Οι αναλυτές των ασιατικών τραπεζών δηλώνουν σήμερα, ότι αναμένουν η αισιοδοξία να κυβερνά τις αγορές μέχρι την επόμενη συνάντηση της Fed. Αυτή ορίζεται για την επόμενη εβδομάδα, στις 18-19 Ιουνίου. Οι συναλλαγές στην Ασία διεξάγονται κάτω από μια δέσμη ευχάριστων εξελίξεων διεθνώς και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Οι αναλυτές των ασιατικών τραπεζών δηλώνουν σήμερα, ότι αναμένουν η αισιοδοξία να κυβερνά τις αγορές μέχρι την επόμενη συνάντηση της Fed. Αυτή ορίζεται για την επόμενη εβδομάδα, στις 18-19 Ιουνίου. Οι συναλλαγές στην Ασία διεξάγονται κάτω από μια δέσμη ευχάριστων εξελίξεων διεθνώς και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν επίσης ανοδική για τα περισσότερα χρηματιστήρια του κόσμου αλλά εδώ, μετά το +13,42% στο τέλος Μαΐου, ακολούθησε η «αναγκαία» διόρθωση κατά -1,72%.
Στα ομόλογα, η παγκόσμια στροφή προς τις αξίες σταθερού εισοδήματος, λόγω ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, έχει επιδράσει θετικά ρίχνοντας τις αποδόσεις των 10ετών αναφοράς πιο κοντά στο 2,80%. Διευκολύνεται έτσι και η μελλοντική έκδοση εταιρικών ομολόγων.
Από την παρατήρηση της εικόνας των blue chip σε εβδομαδιαία βάση φαίνεται πως οι πιέσεις ασκήθηκαν σε όσα εμφάνισαν υπερβολικές επιδόσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, στα ανοδικά συναντάμε όσα είχαν υστερήσει στη φάση του μεγάλου άλματος. Αλλά μαζί με τις όποιες πιέσεις για την εξομάλυνση των τιμών σε blue chip που οδήγησαν την πρόσφατη άνοδο, αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για τίτλους της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Επίσης, υπήρξε αποκλιμάκωση των όγκων, με αποτέλεσμα ο τζίρος της συνόδου της Παρασκευής ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων. Υπογραμμίζοντας, την εκτόνωση των πιέσεων που ήταν φυσικό να ακολουθήσουν, για ενθυλάκωση μέρους των πρόσφατων κερδών.
Οι αγοραστές αυτή τη βδομάδα μπορεί να χωριστούν σε δυο ομάδες. Αυτούς που έχουν κατά νου να πουλήσουν σε βραχύ χρονικό διάστημα, και είναι όσοι επιλέγουν να κερδοσκοπήσουν από τα στοιχήματα για τις εθνικές εκλογές, ή εκείνους που σχεδιάζουν να πουλήσουν αργότερα και κατά προτίμηση στη διάρκεια του β εξάμηνου. Συνεπώς ποντάρουν στην απόδοση της οικονομίας μετά τις εκλογές.
Καταμετρώντας καθημερινά συνολικό τζίρο και αυτούς του ΓΔ, του 25άρη και του FTSEM, αντιληφθήκαμε επίσης την αύξηση του ενδιαφέροντος για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και της μικρής. Μπορεί τα άλματα να έγιναν με τις Τράπεζες τη ΔΕΗ και μερικά ακόμα blue chip, αλλά όσοι ιδιώτες επενδυτές αφυπνίστηκαν τις τρεις τελευταίες βδομάδες, διάλεξαν με την καρδιά και όχι με την ψυχρή λογική. Αναζητώντας την τύχη τους κερδοσκοπικά σε «παλιές αγάπες».
Μάλλον δικαίως ορισμένοι εγχώριοι παράγοντες ειδοποιούν, πως μπορεί μετά από τόσο καιρό να μην βρουν τις αγάπες τους όπως τις άφησαν. Το σημαντικό και πιο ελπιδοφόρο, ασχέτως των συμβουλών για μερική επιφύλαξη για την ώρα, είναι η ποικιλία των μετοχών που αποκτούν θέση στο ενδιαφέρον των συναλλασσόμενων. Επειδή αποκαλύπτει την φυγή από τη μονομέρεια που υπήρχε όταν στη διαπραγμάτευση συμμετείχαν μόνο λίγοι και κύρια ισχυροί θεσμικοί και κάποιοι τολμηροί εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές και επαγγελματίες. Μια υποχώρηση των τιμών, χωρίς αυτή να συνεπάγεται την κατακρήμνιση τους, είναι ότι καλύτερο για να πάρουν μέρος και άλλοι στην φάση των στοιχημάτων που θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από ένα… spread.
