Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2006 00:01

Κέρδη στην Ευρώπη

ΝΕΑ ΑΝΟΔΟ κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές χθες έπειτα από αύξηση των τιμών του αργού και φημολογία περί εξαγορών στον κλάδο εξόρυξης. Ο όγκος των συναλλαγών κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα καθώς τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ παρέμειναν χθες κλειστά λόγω αργίας (Ημέρα του Προέδρου).

ΝΕΑ ΑΝΟΔΟ κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές χθες έπειτα από αύξηση των τιμών του αργού και φημολογία περί εξαγορών στον κλάδο εξόρυξης.

Ο όγκος των συναλλαγών κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα καθώς τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ παρέμειναν χθες κλειστά λόγω αργίας (Ημέρα του Προέδρου). Τα πιο εμπορεύσιμα blue-chips της ημέρας αναδείχθηκαν η Vodafone, η Telecom Italia και η Unicredito που ωστόσο κατέγραψαν μόνο το ένα δεύτερο του μέσου όρου του ημερήσιου όγκου συναλλαγής τους κατά τις προηγούμενες 30 συνεδριάσεις.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αύξηση των εταιρικών κερδών στην Ευρώπη παρ' όλο που παραμένει σε υγιή επίπεδα όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις κερδών τετάρτου τριμήνου ενδέχεται να διαψεύσει τις ετήσιες προβλέψεις για το 2006.

Η Morgan Stanley για παράδειγμα, συμβουλεύει τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τώρα τις ευρωπαϊκές μετοχές τους. ¶νοδο 1,9% σημείωσε η μετοχή της BP ενώ 0,7% της Royal Dutch Shell ενώ η μετοχή της Rio Tinto σημείωσε κέρδη 2,7%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε στις 1.345, 92 μονάδες με άνοδο 0,23%. Οι επιδόσεις των δεικτών ήταν μεικτές.

Κάτω από τις 15.500 μονάδες έκλεισε για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα ο δείκτης Nikkei καταγράφοντας πτώση 1,75% καθώς η μετοχή της Sony Corp. επέκτεινε τις απώλειές της. Οι σταθερές ρευστοποιήσεις ιαπωνικών μετοχών από ξένους επενδυτές (οι αγορές ρεκόρ των οποίων οδήγησαν πέρυσι το δείκτη του ιαπωνικού χρηματιστηρίου στις καλύτερες επιδόσεις του μέσα σε διάστημα τουλάχιστον δύο δεκαετιών) έχει πλήξει την αγορά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. «Τα θεμελιώδη δεν αποτελούν πηγή ανησυχίας.

Ωστόσο, οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να πουλούν ενώ μέχρι σήμερα ήταν αυτοί που στήριζαν την αγορά. Εάν συνεχιστεί η τάση αυτή άλλοι επενδυτές δεν θα προβούν σε επιθετικές αγορές», αναφέρει ο Τοσιχίκο Ματσούνο, της SMBC Friend Securities.

O δείκτης Nikkei διαμορφώθηκε στις 15.437,93, το χαμηλότερο επίπεδο από την 23η Ιανουαρίου ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix έκλεισε με απώλειες 2,07% στις 1.572,11 μονάδες.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