Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2006 17:21

Αμεση στήριξη του πτηνοτροφικού τομέα ζήτησε από την Ε.Ε. η Ελλάδα

Το θέμα της άμεσης κοινοτικής στήριξης του πτηνοτροφικού τομέα, λόγω των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τη γρίπη των πτηνών, έθεσε στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/20/1156033.htm ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος.

Ειδικότερα, ζήτησε την απόσυρση των υπαρχόντων αποθεμάτων και την καταβολή ανάλογων αποζημιώσεων στους παραγωγούς, τη χορήγηση εξαγωγικών επιστροφών για εξαγωγές κρέατος πουλερικών προς τις χώρες της Βαλκανικής, και τη χρηματοδότηση δράσεων για την ενημέρωση των καταναλωτών στο θέμα της ασφάλειας και της ποιότητας των προϊόντων του πτηνοτροφικού τομέα.

Το θέμα της αποζημίωσης των πτηνοτρόφων λόγω της μείωσης των πωλήσεων θα εξεταστεί κατά την απογευματινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, αλλά ξεχωριστά για κάθε κράτος μέλος, ανάλογα με την πτώση των πωλήσεων που έχει σημειωθεί.

Προς το παρόν, η Ε.Ε. έχει αποφασίσει την αποζημίωση των αγροτών σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η καταστροφή των αυγών και ο σφαγιασμός των πουλερικών.

Σε ό,τι αφορά τον προληπτικό εμβολιασμό των πουλερικών στα πτηνοτροφεία, στον οποίο θέλουν να προχωρήσουν κάποια κράτη μέλη (Γαλλία και Ολλανδία), ο Επίτροπος για θέματα Υγείας, Μάρκος Κυπριανού, επισήμανε ότι οι επιστήμονες διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις, καθώς υπάρχει η πιθανότητα τα εμβολιασμένα πουλερικά να μπορούν να μεταδώσουν τον ιό Η5Ν1, χωρίς να εμφανίζουν τα συμπτώματα του ιού. Εκτός αυτού, συνέχισε ο Μ. Κυπριανού, το κόστος για προληπτικό εμβολιασμό θα είναι τεράστιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