Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2006 07:08

Alinta: 6,6 δισ. δολ. για την εξαγορά της Australian Gas

ΠΟΣΟΝ 8,9 δισ. δολ. Αυστραλίας (6,6 δισ. δολ. ΗΠΑ) προσέφερε η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης φυσικού αερίου της Δυτικής Αυστραλίας, Alinta Ltd., για την Australian Gas Light Co., κυνηγώντας μια εταιρεία τρεις φορές του μεγέθους της, για να καλύψει τη ζήτηση ενεργείας στις πιο πολυπληθείς πολιτείες στα ανατολικά της χώρας.

Η Alinta προσέφερε 1,773 της μετοχής για κάθε μία μετοχή της Australian Gas, αξιολογώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής ενεργείας της χώρας, στα 19,45 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η Australian Gas από την πλευρά της είπε ότι θα μελετήσει την πρόταση της Alinta, η οποία χθες κατέβαλε την ίδια τιμή σε μετρητά για το 10% της εταιρείας.

Η εξαγορά, η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ενεργείας στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού σε μια δεκαετία, θα αυξήσει το μερίδιο της Alinta, σε μια αγορά όπου η κατανάλωση ενεργείας προβλέπεται να αυξηθεί 38% μέχρι το 2020. Οι μέτοχοι της Australian Gas, οι οποίοι θα ψηφίσουν τον επόμενο μήνα για ένα σχέδιο διαχωρισμού της εταιρείας σε δύο, θα κατέχουν το 74% των συνδυασμένων δραστηριοτήτων, με βάση τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Οι μετοχές της Australian Gas αναρριχήθηκαν 7,7%, φθάνοντας στα 19,70 δολ. Αυστραλίας η μία, πριν από την ανακοίνωση. Νωρίτερα, υποχώρησαν έως τα 18,89 δολ. Αυστραλίας η μία και στις 2:23 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ, βρισκόντουσαν στα 19,35 δολ. Αυστραλίας η μία.

Οι συνολικές αποδόσεις στους μετόχους της Alinta υπερτετραπλασιάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ οι αποδόσεις στους μετόχους της Australian Gas έχουν υπερδιπλασίασαν τα κέρδη τους την ίδια χρονική περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Κάθε χρόνο από τότε που η Alinta πούλησε μετοχές στο ευρύ κοινό, τον Οκτώβριο του 2000, οι συνολικές αποδόσεις στους μετόχους ήταν καλύτερες από τις αντίστοιχες των μετόχων της Australian Gas, σύμφωνα με την Alinta.

Σύμβουλος της Αlinta είναιMacquarie Bank Ltd., ενώ η Goldman Sachs JBWere Pty και οι UBS AG είναι οι σύμβουλοι της Australian Gas. Η προτεινόμενη εξαγορά θα είναι η μεγαλύτερη στην Αυστραλία από τον Ιούνιο του 2005, όταν BHP Billiton αγόρασε την WMC αντί του ποσού των 9,2 δισ. δολ. Αυστραλίας.

Η δραστηριότητα της Australian Gas είναι αξίας 16,10 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή, ενώ η προτεινόμενη τιμή θα προσθέσει στην αξίας της περίπου 3,35 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή, σύμφωνα με την Alinta.