Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 16:54

Δεύτερη ευκαιρία για διάσωση βιώσιμων επιχειρήσεων

Νέα κοινοτική οδηγία, μέσω της οποίας θα δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία ανάκαμψης στους αξιόπιστους επιχειρηματίες που πτωχεύουν, ώστε να διασώζονται βιώσιμες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες και να έχουν πρόσβαση στα πλαίσια προληπτικής αναδιάρθρωσης από αρχικό στάδιο, ενέκρινε οριστικά το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Νέα κοινοτική οδηγία, μέσω της οποίας θα δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία ανάκαμψης στους αξιόπιστους επιχειρηματίες που πτωχεύουν, ώστε να διασώζονται βιώσιμες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες και να έχουν πρόσβαση στα πλαίσια προληπτικής αναδιάρθρωσης από αρχικό στάδιο, ενέκρινε οριστικά το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο γενικός στόχος της οδηγίας είναι να μειωθούν τα σημαντικότερα εμπόδια στην ελεύθερη ροή κεφαλαίων που προκύπτουν από τις διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών στα πλαίσια αναδιάρθρωσης και αφερεγγυότητας, καθώς και να ενισχυθεί η νοοτροπία της διάσωσης επιχειρήσεων στην Ε.Ε. βάσει της αρχής της δεύτερης ευκαιρίας.  Οι νέοι κανόνες έχουν επίσης ως στόχο να μειωθεί ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς και να αποτραπεί η συσσώρευσή τους στο μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο, η πρόταση αποσκοπεί να επιτύχει κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των οφειλετών και των πιστωτών.

Η οδηγία βασίζεται σε πρόταση της Κομισιόν, η οποία επικεντρώνεται σε τρία βασικά στοιχεία: 1) Κοινές αρχές για τη χρήση πλαισίων έγκαιρης αναδιάρθρωσης, που θα βοηθούν τις εταιρείες να εξακολουθήσουν τις δραστηριότητές τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους. 2) Κανόνες που επιτρέπουν στους επιχειρηματίες να επωφεληθούν από μια δεύτερη ευκαιρία. 3) Στοχοθετημένα μέτρα για τα κράτη-μέλη ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αφερεγγυότητας, αναδιάρθρωσης και απαλλαγής. 

Κύρια στοιχεία

Στα βασικά στοιχεία των νέων κανόνων περιλαμβάνονται και τα εξής:

- Έγκαιρη προειδοποίηση και πρόσβαση σε πληροφορίες που να βοηθούν τους οφειλέτες να εντοπίζουν περιστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αφερεγγυότητα και να τους επισημαίνουν την ανάγκη να αντιδράσουν γρήγορα.

- Οι οφειλέτες θα έχουν πρόσβαση σε πλαίσιο προληπτικής αναδιάρθρωσης, το οποίο τους παρέχει τη δυνατότητα να προβούν σε αναδιάρθρωση, με σκοπό να αποτρέψουν την αφερεγγυότητα και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, προστατεύοντας έτσι τις θέσεις εργασίας και διατηρώντας την επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα πλαίσια αυτά μπορεί να είναι διαθέσιμα και κατόπιν αιτήματος των πιστωτών και των αντιπροσώπων των εργαζομένων.

- Διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων επί σχεδίων προληπτικής αναδιάρθρωσης με τον διορισμό, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενός επαγγελματία στον τομέα της αναδιάρθρωσης, που θα συνδράμει στην κατάρτιση του σχεδίου.

- Οι νέοι κανόνες προβλέπουν σειρά στοιχείων τα οποία πρέπει να περιλαμβάνει ένα σχέδιο, μεταξύ άλλων περιγραφή της οικονομικής κατάστασης, τα θιγόμενα μέρη και τις κατηγορίες τους, τους όρους του σχεδίου κ.λπ.

- Ο οφειλέτης θα έχει στη διάθεσή του μια χρονική ανάσα τεσσάρων μηνών κατ’ ανώτατο όριο πριν από την αναγκαστική εκτέλεση, ώστε να διευκολύνονται οι διαπραγματεύσεις και η επιτυχής αναδιάρθρωση.

- Οι υπερχρεωμένοι επιχειρηματίες θα έχουν πρόσβαση σε τουλάχιστον μία διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απαλλαγή από τα χρέη τους έπειτα από μέγιστη χρονική περίοδο 3 ετών, υπό τους όρους που παρατίθενται στην οδηγία.

- Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα υφιστάμενα δικαιώματα των εργαζομένων βάσει του εθνικού και του κοινοτικού δικαίου δεν θίγονται από τη διαδικασία προληπτικής αναδιάρθρωσης (π.χ. το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης και συνδικαλιστικής δράσης και το δικαίωμα ενημέρωσης και διαβούλευσης).

Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, κάθε χρόνο 200.000 επιχειρήσεις πτωχεύουν στην Ε.Ε., ενώ χάνονται 1,7 εκατ. θέσεις εργασίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην έκθεση των προέδρων των 5 κοινοτικών οργάνων (Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωβουλή, ΕΚΤ, Eurogroup) για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ, ο τομέας της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας αναφέρεται μεταξύ των σημαντικότερων σημείων συμφόρησης που εμποδίζουν την ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών στην Ευρωζώνη και πέρα από αυτήν. 

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, μετά την οριστική επικύρωση της οδηγίας από το Συμβούλιο, το κείμενο θα υπογραφεί τυπικά από τους συνομοθέτες και στη συνέχεια θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., ενώ τα κράτη-μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια (από τη δημοσίευση) για να θέσουν σε εφαρμογή τις νέες διατάξεις. Ωστόσο, σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις μπορούν να ζητήσουν από την Επιτροπή ένα επιπλέον έτος για την εφαρμογή.