Η πτώση του τζίρου ήταν πιο απότομη από το rebound των τελευταίων ωρών και δεν είναι εύκολο να αιτιολογηθεί. Η αγορά προσπαθεί γενικότερα να ανακαλύψει, αν η άνοδος στο τέλος Μαΐου ήταν δικαιολογημένη, από την εικόνα της οικονομίας και της μελλοντικής κερδοφορίας των εισηγμένων. Η αγορά μετά τη βουτιά της Τρίτης περίμενε χθες την αντίδραση των επενδυτών σε μια πτώση που φάνηκε ανεξήγητα σκληρή αλλά πιθανά είχε τελικά σχέση με τις πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκθεσης της Κομισιόν που θα κυκλοφορούσε χθες.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Η πτώση του τζίρου ήταν πιο απότομη από το rebound των τελευταίων ωρών και δεν είναι εύκολο να αιτιολογηθεί. Η αγορά προσπαθεί γενικότερα να ανακαλύψει, αν η άνοδος στο τέλος Μαΐου ήταν δικαιολογημένη, από την εικόνα της οικονομίας και της μελλοντικής κερδοφορίας των εισηγμένων. Η αγορά μετά τη βουτιά της Τρίτης περίμενε χθες την αντίδραση των επενδυτών σε μια πτώση που φάνηκε ανεξήγητα σκληρή αλλά πιθανά είχε τελικά σχέση με τις πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκθεσης της Κομισιόν που θα κυκλοφορούσε χθες.
Σε αυτή σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ν»: Οι Βρυξέλλες δεν αμφισβητούν μόνο τη λογική των μέτρων, αλλά και τον τελικό «λογαριασμό» της ελληνικής κυβέρνησης. Οι εκτιμήσεις των ειδικών της Κομισιόν για ορισμένα από τα λεγόμενα θετικά μέτρα, που εξαγγέλθηκαν το Μάιο από τον πρωθυπουργό, αποκλίνουν σημαντικά από εκείνες της Αθήνας. Στο στόχαστρο μπαίνει κυρίως η ρύθμιση των 120 δόσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το αθροιστικό κόστος των μέτρων θα είναι από 1,1% έως 1,4% του ΑΕΠ φέτος και 1,2% έως 1,5% του ΑΕΠ το 2020, την ώρα που το ΥΠΟΙΚ το υπολογίζει σε 0,6% του ΑΕΠ για κάθε έτος.
Όσο για τον Τραπεζικό κλάδο παρατήρησαν οι Βρυξέλλες: Κερδοφορία και «κόκκινα» δάνεια αποτελούν τις πιο σημαντικές προκλήσεις για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού κλάδου συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από προκλήσεις, διαπιστώνοντας πρόοδο με πολύ αργούς ρυθμούς.
Τα υψηλά επίπεδα μη-εξυπηρετούμενων δανείων(NPLs) και o ισχυρός δεσμός μεταξύ κράτους και τραπεζών αποτελούν τα μεγαλύτερα «βαρίδια» για τις ελληνικές τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν αναγνωρίζει τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αν και οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να βασίζονται πρωτίστως στις εσωτερικές τους δυνατότητες για την παραγωγή κεφαλαίου, οι οποίες έχουν αποδυναμωθεί από τη χαμηλή κερδοφορία λόγω της «φτωχής» ποιότητας ενεργητικού.
Στις 11:01 ο τζίρος ήταν 12 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ κέρδιζε 0,42%, καθισμένος στις 817 με διακύμανση από τις 809 ως τις 819 μονάδες. Στις 15:40 ο τζίρος ήταν περίπου 40 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ γύριζε γύρω από το κλείσιμο της Τρίτης. Οι εγχώριοι παράγοντες μας δήλωσαν ότι η μεταβλητότητα στην τάση θεωρήθηκε μεγάλη. Τόσο μεγάλη που όσοι συναλλασσόμενοι αισθάνονται λιγότερο βέβαιοι, επιλέγουν την παρατήρηση παρά τη συμμετοχή. Πιθανά περιμένοντας, πότε θα θεωρήσουν οι λιγοστοί θαρραλέοι πως οι κινήσεις των ισχυρών οδηγούν και οδηγούνται στο σχηματισμό μιας κατεύθυνσης για τις τιμές, που θα έχει διάρκεια πάνω τρία τέταρτα της ώρας. Κάτι που ως τις 16:00 δεν είχε φανεί. Η τάση άλλαζε μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας και το πολύ στα τρία.
