Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2006 10:18

Εμμένει η ΠΝΟ στην απεργία

Τη συνέχιση της απεργίας αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) παρά την απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει γενική πολιτική επιστράτευση. Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους ναυτεργάτες το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κήρυξε τετράωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι και κάλεσε τους εργαζόμενους να μεταβούν στο λιμάνι του Πειραιά. Προβλήματα ανεφοδιασμού και σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης αντιμετωπίζουν τα περισσότερα νησιά. Το δ.σ. της ΠΝΟ συνεδριάζει εκ νέου, προκειμένου να επανεκτιμήσει την κατάσταση.

ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ της απεργίας αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) παρά την απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει γενική πολιτική επιστράτευση http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/22/1157545.htm .

Η ΠΝΟ χαρακτήρισε «παράνομη« την απόφαση http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/22/1157607.htm , καθώς και οι νομικοί της σύμβουλοι έχουν την ίδια άποψη και υποστηρίζουν πως οι κυβερνήσεις δεν έχουν - πλέον - τη δυνατότητα να επιστρατεύουν απεργούς, γιατί η σχετική διάταξη καταργήθηκε από το 2002.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε νωρίς το πρωί, θα εμποδιστεί ο απόπλους όλων των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Πάτρας, ενώ όσα πλοία αναχωρήσουν από άλλα λιμάνια με προορισμό τον Πειραιά, θα ξεφορτώσουν αλλά οι ναυτεργάτες δεν θα επιτρέψουν τον απόπλου τους.

Η ΠΝΟ καλεί τους ναυτεργάτες να καταλάβουν τους καταπέλτες των πλοίων έως την Παρασκευή το πρωί, οπότε και λήγει η νέα 48ωρη απεργία τους http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/22/1157533.htm .

Σημειώνεται ότι η απεργία των ναυτεργατών κηρύχθηκε νόμιμη από το Πρωτοδικείο.

Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους ναυτεργάτες το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κήρυξε τετράωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι και κάλεσε τους εργαζόμενους να μεταβούν στο λιμάνι του Πειραιά.

Δίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ.

Αναχώρησε το «Λισσός» από τη Σούδα

Εν τω μεταξύ, αναχώρησε στις 9.30 το πρωί από το λιμάνι της Σούδας το επιβατικό -οχηματαγωγό της ΑΝEΚ «Λισσός», το οποίο μεταφέρει 48 φορτηγά αυτοκίνητα 7 IX και 39 επιβάτες.

Η διαδικασία φόρτωσης του πλοίου καθώς και η επιβίβαση των επιβατών έγινε χωρίς προβλήματα. Νωρίτερα, στις 4.20 τα ξημερώματα, είχε αποπλεύσει από την Σούδα και το οχηματαγωγό της ΑΝΕΚ Aegean Glory μεταφέροντας 50 φορτηγά αυτοκίνητα με ευπαθή αγροτικά προϊόντα.

Δηλώσεις Ντόρας Mπακογιάννη

«Οι αγρότες στα νησιά αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα… Είναι λογικό η κυβέρνηση να μη μείνει αδιάφορη στο μεγάλο αυτό πρόβλημα», δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

«Υπάρχει και ανθρωπιστικό ζήτημα για την αποστολή φαρμάκων και την επιβίωση των κατοίκων των νησιών», πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.

Παπαρήγα: «Βάρβαρο» μέτρο η επιστράτευση

«Εννέα φορές το ΠΑΣΟΚ και εννέα φορές η ΝΔ προχώρησαν σε αυτό το βάρβαρο μέτρο της επιστράτευσης και μάλιστα αυτό το μέτρο αρκετές φορές το έχουν χρησιμοποιήσει κατά των ναυτεργατών. Ας μου επιτραπεί να πω ότι σε λίγο αυτά τα κόμματα θα κάνουν και άγαλμα στους ιδιοκτήτες του “ΣΑΜΙΝΑ”. Εκεί έχει φτάσει η κατάσταση».

Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Πρόσθεσε επίσης ότι «εάν η κυβέρνηση ήταν τόσο πολύ συγκινημένη με τα προβλήματα των αγροτών της Κρήτης θα μπορούσε να πάρει το νομοσχέδιο πίσω. Αυτή θα ήταν η λύση».