Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2006 16:45

Εκκληση να επιτραπεί ένα δρομολόγιο ανά λιμάνι

ΟΞΥΤΑΤΑ προβλήματα ανεφοδιασμού στα νησιά έχει δημιουργήσει η απεργία των ναυτεργατών που συνεχίζεται έως την Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται και η παράτασή της. «Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να επιτρέψει την κίνηση ενός-δύο πλοίων από κάθε λιμάνι, καθώς όποτε γίνεται απεργία υπάρχει πάντα προσωπικό ασφαλείας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της κυβέρνησης προς την ΠΝΟ να δείξει κοινωνική ευαισθησία.

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έχει ζητήσει από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να επιτρέψει την κίνηση ενός-δύο πλοίων από κάθε λιμάνι, καθώς όποτε γίνεται απεργία υπάρχει πάντα προσωπικό ασφαλείας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της κυβέρνησης προς την ΠΝΟ να δείξει κοινωνική ευαισθησία.

Διότι, σημείωσε ο κ. Ρουσόπουλος, υπάρχουν ευπαθή προϊόντα που καταστρέφονται.

Η ΠΝΟ εμμένει στην ικανοποίηση όλων των αιτημάτων της, ενώ ο πρόεδρος της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, στην αυριανή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, ακόμη δηλαδή και για παράταση της απεργίας πέραν της Τετάρτης (23/2). Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο και οι οδηγοί φορτηγών, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν το μεσημέρι με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/20/1156263.htm . Να χαρακτηρισθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΠΝΟ ζητά με σημερινή αίτησή της στο Πρωτοδικείο Πειραιά η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/20/1156245.htm , ενώ ο ΥΕΝ δήλωσε ότι μερικά οικονομικά αιτήματα όπως το εφάπαξ, το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό τα θεωρεί και ο ίδιος δίκαια http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/20/1156255.htm .

Σε ορισμένα νησιά έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται οι πρώτες ελλείψεις σε προϊόντα διατροφής και φάρμακα, ενώ άλλα παραμένουν αποκλεισμένα σχεδόν μία εβδομάδα http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/20/1156281.htm . Συνωστισμός φορτηγών αυτοκινήτων παρουσιάζεται και στα λιμάνια του Μπάρι και της Αγκόνα, στην Ιταλία όπου υπάρχουν νταλίκες με προορισμό τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης από παραγωγούς πρώιμων κηπευτικών http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/20/1156110.htm . Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκας είχε συνάντηση, στον εμπορευματικό σταθμό του λιμανιού με βουλευτές, το νομάρχη Λασιθίου, εκπροσώπους των παραγωγών και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση για τη μεταφορά των ευπαθών αγροτικών προϊόντων. Ο νομάρχης Λασιθίου θα συγκαλέσει το συντονιστικό νομαρχιακό όργανο, όπου θα εξεταστεί ακόμη και η κήρυξη του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς πέραν των ελλείψεων σε φάρμακα και καύσιμα, υπάρχει πρόβλημα και με τις εξαγωγές των οπωροκηπευτικών στην Ευρώπη.

«Σε περίπτωση που ενταθούν τα προβλήματα, ο νομοθέτης έχει προβλέψει το μέτρο της επίταξης και τη χρήση οχηματαγωγών του ναυτικού», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης.

Η ΓΓ του ΚΚΕ θα μεταβεί το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά, όπου θα έχει συνάντηση με τους εργαζομένους. Η κ. Παπαρήγα θα κάνει δηλώσεις έξω από το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», τον απόπλου του οποίου επιχείρησαν να αποτρέψουν απεργοί.

Τη στήριξη του Συνασπισμού στην απεργία των ναυτεργατών εξέφρασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, που περιόδευσε το πρωί στον Πειραιά http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/20/1156112.htm .

Τη συμπαράστασή της στην απεργία των ναυτεργατών, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, «καλώντας τον υπουργό Ναυτιλίας και την κυβέρνηση να αφήσουν την αδιάλλακτη στάση τους και να δώσουν άμεση λύση στα αιτήματα τους» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/20/1156169.htm .