Θα λέγαμε πως αυτού του τύπου η νευρικότητα δεν είναι σε καμία περίπτωση γέννημα συμφωνηθέντος συμβιβασμού, αλλά απόδειξη πως δοθήκαν μάχες υπέρ της δίκαιης, για τη χθεσινή μόνο σύνοδο, αποτίμηση των μετοχών. Ορισμένοι εγχώριοι αναλυτές χθες το πρωί απέδιδαν την κάθοδο στην ισχνή άνοδο του ΑΕΠ (1,3%) το πρώτο τρίμηνο ενώ άλλοι την απέδωσαν στην αλυσίδα των ανοδικών συνεδριάσεων που όριζαν νέα υψηλά έτους.
Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ στο συμπέρασμα του πρωινού σχολίου ανέφερε: Συμπερασματικά: Η διόρθωση που αναμενόταν ήλθε και όπως συνήθως η αντίδραση της Αγοράς ήταν ιδιαίτερα έντονη. Τεχνικά, η γενική εικόνα δεν αλλάζει, η τάση παραμένει θετική με επόμενο στόχο τις 864 μονάδες. Στηρίξεις έχουμε στη ζώνη 800 - 780 και αντίσταση προς τα επάνω στις 837.
Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ είχε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση για τον Τραπεζικό δείκτη - κλάδο: Ο Τραπεζικός, όπως είναι λογικό λόγω της κίνησης που προηγήθηκε, χθες έκανε και την μεγαλύτερη διόρθωση. Μένει να δούμε το ‘πάτημα’ για να εξάγουμε συμπεράσματα και να ανεβάσουμε τα ημερήσια ‘stop’ μας. Το 702 είναι σημαντική κοντινή στήριξη και επίπεδο που θα δώσει πιθανόν αντίδραση, ενώ οι 760 μονάδες έχουν γίνει κοντινή αντίσταση με το 800 κύρια. Σήμερα περιμένουμε την έκθεση από έξω, ενώ μένει να δούμε αν οι παροχές και η ψήφιση της ανακοπής του αφορολόγητου έγιναν χωρίς συμφωνία με τους Θεσμούς και πόσο θα επηρεάσει έστω και βραχυπρόθεσμα.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με άνοδο έκλεισε στη συνεδρίαση της Τετάρτης το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού για την αποφυγή επιβολής δασμών στα μεξικανικά προϊόντα.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 25.539,57 μονάδες, με άνοδο 207,19 μονάδων ή +0,82%. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έφτασε στις 7.575,48 μονάδες, αυξημένος κατά 48,36 μονάδες ή +0,64%.Ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης έκλεισε στις 2.826,15 μονάδες, κερδίζοντας 22,86 μονάδες ή +0,82%.
Επανήλθαν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά την νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ερωτηθείς για το αν πρέπει να προχωρήσει σε στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, απάντησε: «Υπάρχει πάντα η πιθανότητα. Το επιθυμώ; Όχι, δεν θα το προτιμούσα. Αλλά υπάρχει η πιθανότητα».
Αυτοσυγκράτηση συνέστησε και στις δύο πλευρές ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σε συνέντευξή του στα ρωσικά ΜΜΕ ενόψει της επίσκεψής του στη Ρωσία.
«Η άνοδος της έντασης στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας της πίεσης που ασκούν οι ΗΠΑ στο Ιράν, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», τόνισε.
ΕΥΡΩΠΗ
Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αγορά του Μιλάνου να αποτελεί τη μοναδική «παραφωνία», μετά τις απειλές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τιμωρήσει την Ιταλία για το υψηλό χρέος.
Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,3%, με τις μετοχές των εταιρειών κοινής ωφελείας να ενισχύονται σχεδόν 1,3%. Απώλειες για τον δείκτη των τραπεζών, έχοντας ως βαρίδι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ιταλίας. Στο Μιλάνο, ο γενικός δείκτης FTSE MIB σημείωσε από τις χειρότερες επιδόσεις, μετά την είδηση ότι η Κομισιόν απειλή με έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον της Ρώμης. Ο δείκτης έκλεισε με πτώση 0,35%, με τις ιταλικές τράπεζες να κάνουν βουτιά έως και 2%.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο DAX στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης έκλεισε με οριακή άνοδο, χάνοντας σημαντικό μέρος των κερδών του μετά την προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για απώλεια 445 δισ. δολαρίων από το παγκόσμιο ΑΕΠ λόγω εμπορικού πολέμου. Οριακα κέρδη και για τον FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ στο Παρίσι, ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,45%.
Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, παραμένοντας ωστόσο σε χαμηλή ταχύτητα. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο σύνθετος δείκτης της IHS Markit ενισχύθηκε στις 51,8 μονάδες τον Μάιο, από 51,5 τον Απρίλιο. Αν και το αποτέλεσμα είναι υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση των 51,6 μονάδων, παρέμεινε κοντά στο όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
ΧΑ
Η «απάντηση» στην πτώση με περιπετειώδη αποκατάσταση απωλειών
Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές των βασικών δεικτών πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η δυναμική αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση γρήγορα ελάχιστου μέρας στις 808,93 από 811,13 μονάδες που ήρθε στις 10:40. Αμέσως μετά ξεκίνησε μια υψηλής μεταβλητότητας διαπραγμάτευση που όρισε τοπικό υψηλό στις 818,5 μονάδες, που το διαδέχθηκε η κορύφωση στις 13:43 στις 820,6 μονάδες και η τρίτη και τελευταία κορυφή, ήταν και το μέγιστο στις 822,68 από 837,15 με υψηλό έτους και δωδεκαμήνου τις 837,88 μονάδες. Το ανώτερο μέρας σημειώθηκε στις 16:33 και η πλάγια η κίνηση των τιμών ως τις 17:00 τον έφερε στις 821,24 και από μια μικρή πίεση στις δημοπρασίες διαμορφώθηκε μια υπολογίσιμη άνοδος.
Έγινε σαφές από την κίνηση του πρώτου μέρους, πως η σύνοδος δεν θα έμοιαζε με την προηγούμενη. Αλλά πάλι φάνηκε αδύνατο να οριστεί πλάγια κίνηση με αποτέλεσμα την κατά σκαλοπάτια άνοδο διαρκείας 3 με στάσεις που αναφέραμε πιο πάνω. Τα ενδοσυνεδριακά ανώτερα, ήταν διαρκώς πάνω από τα προηγούμενα κατά την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.
Το μικρό και σταθερό ποσοστό της ανόδου στα χρηματιστήρια στην υπόλοιπη Ευρώπη (από +0,5% πέρασαν στο αρνητικό πεδίο για λίγο και επανήλθαν ανοδικά), με τις αγορές των ΗΠΑ με άνοδο, βοήθησε την άνοδο. Αν και προφανώς εδώ ο ΓΔ κινήθηκε ανεξάρτητα, με το κλίμα στην αγορά της Αθήνας να είναι σαφώς ασαφές, σε αντίθεση με τη ανάκαμψη του επενδυτικού φρονήματος στη διεθνή ατμόσφαιρα για δεύτερη μέρα στη σειρά.
Στο δεύτερο μέρος που οδηγεί στις δημοπρασίες, κυριάρχησε η υπεροχή της ζήτησης απέναντι στη προσφορά και δεν αμφισβητήθηκε η κυριαρχία της ζήτησης στα μισά blue chip. Στις δημοπρασίες, με ενίσχυση της προσφοράς έναντι της ζήτησης, τον έκλεισαν 8,07 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.
Τη σύνοδο σφράγισε αισθητά χαμηλότερο, σε σχέση με την προηγούμενη μέρα συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 1,544 εκατ. ευρώ (για ΑΛΦΑ ΟΤΕ ΜΟΗ και ΔΕΗ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σίγουρα σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρότερη διακύμανση της απόδοσης (6 μονάδες) και με μεταβολή 3 μονάδες βάσης, η απόδοση από το 2,93% κατέληξε στο 2,96%.
