Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2006 14:48

Δ. Τσουκαλάς: ΣΕΒ και τράπεζες προσπαθούν να καταργήσουν την ΟΤΟΕ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ Δημήτρη Τσουκαλά, η απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Όπως υποστήριξε ο κ. Τσουκαλάς, η συμμετοχή στη σημερινή απεργία ήταν μεγαλύτερη ακόμα και από εκείνην της 6ης Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσια της σημερινής κινητοποίησης, αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββα Τσιτουρίδη. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Τσουκαλάς καταφέρθηκε εναντίον του διοικητή της Εθνικής κ. Αράπογλου και κατά του προέδρου του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλου, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να καταργήσει την ΟΤΟΕ. Όπως ομως παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, άλλα πράγματα θα καταργηθούν πολύ πριν φτάσουμε στο τέλος της ΟΤΟΕ.

Ο κ. Τσουκαλάς προειδοποίησε ότι ο αγώνας των τραπεζοϋπαλλήλων θα μετατραπεί σε συνολικότερο εργατικό αγώνα γιατί κάθε μέρα που περνάει τα συνδικάτα κατανοούν ότι αν ηττηθεί η ΟΤΟΕ θα χτυπηθεί το σύνολο του κόσμου της εργασίας.

Η θέση αυτή προϊδεάζει για το αποτέλεσμα της κοινής σύσκεψης μεταξύ ΟΤΟΕ, ΓΣΕΕ και των μεγάλων Ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα την ερχόμενη Τρίτη, κατά την οποία όλοι εκτιμούν ότι θα αποφασιστεί πανελλαδική πανεργατική απεργία και συλλαλητήριο μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης χαρακτήρισε την ΟΤΟΕ ασπίδα προστασίας για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση, είπε, θα επαναλάβει την προτροπή της προς την πλευρά των τραπεζών να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Οφείλουμε», τόνισε «όλοι να εξαντλήσουμε τα περιθώρια διαλόγου και συνεννόησης και οφείλουμε όλοι να τηρήσουμε την ισχύουσα νομοθεσία».

Ο υπουργός Απασχόλησης δήλωσε ότι οι προσπάθειές του θα τείνουν να συνταιριάξουν την ανάγκη για τη διατήρηση του κοινωνικού και αξιακού μοντέλου με την ανάγκη να προστατεύσουμε τον ανταγωνισμό. Σε τέτοια σύνθετα ζητήματα δεν υπάρχουν περιθώρια για αδιαλλαξία, σημείωσε και επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι η νομιμότητα θα τηρηθεί. Παράλληλα απηύθυνε νέα έκκληση για διάλογο λέγοντας χαρακτηριστικά: «μπορεί να μη συμφωνούμε έχουμε χρέος όμως να συνεννοηθούμε».

Εν των μεταξύ βίαια επεισόδια εκτυλίχθηκαν μπροστά στο κεντρικό υποκατάστημα της Αγροτικής στην Πανεπιστημίου. Μονάδες των ΜΑΤ απώθησαν βίαια την αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ που επιχείρησε να εισέλθει στο κτίριο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά κάποιοι συνδικαλιστές μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σοβαρότερα τραυματίστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων Ιγνάτιος Πλιάκος, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται.

Επιτόπου προσήλθαν και κατήγγειλαν τη στάση της αστυνομίας η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης και συνδικαλιστικά στελέχη από άλλους χώρους εργαζομένων.

Πηγή ΑΠΕ