Αυτό στην παράσταση νίκης μεταξύ των δυο πρώτων κομμάτων των δημοσκοπήσεις που θα ακολουθήσουν ως τις εκλογές. Η αγορά ωστόσο εκτός της κούρσας για την εξουσία έχει και δικά της θέματα. Όπως οι εντυπώσεις από το ετήσιο επενδυτικό συνέδριο της ΕΧΑΕ στην Ν. Υόρκη που ξεκινά αύριο, με την συμμετοχή 25 εισηγμένων εταιρειών. Και τότε θα λάβει χώρα η αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE. Ειδοποιούμε εγκαίρως: Οι ξένοι θεσμικοί συμμετέχουν στις συναλλαγές με ποσοστό 59,5% και δεν έχουν την ίδια φόρτιση με αυτή των εγχώριων επενδυτών, γύρω από τις εκλογές. Μπορεί η διαφαινόμενη αλλαγή να γεννά ελπίδα για κάτι καλύτερο και αυτή να ανεβάζει τις προσδοκίες για την μελλοντική κατάσταση. Αν όμως διαπιστωθεί πως υπάρχει σημαντική απόκλιση της οικονομίας το τρέχον έτος λόγω εκλογών, όποιον και να αναδείξουν οι κάλπες, οι ξένοι δεν θα το πανηγυρίσουν. Θα περιμένουν. Και τότε, σε ποιόν θα πουλήσουν οι στοιχηματίζοντες προεκλογικά;
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος
Οι αγορές σε αναπροσαρμογή προσδοκιών για το 2019 – 2020
Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου μετά την απόλυτη επιβεβαίωση του παραδοσιακού αξιώματος “sell in May”, τα χρηματιστήρια εμφάνισαν μια σημαντική εβδομαδιαία άνοδο. Στο τέλος Μαΐου ο S&P500 ήταν κάτω -6,6% από την κορυφή βίου των 2945,83 μονάδων από τις 30 Απριλίου, από την κλιμάκωση και τη διεύρυνση του εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει η κυβέρνηση Τραμπ.
Ο Μάης ήταν πολύ σκληρός για τις εταιρίες Ενέργειας, Τεχνολογίας, Πρώτων Υλών, Βιομηχανικές, Προσωπικών Οικιακών Ειδών που πλήττονται από τις δασμολογήσεις εντονότερα. Παράλληλα η εντύπωση πως η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί επιπρόσθετα, συντήρησε την τάση για τοποθέτηση κεφαλαίων σε ασφαλή επενδυτικά λιμάνια. Γιατί υπήρξαν ενδείξεις από την αγορά ομολόγων για αναστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των 10ετών αμερικανικών αναφοράς έναντι της απόδοσης αξιόγραφων με μικρότερο χρόνο ωρίμανσης, που θεωρείται συναγερμός προ επερχόμενης ύφεσης. Με αυτό το μείγμα στην ατμόσφαιρα των συναλλαγών παγκόσμια και κύρια στη Wall Street, ξεκίνησε η εβδομάδα, αλλά στο φινάλε της οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες στον κόσμο σημείωσαν άνοδο και οι αποδόσεις του αμερικανικού χρέους υποχώρησαν την Παρασκευή. Τα παράδοξα αρχίζουν από το γιατί υπήρξε αυτή η εκτίναξη της διάθεσης για ρίσκο.
Φετίχ η μείωση επιτοκίων
Οι επενδυτές περίμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας. Αυτά αποκάλυψαν επιβράδυνση της αύξησης των θέσεων εργασίας, γεγονός που τροφοδότησε τις ελπίδες για περικοπή επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Έτσι σε συνδυασμό με κάποια πρόοδο στο πεδίο των εμπορικών μαχών της Ουάσιγκτον κατακλύστηκαν από αισιοδοξία οι αγορές μετοχών.
Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ έναντι ενός καλαθιού με τους ισχυρότερους ανταγωνιστές του μειώθηκε και οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2018, μετά τη μηνιαία έκθεση του υπουργείου Εργασίας των Η.Π.Α., η οποία έδειξε επίσης ότι οι μισθοί αυξήθηκαν λιγότερο από ό, τι αναμενόταν τον Μάιο. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ χτύπησαν το χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2017.
Το παράδοξο είναι πως τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας υποδηλώνουν ότι η απώλεια δυναμικής στην οικονομική δραστηριότητα εξαπλώθηκε στην αγορά εργασίας, και οι αγοραίοι ρισκάρουν, επειδή εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη που θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για τη μείωση των επιτοκίων φέτος. Με αυτού του είδους κίνητρα στη Wall Street, ο δείκτης αναφοράς S&P 500 και ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψαν το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο ποσοστό κέρδους τους από τον Νοέμβριο.
