεν την Πέμπτη.