Το κλείσιμο του ΓΔ στις 821,40 μονάδες, ήταν 12,47 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 1,28 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (13,75 από 26,02 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 56,299 από 55,852 ευρώ.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,64% από -8,24%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +2,78% από -8,08%, την ΕΤΕ στο +4,08% από -8,12%, ΕΥΡΩΒ +1,39% από -7,49% και την ΠΕΙΡ στο +3,40% από -11,19%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +2,69% από -1,51%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 4) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 20) και τρία τον ΟΛΠ ΟΠΑΠ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,99% και έφθασε στις 821,40 από 813,33 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2102,52 από 2083,45 με μεταβολή +0,92%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,566 από 112,819 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,544 από 6,286 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 53,603 από 100,886 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,629 από 3,100 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 62 από 38, των καθοδικών 38 από 65 και πάλι 30 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Τα options αποκαλύπτουν τα περιορισμένα όρια των ευοίωνων προσδοκιών
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας οι επενδυτές μετά από σκαμπανεβάσματα προκάλεσαν άνοδο στον FTSE25. Με ανοδικό χάσμα 6,84 μονάδων στο άνοιγμα στις 10:40, ορίστηκε το ελάχιστο στις 2074,44 μονάδες. Η αναζήτηση τάσης ξεκαθάρισε μετά τις 15:30 και έφερε μέγιστο στις 16:30. Ήταν οι 2108,65 μονάδες, ενώ τις 17:00 οδηγήθηκε 2104,19 και το κλείσιμο στις 2102,52 μονάδες αντιστοιχεί σε άνοδο για τον 25άρη +0,92%. Ο τζίρος έφθασε στα 26,350 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Ιουνίου, υπήρξε όγκος 1743 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2115,00, κατώτερο τις 2076,00 μονάδες με τελευταίες πράξεις στις 2108,00. Διακινήθηκαν επίσης 886 συμβόλαια λήξης Ιουλίου με ανώτερο μέρας τις 2064,75 και κατώτερο τις 2023,00, με τελευταίες πράξεις στις 2060,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Ιουνίου έγιναν 8841 από 8593 ΣΜΕ και 1439 από 1298 της επόμενης.
Στα calls του ίδιου δείκτη λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 196 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2100 και 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 364 για τιμές εξάσκησης από τις 1950 ως τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 162 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 και 2100 μονάδες. Για την σειρά Ιουλίου διακινήθηκαν 280 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2050 και τις 2150 μονάδες.
Από άποψη τζίρου και νευρικότητας, το ξεκίνημα ήταν τρομοκρατικό, αλλά αντίστοιχο αυτού που είχανε και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Για αυτό από το πρώτο τέταρτο που κινήθηκε ο ΓΔ σε αρνητικό πεδίο, πέρασε άνετα σε θετικό. Αφού από τις πέντε ανοδικές του FTSE25 και τις τρεις αμετάβλητες λίγο πριν τις 10:45, οι πτωτικές στις 10:50 από 17 έγιναν οκτώ, με πολύ μικρότερες απώλειες. Το (καθόλου) παράδοξο ήταν, πως στην κορυφή των ανοδικών με βάση τη μεταβολή είχαμε τις ΕΤΕ και ΑΛΦΑ και στον αντίποδα βρισκόντουσαν οι ΕΧΑΕ και ΠΕΙΡ.
Συνεπώς ήταν μέρα χωρίς γενίκευση των επενδυτικών κριτηρίων, μετά τα πρώτα λεπτά ως την ώρα που κάτι από τα διεθνή θα άλλαζε το πνεύμα των συναλλαγών. Μόλις αντιμετωπίστηκαν οι πιέσεις στην ΠΕΙΡ, ο ΓΔ άρχισε να τραβά την ανηφόρα. Στις 11:01 ο τζίρος ήταν 12 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ κέρδιζε 0,42%, καθισμένος στις 817 με διακύμανση από τις 809 ως τις 819 μονάδες. Στις 15:40 ο τζίρος ήταν περίπου 40 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ γύριζε γύρω από το κλείσιμο της Τρίτης.
Ο πυρήνας του 25άρη που είναι ο δείκτης των παραγώγων είναι οι Τράπεζές του και οι ΕΕΕ ΟΤΕ ΟΠΑΠ και σήμερα που έχουμε στο πρόγραμμα την απόφαση του ΔΣ του μήνα της ΕΚΤ πιθανά να επηρεαστεί το φρόνημα των θεσμικών από την ρητορική και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Σήμερα ήδη στις αγορές συναλλάγματος, το ασφαλές γιέν ήταν και πάλι σε ζήτηση και σημείωσε άνοδο 0,2%. Το ευρώ υποχώρησε πίσω στα 1,1228 δολάρια μετά από σύντομη αύξηση της ισχύος του στα 1,1306 την Τετάρτη.
Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές του εξαρτώνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να προσπαθήσει να δώσει μια βοήθεια στην προβληματική οικονομία της ευρωζώνης μετά από μια συνεδρίαση του ΔΣ της αργότερα σήμερα.