Με απλά λόγια η κατάσταση είναι τέτοια ώστε είναι πρόθυμοι οι επενδυτές να «καταπιούν» μια απογοητευτική πορεία στην ανάπτυξη, με αντάλλαγμα την προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων. Περιμένουν από τη Fed να κινηθεί προς πιο ευνοϊκές νομισματικές πολιτικές για να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων. Τα νέα από το εμπόριο που τους ανέβασαν το φρόνημα, ήρθαν από την κυβέρνηση των Η.Π.Α., που δήλωσε ότι χορήγησε σε Κινέζους εξαγωγείς δύο ακόμη εβδομάδες για να προμηθεύσουν με τα προϊόντα τους τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν αυξήσουν τους δασμούς τους. Επίσης, ο Πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι υπάρχει "μεγάλη πιθανότητα" οι Ηνωμένες Πολιτείες να συνάψουν μια εμπορική συμφωνία με το Μεξικό.
Οι αναγκαστικές αναπροσαρμογές
Στο ξεκίνημα φέτος, η γενική υπόθεση στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα ήταν ότι έως τα μέσα του χρόνου, θα είχαν επιλυθεί ορισμένοι βασικοί παράγοντες κινδύνου με παγκόσμιο αντίκτυπο όπως: Το να έχουν επιτύχει κάποιο είδος συμφωνίας οι ΗΠΑ και η Κίνα, χωρίς να επιλύσουν μόνιμα όλες τις βασικές τους διαφωνίες και εντάσεις γύρω από την τεχνολογία και την ασφάλεια. Οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών Οίκων ανέμεναν τουλάχιστον να βρεθεί συμβιβασμός στο εμπόριο, αποτρέποντας έτσι πρόσθετους δασμούς και ενδεχομένως να υπήρχε και περιορισμός των δασμών που είχαν προηγουμένως επιβληθεί. Ομοίως, εκτιμούσαν ότι θα είχε επιτευχθεί με σαφήνεια μια οδός για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ενδεχομένως με λιγότερο φιλικό προς τις επιχειρήσεις τρόπο από ό, τι αναμενόταν νωρίτερα, αλλά τουλάχιστον να αποφευχθεί μια σύγκρουση λόγω πλήρους αποτυχίας στη διαπραγμάτευση.
Τέλος, υπήρξε ελπίδα ότι τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΕ θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ιταλική πολιτική προς μια σταθερότερη πορεία. Τελικά τα ανωτέρω όχι μόνοαποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξα, αλλά προέκυψαν πρόσθετες απειλές, συμπεριλαμβανομένων των δυνητικών δασμολογήσεων στις εισαγωγές από το Μεξικό.
Έρχεται λοιπόν η Barclays και δηλώνει: Οι αβεβαιότητες σε παγκόσμια κλίμακα, ιδίως όσον αφορά το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και τις εμπορικές σχέσεις, εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, αντί να διαλυθούν, όπως ελπίζαμε. Αφού το κλίμα αυτό συνέχισε να επιβαρύνει το παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδύσεις, απειλώντας να περάσει και στην κατανάλωση, αναθεωρήσαμε τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές. Σύμφωνα με τις νέες βασικές μας παραδοχές, προβλέπουμε μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3,4% το 2019 και το 2020 από 3,9% το 2018. Ενώ αναμένουμε «μειώσεις επιτοκίων για ανάχωμα ασφαλείας» από την Fed. Οι άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν περιορισμένο χώρο δράσης και οποιεσδήποτε κινήσεις γίνουν με τη δημοσιονομική πολιτική είναι απίθανο να λειτουργήσουν προληπτικά. Απροσδόκητες πολιτικές συμφωνίες τις προσεχείς εβδομάδες θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις προοπτικές προς το καλύτερο και πάλι, αλλά υπάρχει επίσης ένα πιθανό επιπλέον μειονέκτημα, ορισμένες από τις απειλές υλοποιήθηκαν, αλλά δεν έχουν ακόμη ληφθεί υπόψη στις προβλέψεις μας ήτοι η μη-συμφωνία για το Brexit, η Ιταλική κρίση, οι δασμοί από τις ΗΠΑ στα αυτοκίνητα.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου έφερε στους περισσότερους από τους δείκτες που παρακολουθούμε, κέρδη που βελτίωσαν αισθητά την ετήσια επίδοση, για όλους. Ο S&P 500 είχε μεταβολή +4,41%, και στο 2019 αποδίδει +14,62%. Ο Dow, με άλμα +4,71%, τον Μάιο έχασε -6,69% αλλά στο 2019 κερδίζει 11,39%. Ο S&P400 με +4,50% έχασε τον Μάιο -8,13%, αλλά διαμόρφωσε ετήσια απόδοση +13,77%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο 3,88%, ανέβασε τα κέρδη στο 2019, στο +16,68% ενώ ο Russell 2000 με κέρδη +3,34% αποδίδει στο έτος 12,30%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε +2,38% στη βδομάδα, με ετήσια επίδοση +8,97%. Ο DAX ανέβηκε +2,72%, με επίδοση στο 2019 +14,08%, ο CAC είχε μεταβολή 3,00%, με απόδοση έτους 13,39%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας σκαρφάλωσε +2,58% με ετήσια επίδοση +8,15%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +2,82%, και απόδοση έτους +11,11%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +0,82%, με +11,30% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με μεταβολή +1,27%, με ετήσια επίδοση +3,97%. Ο χρυσός ανέβηκε κατά +3,03%, στα 1284,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +4,97%. Με άνοδο +1,27%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude στα 54,04 δολάρια το βαρέλι. Στο 2019 γράφει κέρδη +19,00%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,38%, στο 2019 εμφάνιζε άνοδο +4,35%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε κέρδη +1,50% και επίδοση έτους +1,53%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έπεσε -0,25%, και στον 2019 αποδίδει +9,84%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ανέβηκε +0,24% και στο έτος απόδίδει 4,33%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -2,45% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει φέτος 13,39%.
