Αιφνιδιασμένη από την κατάθεση τροπολογίας, που εντάσσει τους συνταξιούχους της στο ΕΤΕΑΕΠ, είναι η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με πηγές, οι οποίες υπογραμμίζουν πως η ρύθμιση έχει πολλαπλές αδυναμίες και εγκυμονεί σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους. Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι θα προσφύγει κατά της τροπολογίας, την οποία και θεωρεί αντισυνταγματική.
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής και ενώ η Εθνική Τράπεζα ήταν σε συνεννόηση με την κυβέρνηση για την επίλυση του θέματος του ΛΕΠΕΤΕ, επιχειρείται να λυθεί το θέμα των επικουρικών συντάξεων που διανέμει το Ταμείο ενόψει εκλογών.
Πέρα από την έκβαση που θα έχει η δικαστική οδός την οποία θα ακολουθήσει η τράπεζα, όπως έγκυρες πηγές αναφέρουν, τονίζοντας ότι η τροπολογία δεν επιλύει κανένα απολύτως θέμα, το βέβαιο είναι πως το πρόβλημα που δημιουργείται στην Εθνική είναι οξύ και μεγάλο και χτυπά στην καρδιά της τράπεζας δηλαδή στην κεφαλαιακή της επάρκεια.
H τράπεζα αιφνιδιάστηκε από την κατάθεση τροπολογίας, που εντάσσει τους συνταξιούχους της στο ΕΤΕΑΕΠ, σύμφωνα με πηγές, οι οποίες υπογραμμίζουν πως η ρύθμιση έχει πολλαπλές αδυναμίες και εγκυμονεί σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους. Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι θα προσφύγει κατά της τροπολογίας, την οποία και θεωρεί αντισυνταγματική.
«H ΕΤΕ με ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία έχει πρωτοστατήσει ώστε να βρεθεί μία εύλογη και δίκαιη λύση στο δύσκολο κοινωνικό θέμα του ΛΕΠΕΤΕ. Διαφαινόταν το σκιαγράφημα μιας λύσης με αυτά τα χαρακτηριστικά που εμπεριείχε εύλογους συμβιβασμούς και από τρία εμπλεκόμενα μέρη (συνταξιούχους, ΕΤΕ και Κυβέρνηση). H ETE θα συνέβαλλε γενναιόδωρα σε αυτή τη λύση» αναφέρουν οι πηγές της τράπεζας και συνεχίζουν:
«Αιφνιδιαστήκαμε με την πρόσφατη κατάθεση της τροπολογίας, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλαπλές αδυναμίες και αδικίες. Επίσης, εγκυμονεί σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους για την ΕΤΕ. Πρώτον, δημιουργεί συνταξιούχους δυο ταχυτήτων. Οι σημερινοί συνταξιούχοι (δηλαδή πριν την ψήφιση του νόμου) θα λαμβάνουν κατά την κατατεθείσα τροπολογία υψηλές συντάξεις, σε επίπεδα άνω του τριπλάσιου των υπολοίπων συνταξιούχων του δημοσίου».
Όπως επισημαίνουν οι σημερινοί εργαζόμενοι της τράπεζας αδικούνται, αφού η τροπολογία θα τους δώσει σημαντικά χαμηλότερες συντάξεις από τους σημερινούς συνταξιούχους, που θα βγαίνει μειούμενη για το διάστημα ασφάλισης μετά την 1/1/2015 (αρχικά άνω του 50%, ποσοστό που θα ανεβαίνει). «Δεν μπορεί να υπάρχει κάποια λογική σε έναν τέτοιο διαχωρισμό. Δεύτερον, η εφαρμογή της λύσης θα έπληττε οικονομικά την ΕΤΕ σε τέτοιο βαθμό που κάποιος θα έπρεπε να αναρωτηθεί για τη ορθότητα σκέψης ή ακόμη χειρότερα για τη σκοπιμότητα, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που η ΕΤΕ αρχίζει να ανακάμπτει» υπογραμμίζουν.
Η τροπολογία «προφανώς είναι αντισυνταγματική και μη συμβατή με τις διατάξεις του νόμου και το κανονιστικό πλαίσιο και δεν πρέπει να παραπλανηθούν οι συνταξιούχοι ότι ο κ. Πετρόπουλος που τα τελευταία δύο χρόνια καθυστερεί, με αυτήν την σπασμωδική κίνηση έχει βρει μια μόνιμη και βιώσιμη λύση», σχολιάζουν οι πηγές και καταλήγουν:
« Όπως είναι αυτονόητο, σε περίπτωση νομοθέτησης του προτεινόμενου μέτρου η τράπεζα θα προσφύγει άμεσα για την ακύρωση του ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων με γνώμονα την προστασία της ευρωστίας της τράπεζας και τα δικαιώματα των εργαζομένων μας. Η τράπεζα συνεχίζει να πιστεύει ότι υπάρχειμια συναινετική λύση με την οικειοθελή συμμετοχή μας».
naftemporiki.gr