Το λιγότερο που αναμένουν οι αναλυτές είναι, η κεντρική τράπεζα να προσφερθεί να πληρώσει πιθανώς τις τράπεζες, εάν δανείζονται μετρητά από αυτήν και δανείζουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
Η αυτονόμηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κόντρα στην πτωτική τάση των Διεθνών Αγορών την περασμένη εβδομάδα, κατάφερε να δώσει κέρδη στον ΓΔ ύψους 13% κάτι που είχε να φανεί τέσσερα χρόνια, ενώ μείωσε το κόστος δανεισμού του 10ετους Κυβερνητικού ομολόγου έως και 50 μονάδες βάσης, μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών.
Λειτουργώντας προεξοφλητικά, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά κινήθηκε επιθετικά στην πλειοψηφία των τίτλων, βάζοντας στο στόχαστρο τους Τραπεζικούς τίτλους, ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ Κατασκευές κ.α. με το διακύβευμα των εκλογών να είναι η αυτοδυναμία του πρώτου Κόμματος των Ευρωεκλογών, στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Μετά από μία εκρηκτική εβδομάδα, η Αγορά “φρέναρε” στην αντίσταση των 840 μονάδων, όπως και είχε αναφερθεί στο περασμένο σχόλιο, κρατώντας το βραχυπρόθεσμο σήμα ανοδικό, παρά την βίαιη κατοχύρωση κερδών κυρίως σε Τραπεζικούς τίτλους. Κύρια στήριξη της Αγοράς παραμένουν οι 785 μονάδες, ενώ ενδιάμεσα εντοπίζουμε την όχι τόσο ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων. Σε ενδεχόμενη επαναφορά των αγοραστών, οι επόμενες αντιστάσεις βρίσκονται στις 863 και 898 μονάδες του Γενικού Δείκτη.
Όσον αφορά τον δείκτη Τραπεζών, στη σημερινή συνεδρίαση έκλεισε σχεδόν όλο το ανοδικό χάσμα της 30ης Μαΐου, με επόμενες στηρίξεις στις 695 και 663 μονάδες του κλαδικού δείκτη. Σε ψηλότερα επίπεδα τα νούμερα εμφανίζονται “στρογγυλά” με τις αντιστάσεις να παρατηρούνται στις 800 , 850 και 900 μονάδες του ΔΤΡ (Fibonacci Retracements της κίνησης 358,6-1239,8 50%, 38,6 & 23.2%).
Μπαίνοντας πλέον οριστικά στον τελευταίο μήνα της προεκλογικής περιόδου, κινητήριο μοχλό της Αγοράς θα αποτελέσουν οι πολιτικοί συσχετισμοί τις επόμενες εβδομάδες.
Καταρχάς τα δημοκοπικά αποτελέσματα σχετικά με την πιθανότητα αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, που φαίνεται και το σενάριο που ‘ποντάρει’ η Αγορά και εν συνεχεία οι όποιες πολιτικές και μη εξελίξεις, δύνανται να αλλάξουν το προεξοφλημένο εκλογικό αποτέλεσμα.
Σήμερα
Οι επενδυτές στις ασιατικές αγορές είχαν μεικτή διάθεση σήμερα Πέμπτη 6/6, καθώς οι φόβοι ότι οι αμερικανικές κινήσεις για το εμπόριο με το Μεξικό θα επιβραδύνουν περαιτέρω την παγκόσμια ανάπτυξη, τίθενται αντιμέτωποι με τα στοιχήματα οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ανταποκριθούν στην διαφαινόμενη αδυναμία με νέα ώθηση μέσω της νομισματικής τους πολιτικής.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού έξω από την Ιαπωνία ήταν επίπεδος με πολύ χαμηλές συναλλαγές αλλά αργότερα έφθασε σε απώλειες -0,25%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,27% αλλά στο δεύτερο μέρος κατέληξε επίπεδος (-0,01%) και ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης μειώθηκε κατά 0,96%.
Τα ΣΜΕ E-Mini για τον S & P 500 παρέμειναν αμετάβλητα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE κινήθηκαν ανοδικά +0,2%.
Το φρόνημα των επενδυτών κάμφθηκε μετά από συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και του Μεξικού που έληξε με ελάχιστη ένδειξη προόδου. Οι μεξικανικές αγορές αντιμετώπισαν ένα πρόσθετο χτύπημα όταν η υπηρεσία αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε BBB, ενώ η Moody's άλλαξε τις προοπτικές της σε αρνητικές από σταθερές.
Η Wall Street είχε τελειώσει την Τετάρτη με κέρδη, αλλά μόνο επειδή οι επενδυτές υπολόγισαν ότι η Federal Reserve θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια ως ασφάλεια έναντι της οικονομικής επιβράδυνσης.