Η αγορά ομολόγων
Οι αποδόσεις 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν στο 2,10% αφού πρώτα αυξήθηκαν έως 2,55% στις 2 Μαΐου, καθώς οι φόβοι για κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων και επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης έχουν τρομάξει τους διαχειριστές στις αγορές μετοχών και έστειλαν τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων. Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται καθώς οι τιμές των τίτλων αυξάνονται, αφήνοντας στους επενδυτές κέρδη από την υπεραξία.
Ωστόσο, οι διαχειριστές κεφαλαίων από εταιρείες όπως η BlackRock Inc, η Wells Fargo Asset Management και η Sierra Investment Management αναφέρουν ότι εξακολουθούν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα. Προτείνουν να μην θεωρηθεί το πρόσφατο ράλι ως εμπόριο φόβου, αλλά ως κλασική αντίδραση των επαγγελματιών εν αναμονή πρόσθετων περικοπών επιτοκίων φέτος από την Federal Reserve για την αναζωογόνηση του πληθωρισμού εν μέσω της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Ο τομέας των ομολόγων με ύψος 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παρουσίασε συνολική απόδοση 2,35% τον Μάιο, την ισχυρότερη μηνιαία επίδοση από τον Αύγουστο του 2011, σύμφωνα με δείκτη που συνέταξε η Bloomberg και η Barclays. Τα μακροχρόνια ομόλογα δημιούργησαν μια αστρική απόδοση 6,7%, τη μεγαλύτερη επίδοση από τον Ιανουάριο του 2015.
Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6% τον Απρίλιο, αρκετά κάτω από τον στόχο της Fed για 2%. Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί τις συνέπειες του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και θα αντιδράσει "καταλλήλως".
Ο Bob Miller της BlackRock, δήλωσε ότι αναμένει από τη Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Ένα παρατεταμένο ράλι ομολόγων θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος της 10ετούς ανοδικής αγοράς των χρηματιστηρίων, που είχε στείλει τον S & P 500 μέχρι και +16% ψηλότερα για τον τρέχοντα χρόνο τον Απρίλιο.
ΧΑ
Εβδομάδα διόρθωσης - «εξομάλυνσης» τιμών
Μετά από το άλμα στο τέλος του Μαΐου κατά +13,42% ακολούθησε η διόρθωση στην πρώτη βδομάδα του Ιουνίου με αποτέλεσμα μια πτώση -1,72% για τον μέσο όρο που χαρακτηρίστηκε ως θετική για την μελλοντική πορεία της αγοράς.
Γιατί μαζί με τις όποιες πιέσεις για την εξομάλυνση των τιμών σε blue chip που οδήγησαν την πρόσφατη άνοδο αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για τίτλους της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Γιατί επίσης υπήρξε αποκλιμάκωση των όγκων, με αποτέλεσμα ο τζίρος της συνόδου της Παρασκευής ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων. Υπογραμμίζοντας, την εκτόνωση των πιέσεων που ήταν φυσικό να ακολουθήσουν, για ενθυλάκωση μέρους των πρόσφατων κερδών.
Στατιστικά δε, η διακύμανση του μέσου όρου από τη Δευτέρα όπου και σημειώθηκαν οι ανώτερες τιμές για το 2019 σε ΓΔ και 25άρη, ως το κατώτερο της Τετάρτης στις 808,93, ήταν μέσα στα όρια των δυο τελευταίων συνόδων από τις πέντε ανοδικές του +13%. Τονίζοντας μέσω των αριθμών ότι είχαμε διόρθωση και όχι ανατροπή της δυναμικής που χαρακτηρίζει τις τιμές των μετοχικών αξιών το τρέχον έτος. Οι διεθνείς αγορές όμως εμφάνισαν την ίδια περίοδο σημαντικά κέρδη, σφραγίζοντας την δεδομένη μάλλον ανεξαρτησία της Αθήνας, έναντι των υπολοίπων αγορών μετοχών ανεξαρτήτως τάσης.
Αντίθετα στα ομόλογα, η παγκόσμια στροφή προς τις αξίες σταθερού εισοδήματος, λόγω ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης έχει επιδράσει θετικά ρίχνοντας τις αποδόσεις των 10ετών αναφοράς πιο κοντά στο 2,80%. Διευκολύνεται έτσι και η μελλοντική έκδοση εταιρικών ομολόγων.
Ο μήνας και η εβδομάδα ξεκίνησε ανοδικά εν μέσω πτώσης τα ευρωπαϊκά. Τη Δευτέρα ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 137,662 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 13,490 εκατ. και ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,79% και έφθασε στις 836,84 από 830,24 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2129,86 από 2116,09 με μεταβολή +0,65%. Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με κλιμακούμενη πτώση η αγορά βούλιαξε και ήταν η μέρα που καθόρισε την εβδομαδιαία μεταβολή. Το κλείσιμο στις 813,33 μονάδες, με μεταβολή -2,81% ήταν 2,20 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 23,82 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-8,24%), και η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε δραματικά όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (20 από 8) και ένα τον ΟΛΠ στα αμετάβλητα. Ο 25άρης έκλεισε στις 2083,45 με μεταβολή -2,18% και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 112,819 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 6,286 εκατ.
Την Τετάρτη είχαμε τη δεύτερη ανοδική σύνοδο της βδομάδας αλλά και την εγγραφή των χαμηλών της. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,99% και έφθασε στις 821,40 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2102,52 με μεταβολή +0,92% καθώς επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,64%). Ωστόσο ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,566 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,544 εκατ. ευρώ. Την Πέμπτη μέρα που οι επενδυτές ανέμεναν την απόφαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική και τις εκτιμήσεις της για την οικονομία του ευρώ ξέσπασαν πιέσεις μετά τις 15:15 και ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,54% και έφθασε στις 816,95 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2093,86 με μεταβολή -0,41%.
Την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας χαρακτήρισε ότι και τις υπόλοιπες. Ήτοι η αποκλιμάκωση του τζίρου, οι αλλαγές προσήμων μεταβολής, τα υπολογίσιμης αξίας πακέτα, και το ανεβασμένο ενδιαφέρον για μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Το τελευταίο υπογραμμίζει τη διέγερση του ενδιαφέροντος των εγχώριων επενδυτών που συμβαδίζει και με τις εισροές κεφαλαίων στα Μετοχικά Αμοιβαία Εσωτερικού που φέτος ανήλθαν στα 57,2 εκατ. ευρώ ως τώρα. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,12% και έφθασε στις 815,97 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2093,97 με μεταβολή +0,01%. Στη βδομάδα και τον Ιούνιο ο ΓΔ υποχώρησε -1,72% ο 25άρης -1,05%, και ο FTSEM -0,60% ενώ στο έτος αποδίδουν αντίστοιχα +33,05%, +30,19% και +21,35%. Ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,755 εκατ. ευρώ και των πακέτων στα 6,033 εκατ.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Μετριοπάθεια στα στοιχήματα για την τάση που ωστόσο αυξάνονται
Στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου υποχώρησαν οι όγκοι των ΣΜΕ κάθε τύπου, αλλά διατηρήθηκαν στα options του 25άρη, που υποχώρησε κατά -1,02%. Είχαμε μείωση, κατά -37%, του συνολικού όγκου στα ΣΜΕ του που συνοδεύτηκε από αύξηση κατά +15,29%, των ανοικτών θέσεων. Αυξήθηκε υπολογίσιμα η έκθεση για τον Ιούνιο. Ο 25άρης σταμάτησε στις 2093,97 μονάδες. Ορίστηκε προήγηση του ΣΜΕ κυρίαρχης σειράς, 8,50 μονάδων, έναντι του δείκτη.
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ανήλθαν σε 10.837 συμβόλαια, καταλήγοντας με 10.886 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 1.694 από 2.793 ΣΜΕ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ της επόμενης ανήλθε στα 1.574 από 648 ΣΜΕ. Οι ανοικτές θέσεις της κυρίαρχης σειράς Ιουνίου κατέληξαν σε 9.312 από 8.248 ΣΜΕ και της επόμενης ανήλθαν σε 1.574 από 1.194.
Στα options του ίδιου δείκτη, το ενδιαφέρον δεν απλώθηκε ομοιόμορφα, καθώς στα calls είχαμε μέσο όγκο 432 συμβολαίων από 430 και στα puts 313 από 256 οδηγώντας τη σχέση calls/puts στο 7/5. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών, παρέμειναν στις πρώτες θέσεις ενώ αυξήθηκε το ενδιαφέρον για τις σειρές Σεπτεμβρίου γενικά.
Η προήγηση των ΣΜΕ τρέχουσας σειράς είναι σχετικά μικρή αλλά υπήρξε διάθεση για αύξηση των ανοικτών συμβολαίων που δηλώνει την τάση να υπάρξει συμμετοχή στο στοίχημα για άνοδο προ των εκλογών στην αρχή της προεκλογικής περιόδου αφού η σειρά Ιουλίου (επόμενη) θα κυριαρχεί τις μέρες του εκλογικού αποτελέσματος.
