Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές από τα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός. Οι μετοχές των ιαπωνικών τραπεζών, όπως της Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. οδηγούσαν την άνοδο μετά τα δημοσιεύματα σε εφημερίδα, που κατέδειξαν ότι ο αντιπληθωρισμός θα λάβει τέλος στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,8%, φθάνοντας στις 123,59 μονάδες, στις 12:25 μ.μ. στο Τόκυο μετά το χθεσινό του κλείσιμο στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 18 Ιανουαρίου. Ο κλάδος των τραπεζών και των εταιρειών ακίνητης περιουσίας, συνέβαλε περίπου στα 2/ 5 της συνολικής του ανόδου.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 εκτινάχθηκε 1,8%, φθάνοντας στις 15.718,98 μονάδες. Ο δείκτης από τις 6 Φεβρουαρίου σημείωσε απώλειες 6,4%, αφού άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα πλέον των πέντε ετών. Σε άλλα δημοσιεύματα, η εφημερίδα Nihon Keizai ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει την αποτίμησή της για την οικονομία, τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες γραφείων σχεδιάζουν να αυξήσουν τα ενοίκια στο Τόκυο.

Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωνε άνοδο 0,8%. Οι μετοχές της Australian Gas Light Co. αναρριχήθηκαν στα ύψη, μετά την ανακοίνωση της Alinta Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής φυσικού αερίου της Δυτικής Αυστραλίας ότι αγόρασε το 10% στην εταιρεία και προσέφερε 8,9 δισ. δολ. Αυστραλίας (6,6 δισ. δολ. ΗΠΑ) για το λοιπό της μερίδιο.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο έως και 2,7%, φθάνοντας στα 61,50 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Ν. Υόρκη μετά τις επιθέσεις ανταρτών σε εγκαταστάσεις των εταιρειών με πετρελαιοειδή στη Νιγηρία, μειώνοντας την παραγωγή της μεγαλύτερης χώρας παραγωγής πετρελαίου της Αφρικής κατά περίπου 20%. Το πετρέλαιο προσφάτως διαπραγματεύθηκε στα 60,90 δολ. το βαρέλι.