Η Ιταλία παραβαίνει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. εξαιτίας του αυξημένου χρέους, μια κατάσταση που δικαιολογεί την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λάβρος ο Σαλβίνι, απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Κομισιόν.
Η Ιταλία παραβαίνει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. εξαιτίας του αυξημένου χρέους, μια κατάσταση που δικαιολογεί την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λάβρος ο Σαλβίνι, απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Κομισιόν, επιμένοντας ότι ο μόνος τρόπος να μειωθεί το χρέος είναι μέσω φοροελαφρύνσεων.
Εάν οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίξουν την άποψη της Κομισιόν τις δύο επόμενες εβδομάδες, τότε το επόμενο βήμα είναι η έναρξη της διαδικασίας, μια κίνηση που αναμένεται πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., στις αρχές Ιουλίου.
Σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες θέσουν τη χώρα σε πειθαρχική διαδικασία λόγω υψηλού ελλείμματος και χρέους, η Ρώμη θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο κυρώσεων και επιβολής προστίμου πολλών δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ιταλία έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο στην εφαρμογή των οικονομικών συστάσεων της Ε.Ε. και έχει οπισθοχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Αυτό αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αναπτυξιακή δυναμική της Ιταλίας», υπογραμμίζει η Επιτροπή.
Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, το δεύτερο μεγαλύτερο της Ε.Ε. μετά το ελληνικό, αυξήθηκε το 2018 στο 132,2% του ΑΕΠ, από 131,4% το 2017 και η Κομισιόν εκτιμά ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στο 133,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 135,2% το 2020, παραβαίνοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες που υπαγορεύουν τη μείωσή του.
Η «βόμβα» του ιταλικού χρέους συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομία της Ευρωζώνης, φέρεται να προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του.
Το χρέος αυξάνεται καθώς τα επιτόκια που καταβάλλει η Ιταλία για την εξυπηρέτησή του αυξάνονται περισσότερο από το ποσοστό ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας, εξηγεί η Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Ιταλία κατέβαλε πέρυσι 65 δισ. ευρώ σε τόκους, ποσό που αντιστοιχεί σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Οι προβλέψεις της Κομισιόν, που είναι πιο απαισιόδοξες από τις εκτιμήσεις της Ρώμης, άσκησαν πιέσεις σε ιταλικές μετοχές και ομόλογα, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να διευρύνεται πέντε μονάδες βάσης, στο 2,575% και τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών να κάνουν βουτιά σχεδόν 2%.
Παρά το καμπανάκι της Κομισιόν για πειθαρχικά μέτρα εναντίον της Ρώμης, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, απέρριψε την κριτική των Βρυξελλών για τα δημοσιονομικά της Ιταλίας, επαναλαμβάνοντας ότι οι περικοπές φόρων είναι μονόδρομος. «Ο μόνος τρόπος για τη μείωση του χρέους που συσσωρεύθηκε στο παρελθόν είναι να μειωθούν οι φόροι... και να επιτραπεί στους Ιταλούς να δουλέψουν περισσότερο και καλύτερα», ανέφερε ο κ. Σαλβίνι, σε απάντηση της κίνησης της Κομισιόν. «Με περικοπές, κυρώσεις και λιτότητα, αυτό που είδαμε είναι αύξηση του χρέους, φτώχεια, ανασφάλεια και ανεργία. Πρέπει να κάνουμε το αντίθετο», σημείωσε.