Η εικόνα των blue chip χαρακτηρίζεται από την διάθεση για εξομάλυνση στις υπερβολές που σημειώθηκαν τις μέρες της ανοδικής αλυσίδας από τις 24 Μάη ως την περασμένη Δευτέρα που πήρε την αγορά, βάσει κλεισιμάτων, από τις 725,56 μονάδες και τον οδήγησε στις 836,84. Από τις 25 του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης δέκα εμφάνισαν κέρδη και ήταν ΣΕΝΕΡ +8,94%, ΕΕΕ +2,50%, ΜΥΤΙΛ +2,36%, ΦΡΛΚ +1,81%, ΜΠΕΛΑ +1,76%, ΟΠΑΠ +1,55%, ΑΔΜΗΕ +1,28%, ΤΕΝΕΡΓ +0,72%, ΕΛΠΕ +0,47% και ΟΛΠ +0,23%. Οι πτωτικές μεταβολές αφορούν τις υπόλοιπες που χωρίζονται σε αυτές που υποχώρησαν λιγότερο από τους βασικούς δείκτες και είναι η ΣΑΡ -0,27% και ακολουθούν έξη με απώλειες κοντά σε αυτές των δεικτών είναι οι : ΒΙΟ -1,61%, ΟΤΕ -1,06%, ΕΧΑΕ -1,05%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,99%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,88%, ΛΑΜΔΑ -0,80%. Υπάρχουν οκτώ blue chip με πτώση σε πέντε συνόδους μεγαλύτερη του μέσου όρου και είναι: ΠΕΙΡ -9%, ΕΥΡΩΒ -8,11%, ΑΡΑΙΓ -6,04%, ΑΛΦΑ -5,62%, ΕΤΕ -2,87%, ΤΙΤΚ -2,64%, ΜΟΗ -2,19% και ΔΕΗ -1,96%.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ
Σε διόρθωση προχώρησε το Χρηματιστήριο τη βδομάδα που μας πέρασε. Προσωρινά οι Εθνικές εκλογές έχουν τεράστια επιρροή και στα χρηματιστηριακά δρώμενα, ιδιαίτερα με την πόλωση που επικρατεί και με τις προβλέψεις να προδικάζουν θεμελιώδεις αλλαγές στην οικονομική διαχείριση της Χώρας.
Ήδη οι Δανειστές αρχίζουν να προσπαθούν να μειώσουν την ελευθερία κινήσεων της νέας Κυβέρνησης. Η σημερινή Κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ότι περιθώρια έχει, για να εξασφαλίσει καλύτερη τύχη στις εκλογές, αλλά και καλύτερη τοποθέτηση (placement) στην επόμενη μέρα. Η κυρίαρχη Αντιπολίτευση προσπαθεί να μην κάνει λάθη και τα μικρότερα Κόμματα κάνουν σπασμωδικές κινήσεις, για να έχουν λόγο στην επόμενη μέρα των εκλογών.
Θέματα που θα έπρεπε να προχωρούν παραμένουν στα συρτάρια, ενώ οι προεκλογικές παροχές και υποσχέσεις καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της επικαιρότητας.
Τεχνικά οι 810, οι 800 και μετά οι 780 μονάδες του Γενικού Δείκτη είναι σημαντικά επίπεδα στήριξης και πρέπει να κρατηθούν στα κλεισίματα, παρά τις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις. Αλλιώς η ψυχολογία θα χαλάσει και οι 750 μονάδες θα κληθούν πάλι να προσφέρουν στήριξη. Προς τα πάνω οι 830, οι 850 και οι 880 μονάδες αποτελούν αντιστάσεις. Σε μια προεκλογική Ελλάδα, δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε για ψηλότερα επίπεδα,
Οι Επιχειρήσεις αρχίζουν να κόβουν μερίσματα και αυτό επηρεάζει αρνητικά τους δείκτες που δεν αναπροσαρμόζονται για τις αποκοπές, αλλά θετικά την ψυχολογία των Επενδυτών. Διεθνώς επίσης έχουμε μια συντήρηση δυνάμεων, λόγω των εμπορικών πολέμων αλλά και των επιτοκίων που σιγά - σιγά θα ανεβαίνουν.
Με την προοπτική σημαντικών αλλαγών στην οικονομική πολιτική προς όφελος των Επενδυτών, είναι δύσκολο να φανταστώ πως κάποιος θα αποφασίσει να ξεφορτωθεί τη θέση του στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και να μην περιμένει για λίγους ακόμα μήνες. Αυτή η προοπτική μάλλον απογοητεύει τους “σορτάκηδες”, καθώς τους δίνει περιθώρια μόνο για γρήγορες και πιθανόν στοχευμένες κινήσεις.
Η κατάσταση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει βελτιωθεί και αυτό είναι εμφανές και από τον αυξημένο τζίρο που διενεργήθηκε. Πάντως παραδοσιακά οι προεκλογικές περίοδοι στην Ελλάδα δεν είναι η καλύτερη περίοδος για επενδυτικές αποφάσεις, λόγω της αβεβαιότητας και των ψεύτικων προσδοκιών που καλλιεργούνται και οι Επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Η διόρθωση μετά το ράλι του του 13,4% αναχαιτίστηκε σχετικά εύκολα από την Αγορά, αφού πλέον οι εισροές στην ενεργητική διαχείριση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια υποχώρησης των τιμών.
Μόνο την εβδομάδα που πέρασε οι εισροές στα Μετοχικά Αμοιβαία Εσωτερικού διαμορφώθηκαν σε 17,1 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας την ετήσια επίδοση στα 57,2 εκατ. ευρώ και αν μείνει ως έχει ως το τέλος του έτους, θα είναι η καλύτερη επίδοση εισροών από το 2003.
Τα επίσημα στοιχεία του Μαΐου ήρθαν να ενισχύσουν την εκτίμηση αυξημένης συμμετοχής Ξένων στις συναλλαγές (59,5%, έναντι 51,3% τον Απρίλιο), δίνοντας ένα ισχυρότερο στίγμα το οποίο επηρεάστηκε και από τις αναδιαρθρώσεις δεικτών και πωλήσεων “πακέτων” (Πανγαία).
Η πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Ιουνίου ήταν μεν διορθωτική, ως προς την τάση, είχε ωστόσο συνεχή ροή υποστηρικτικής ρευστότητας, ανομοιογενούς επενδυτικής φιλοσοφίας προέλευση και λειτουργεί πλέον ως “πλάτη” σε κάθε έντονη ενδοσυνεδριακή διόρθωση.
Από τα σημεία αναφοράς την εβδομάδα που πέρασε ήταν η συμμετοχή νέων μετοχών στο ράλι της Αγοράς, προερχόμενες και από την μικρή κεφαλαιοποίηση. Η μεταφορά ρευστότητας από κερδισμένες θέσεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε μικρότερου μεγέθους εταιρείες, αναζωογόνησε την κινητικότητα σε όλο το εύρος της Αγοράς, δίνοντας έτσι περισσότερο πλουραλισμό στο κλαμπ των ενεργών μετοχών.
Χωρίς να παραγνωρίζεται το ειδικό ρίσκο (εμπορευσιμότητα, θεμελιώδη) που παρουσιάζει η συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών, δεν παύει να περιέχει ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που ακόμα μπορούν να θεωρηθούν ευκαιρίες. Παράλληλα η ενεργοποίηση αυτής της συγκεκριμένης κατηγορίας μετοχών, ενισχύει την πεποίθηση ότι η Ελληνική Αγορά έχει εισέλθει για τα καλά σε μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο, αφού υπάρχει η διάθεση να αξιολογηθούν νέα, ή αποτιμήσεις που σε άλλες εποχές περνούσαν σχεδόν απαρατήρητα από το ταμπλώ.
Το φαινόμενο βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και είθισται να συγκινεί την Λιανική Επενδυτική, η οποία αναζητά επιλογές που χαρακτηρίζονται από ακραίο ρίσκο, ενδεχομένως και κάποιες φορές βασισμένες στο συναίσθημα.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης προχώρησε σε μια μάλλον αναμενόμενη και ήπιας μορφής διόρθωση, δεδομένης της έντονης ανόδου που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η αποφόρτιση των ταλαντωτών ήταν άμεση, οι οποίοι πλέον βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα των υπερτιμημένων ζωνών. Το επίπεδο στήριξης βρίσκεται πλέον στις 790 -780 μονάδες, εκεί όπου συμπίπτουν τα επίπεδα της προηγούμενης κορυφής και της διόρθωσης 23,6% από τα πρόσφατα υψηλά. Υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ανοδικό περιθώριο έως τις 900 μονάδες.
Η υποχώρηση που παρουσίασαν οι συναλλακτικοί όγκοι κατά την διάρκεια της εβδομάδας στην πορεία διόρθωσης, αποτελούν θετική ένδειξη εξάντλησης των πιέσεων. Τα περισσότερα Τραπεζικά διαγράμματα, που ήταν και οι βασικοί φορείς της ανόδου, έχουν διορθώσει αισθητά από τα υψηλά τους και σε κάποιες περιπτώσεις η διόρθωση γίνεται με μαθηματική ακρίβεια λεπτού, ως προς τις ελάχιστες γεωμετρικές αναλογίες. Επομένως αναμένουμε εντός της επόμενης εβδομάδας την εκκίνηση του επόμενου ανοδικού κύματος, αφού τα περισσότερα διαγραμματικά δεδομένα συντονίζονται δηλωτικά, ως προς τον τερματισμό της διόρθωσης.
