Στο 1,2% επιβραδύνθηκε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, όπως προκύπτει από την πρώτη εκτίμηση της Εurostat, παρά τις προσπάθειες της ΕKT για επαναφορά του κοντά στο στόχο 2%. Καλά τα νέα στο μέτωπο της απασχόλησης, με υποχώρηση της ανεργίας σε χαμηλά 10ετίας τον Απρίλιο. Η Ελλάδα παραμένει «πρωταθλήτρια», εμφανίζοντας το υψηλότερο ποσοστό ανέργων(18,5%).
Στο 1,2% επιβραδύνθηκε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, όπως προκύπτει από την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής(Eurostat), παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επαναφορά του κοντά στο στόχο 2%. Καλά τα νέα στο μέτωπο της απασχόλησης, με υποχώρηση της ανεργίας σε χαμηλά 10ετίας τον Απρίλιο. Η Ελλάδα παραμένει «πρωταθλήτρια», εμφανίζοντας το υψηλότερο ποσοστό ανέργων(18,5%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι ρυθμοί αύξησης των τιμών καταναλωτή υποχώρησαν στο 1,2% τον Μάιο, από 1,7% του Απριλίου. Τα στοιχεία ήταν κατώτερα των προβλέψεων, που έκαναν λόγο για επιβράδυνση στο 1,3%.
Παρά τις προσπάθειες, η ΕΚΤ δεν έχει καταφέρει να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο 2%, παρότι από τον Μάρτιο του 2016 διατηρεί το βασικό επιτόκιο στο μηδέν και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα, εν μέσω των ευρύτερων προσπαθειών για την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση του πληθωρισμού.
Τα επόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής θα βρεθούν επί τάπητος στησυνεδρίαση της Πέμπτης, με την ΕΚΤ να έχει ήδη προαναγγείλει τρίτο γύρο χορήγησης φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες, από τον Σεπτέμβριο. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Φινλανδός Όλι Ρεν, εκ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είχε υπογραμμίσει ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα νομισματικής στήριξης, εάν καταστεί αναγκαίο, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης κατεβάζει ταχύτητα.
Παρά τις προκλήσεις που απειλούν την οικοομία της Ζώνης του Ευρώπη, η ανεργία έχει υποχωρήσει σε ναδίρ 10ετίας, με το ποσοστό ανέργων στο 7,6% τον Απρίλιο από 7,7% του Μαρτίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008.
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, τον Απρίλιο του 2019 στην Ευρωζώνη υπήρχαν 12,529 εκατ. άνεργοι, 64.000 λιγότεροι από τον Μάρτιο και 1,147 εκατ. λιγότεροι από αντίστοιχα επίπεδα ένα χρόνο πριν.
Mεταξύ των χωρών-μελών το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σημειώθηκε στη Γερμανία(3,2%) και στην Ολλανδία(3,3%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά στις χώρες του Νότου και συγκεκριμένα σε Ελλάδα(18,5% -στοιχεία Φεβρουαρίου 2019), Ισπανία(13,8%) και Ιταλία(10,2%).