Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 11:04

Έκλεισε η συμφωνία πώλησης του 22,74% της Ελλάκτωρ στην Elpedison

Αίσια έκβαση είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις της Ελλάκτωρ για την πώληση του 22,74% που κατείχε στην Elpedison στα Ελληνικά Πετρέλαια και την ιταλική Edison, δηλαδή τους δύο άλλους μεγαλομετόχους της εταιρείας παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected] 

Αίσια έκβαση είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις της Ελλάκτωρ για την πώληση του 22,74% που κατείχε στην Elpedison στα Ελληνικά Πετρέλαια και την ιταλική Edison, δηλαδή τους δύο άλλους μεγαλομετόχους της εταιρείας παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη συμφωνία που επετεύχθη, τα ΕΛΠΕ και η ιταλική εταιρεία θα συνεχίσουν να έχουν ίσο ποσοστό στην Elpedison, ενώ αν και δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό εξαγοράς, το τίμημα φαίνεται πως «έκλεισε» σε ένα ποσό ελαφρώς μικρότερο από αυτό που ζητούσε η Ελλάκτωρ.

Υπενθυμίζεται ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Edison συμμετέχουν στην Elpedison μέσω κοινοπραξίας, στην οποία κάθε εταίρος κατέχει το 50%. Η κοινοπραξία διέθετε ήδη το 75,78% της Elpedison, κάτι που σημαίνει πως με την εξαγορά του μεριδίου της Ελλάκτωρ, οι δύο μεγαλομέτοχοι θα κατέχουν πλέον από κοινού το 98,52%. Το υπόλοιπο μερίδιο (1,48%) της Elpedison ανήκει στη ΧΑΛΚΟΡ.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών ξεκίνησαν μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης της Ελλάκτωρ να αποχωρήσει από την Elpedison, εξέλιξη που ενεργοποίησε σχετική πρόβλεψη στο Shareholders Agreement, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες που ήδη έδιναν το «παρών» στη μετοχική σύνθεση είχαν δικαίωμα πρώτης προτίμησης για την εξαγορά του 22,74%. Μάλιστα, έως την ολοκλήρωση της χρονικής ισχύος του δικαιώματος πρώτης προτίμησης, ο κατασκευαστικός όμιλος δεν μπορούσε να προχωρήσει σε συζητήσεις με άλλο ενδιαφερόμενο. 

Το κλείσιμο της συμφωνίας επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αναφορικά με την πρόθεση των ΕΛΠΕ και της Edison (μέλους της γαλλικής EDF) να υποβάλουν οικονομική πρόταση στην Ελλάκτωρ. Με αυτό τον τρόπο, οι δύο εταίροι φέρονταν να επιδιώκουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο εισόδου κάποιου ανταγωνιστή στην Elpedison, ενισχύοντας την παρουσία τους στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας. 

Η Elpedison αποτελεί έναν από τους τρεις καθετοποιημένους ομίλους ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, διαθέτοντας δύο ιδιόκτητες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο. Μάλιστα, πρόσφατα υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για τη χορήγηση άδειας παραγωγής για μία νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW, την οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο υφιστάμενο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο που έχει εκεί εγκατεστημένο. Η επένδυση εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο περίπου χρόνια. 

Όσον αφορά την προμήθεια ρεύματος, στην οποία επίσης δραστηριοποιείται, σύμφωνα με το δελτίο της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Απρίλιο κατατάχθηκε τρίτη μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων, με μερίδιο 3,83%. Η εταιρεία προμηθεύει επίσης και φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ έχει ήδη εισαγάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. 

Από την άλλη πλευρά, η αποχώρηση της Ελλάκτωρ από την εταιρεία εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής της και επικέντρωσης στις βασικές της δραστηριότητες, στις οποίες δεν εντάσσεται η θερμοηλεκτρική παραγωγή. Στον αντίποδα, ο κατασκευαστικός όμιλος σκοπεύει στην ενίσχυση της παρουσίας του στις ΑΠΕ, στο πλαίσιο της οποίας συγχώνευσε τη θυγατρική της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ.