Εάν οι Ευρωπαίοι φιλοδοξούν να δουν το ευρώ να αναδεικνύεται σε κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα υποσκελίζοντας το δολάριο, έχουν μία χρυσή ευκαιρία: τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο. Η ένταση στις σχέσεις των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη θα αποκαλύψουν σε ποιο βαθμό η Κίνα μπορεί να μεταφέρει ορισμένα από τα τεράστια αποθέματα σε άλλο σκληρό νόμισμα, αλλά και το εάν το ευρώ μπορεί να λειτουργήσει ως βιώσιμη εναλλακτική, όπως επισημαίνουν αναλυτές στο Reuters.
Εάν οι Ευρωπαίοι φιλοδοξούν να δουν το ευρώ να αναδεικνύεται σε κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα υποσκελίζοντας το δολάριο, έχουν μία χρυσή ευκαιρία: τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο.
Η ένταση στις σχέσεις των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη θα αποκαλύψουν σε ποιο βαθμό η Κίνα μπορεί να μεταφέρει ορισμένα από τα τεράστια αποθέματα σε άλλο σκληρό νόμισμα, αλλά και το εάν το ευρώ μπορεί να λειτουργήσει ως βιώσιμη εναλλακτική, όπως επισημαίνουν αναλυτές στο Reuters.
Στην μεταπολεμική εποχή κανένα άλλο ενεργητικό δεν έχει αποδειχθεί τόσο αξιόπιστο όσο τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα σε μέγεθος, ρευστότητα και ποιότητα ενεργητικού. Είναι ό,τι πιο κοντινό στα μετρητά, ένα ενεργητικό άνευ ρίσκου με κυκλοφορία άνω των 16 τρισ. δολαρίων. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα όσο πιο πολλές προκλήσεις αντιμετωπίζει από τις ΗΠΑ τόσο περισσότερο σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ως όπλο. Μπορεί να το κάνει ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της αμερικανικής οικονομίας.
Τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η Κίνα πούλησε περισσότερα αμερικανικά κρατικά ομόλογα τον Μάρτιο από ό,τι τον οποιοδήποτε άλλο μήνα τα 2,5 τελευταία χρόνια. Εάν αυτό δεν ήταν απλά μία τυχαία εξέλιξη ή μία παρόρμηση της στιγμής, αλλά μέρος της στρατηγικής της, θα φανεί και στα στοιχεία των επόμενων μηνών. Σε περίπτωση που όντως το Πεκίνο θελήσει να διαφοροποιήσει τα αποθέματά τους, τότε το ευρώ ως το νόμισμα της μεγαλύτερης ένωσης στον κόσμο, θα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του.
Ήδη υπάρχει εντονότερο κινεζικό ενδιαφέρον για την Ευρώπη με ζήτηση για ισπανικά, γαλλικά και βελγικά ομόλογα, τα οποία προσφέρουν ασφάλεια, αλλά και ελαφρώς υψηλότερες αποδόσεις από τα γερμανικά. Η Κίνα έχει επίσης αυξήσει τις αγορές χρέους από τον ESM.
Στην πρόσφατη έκδοση 10ετους ομολόγου από τον ESM, Ασιάτες επενδυτές εξασφάλισαν μερίδιο 33%.
Πηγή: Reuters