Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2006 12:47

LSE: Διπλάσια απόδοση στους μετόχους, ύψους 886 εκατ. δολ.

ΔΙΠΛΑΣΙΑ κεφάλαια σχεδιάζει να επιστρέψει στους μετόχους του και στα 510 εκατ. λίρες Αγγλίας (886 εκατ. δολ.) το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο της Ευρώπης, London Stock Exchange Plc, ισχυροποιώντας την άμυνά του έναντι της επιθετικής προσφοράς εξαγοράς της Macquarie Bank Ltd.

Επίσης, το Χρηματιστήριο σχεδιάζει να αγοράσει ίδιες μετοχές αξίας έως 50 εκατ. λιρών ετησίως, ενώ αύξησε το μέρισμά του 71% για το 2006, στις 12 πένες ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή του ανακοίνωση. Οι μετοχές του LSE, σημείωσαν αύξηση 4,4%, φθάνοντας στις 795 πένες η μία, κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

«Οι συνεχιζόμενες καλές μας επιδόσεις, με εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα μας δίνουν τη δυνατότητα να ανακοινώσουμε την αύξηση της επιστροφής κεφαλαίων και της αντίστοιχης του μερίσματος», ανέφερε ο πρόεδρος του LSE, Chris Gibson-Smith, στην ανακοίνωση, συμπληρώνοντας: «Η προσφορά ανά μετοχή της Macquarie, δεν αναγνωρίζει κανένα από τα δύο».

Το LSE, το οποίο έχει εισηγμένες εταιρείες αξίας 2,8 τρισ. δολ., απέρριψε την πρόταση της Macquarie σε μετρητά ύψους 1,5 δισ. λιρών Αγγλίας στις 15 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι τα κέρδη του είναι εκρηκτικά και η προσφορά της τράπεζας ανεπαρκής. Το Χρηματιστήριο σχεδιάζει να αυξήσει τις αποδόσεις κεφαλαίου, η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής επιδίωξή του, προκειμένου να πείσει τους μετόχους να απορρίψουν την προσφορά της Macquarie.

Η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Αυστραλίας, εμμένει στην προσφορά της, 580 πένες ανά μετοχή. Στις 10 Ιανουαρίου είχε πει ότι το Χρηματιστήριο έχει χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, αξίας 500 πένες ανά μετοχή.

Οι μετοχές του LSE σημείωναν άνοδο 3,22 πένες, φθάνοντας στις 786 πένες η μία στις 8:30 π.μ. στο Λονδίνο. Συνολικά φέτος, έχουν σημειώσει άνοδο 27%.

Οι εικασίες για εξαγορά του Χρηματιστηρίου, ώθησαν από τις 10 Δεκεμβρίου του 2004, 83% υψηλότερα τις μετοχές του, μία ημέρα πριν την προσφορά του ανταγωνιστικού γερμανικού Χρηματιστηρίου, Deutsche Boerse AG, Το Deutsche Boerse πρόσφερε 530 πένες για κάθε μία μετοχή του LSE, 1,35 δισ. λίρες, ωστόσο αργότερα απέσυρε την προσφορά μετά την αντίδραση των μετόχων του.

Το Euronext NV, που διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο του Αμστρερνταμ και των Παρισίων επίσης ανακοίνωσε το 2004, ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει το LSE.

H Merrill Lynch & Co. και η Lehman Brothers Holdings Inc., συμβουλεύουν τους διευθύνοντες του LSE.