Η ερχόμενη εβδομάδα παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, με γεγονότα που θα επηρεάσουν όλο το εύρος της Αγοράς. Την Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση αποτελεσμάτων από τον όμιλο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ την ίδια ημέρα η μετοχή της Κλουκίνας Λάππας θα διαπραγματεύεται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου.
Το Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον από Ελληνικής Πλευράς, ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ενδεχομένως να αυξήσουν το ενδιαφέρον σε επίπεδο δηλώσεων.
Ακόμα την Τρίτη θα ξεκινήσει στην Ν. Υόρκη το καθιερωμένο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο της ΕΧΑΕ με την συμμετοχή 25 εισηγμένων εταιρειών, στην πιο κομβική στιγμή ίσως των τελευταίων 10 ετών. Την ίδια ημέρα θα λάβει χώρα η αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE, χωρίς το μέρισμα των 15 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται οι κοινές και προνομιούχες μετοχές της Τιταν, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη α’ τριμήνου της Quest.
Την Τετάρτη εκτός από την τακτική γενική συνέλευση του ΟΤΕ, είναι προγραμματισμένη η τακτική έκδοση εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων (προηγούμενη δημοπρασία σε ιστορικό χαμηλό επιτόκιο 0,34%). Την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου της Intralot.
Σήμερα
Σήμερα τα ΣΜΕ του S&P 500 αυξήθηκαν κατά +0,4% και οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο 3 μονάδες βάσης, ανεβαίνοντας στο 2,155%, αφού χτύπησαν ένα χαμηλό σε βάθος 21 μηνών στο 2,053% την Παρασκευή, από τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ που έδειξαν αδυναμία. Υπήρξε επίσης εγκατάλειψη της απειλής των ΗΠΑ για δασμούς στα Μεξικανικά προϊόντα.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδιζε στις 9:00 δική μας ώρα 1,11% και ο Kospi της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 1,19%, ενώ οι αγορές της Αυστραλίας έκλεισαν για διακοπές, με το δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός από την Ιαπωνία στο +0,98%, ενισχυμένο από τα κέρδη στις αγορές του Χονγκ Κονγκ +2,03% και της Ινδονησίας.
Το βελτιωμένο κλίμα συνέβαλε επίσης στην άνοδο του δολαρίου έναντι του γιεν κατά +0,15% στα 108,38 γιέν. Οι προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κράτησε το δολάριο στην άμυνα μετά από μια αδύναμη έκθεση για την απασχόληση από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 75.000 τον περασμένο μήνα, πολύ χαμηλότερα από τις 185.000 που εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters. Η αύξηση των μισθών, που παρακολουθούν οι αναλυτές προσεκτικά για τον αντίκτυπό της στον πληθωρισμό, επιβραδύνθηκε με άνοδο 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η βραδύτερη ετήσια αύξηση από τον Σεπτέμβριο. Μόλις τρεις μήνες νωρίτερα, οι μισθοί αυξάνονταν με τον ταχύτερο ρυθμό σε μια δεκαετία.
Αν και οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων επί των επιτοκίων της Fed υποχώρησαν τη Δευτέρα μετά τη συμφωνία του Μεξικού, εξακολουθούν να αποτυπώνουν τιμολόγηση για περισσότερες από δύο περικοπές σημειακών επιτοκίων κατά 25 μονάδες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Οι αναλυτές των ασιατικών τραπεζών αναμένουν η αισιοδοξία να κυβερνά τις αγορές μέχρι την επόμενη συνάντηση της Fed. Αυτή ορίζεται για την επόμενη εβδομάδα, στις 18-19 Ιουνίου.
Το ευρώ δεν άλλαξε πολύ αγοράζοντας 1,1329 δολάρια κοντά σε ένα υψηλό 2-1 / 2-μηνών στα 1,1348 που άγγιξε την Παρασκευή. Ο χρυσός υποχώρησε 0,2%, αλλά έμεινε πολύ κοντά στο υψηλό 14μηνου της Παρασκευής των 1.348,1 δολαρίων ανά ουγγιά, κοντά σε μια μεγάλη αντίσταση γύρω στα 1.350 δολάρια.
Από τους G20 η δήλωση των οικονομικών ηγετών την Κυριακή ανέφερε ότι οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις "εντάθηκαν", αυξάνοντας τους κινδύνους για τη βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά δεν τόλμησαν να ζητήσουν λύση για την επιδεινούμενη εικόνα της εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.
Οι τιμές του πετρελαίου επεκτείνανε τα κέρδη τους μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, την Παρασκευή, ότι ο ΟΠΕΚ και το μη μέλος η Ρωσία, συμφώνησαν να επεκτείνουν την περικοπή της παραγωγής τους πέραν του Ιουνίου και καθώς η Wall Street γύρισε ανοδικά.