Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 01 Ιουνίου 2019 07:54

Ο Τραμπ οδηγεί σε αχαρτογράφητα ύδατα αμερικανική πολιτική και αγορές

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που επανειλημμένα έχει επικαλεστεί το ράλι του χρηματιστηρίου ως απόδειξη επιτυχίας της πολιτικής του, έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα να προκαλέσει τον πανικό των επενδυτών και μία αιμορραγία άνω των 4 τρισ. δολαρίων στις αγορές μετοχών. Έχει δε εξοργίσει την επιχειρηματική κοινότητα των ΗΠΑ και δοκιμάζει τα όρια του Κογκρέσου, με την απόφασή του όχι μόνο να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με την Κίνα, αλλά και να ανοίξει νέο μέτωπο με το Μεξικό χρησιμοποιώντας για πρώη φορά τους δασμούς ως όπλο κατά της μετανάστευσης.  

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που επανειλημμένα έχει επικαλεστεί το ράλι του χρηματιστηρίου ως απόδειξη επιτυχίας της πολιτικής του, έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα να προκαλέσει τον πανικό των επενδυτών και μία αιμορραγία άνω των 4 τρισ. δολαρίων στις αγορές μετοχών. Έχει δε εξοργίσει την επιχειρηματική κοινότητα των ΗΠΑ και δοκιμάζει τα όρια του Κογκρέσου, με την απόφασή του όχι μόνο να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με την Κίνα, αλλά και να ανοίξει νέο μέτωπο με το Μεξικό. 

Τι και εάν δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που κατέληξε σε συμφωνία για την αναθεώρηση της NAFTA, της εμπορικής συμφωνίας με το Μεξικό και τον Καναδά, που ονομάζεται πλέον USMCA. Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τώρα με σαρωτικούς δασμούς το Μεξικό, εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της ασφάλειας των συνόρων. «Με την απόφαση αυτή ωθεί το όπλο των δασμών σε νέα άκρα, δοκιμάζοντας την βούληση του Κογκρέσου να μπλοκάρει τη χρήση ενός εργαλείου, που πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε περιόδους εθνικής κρίσης» σχολιάζει το Bloomberg. 

Αν και ο Τραμπ δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για τους δασμούς, με τους οποίους επιχειρεί να πιέσει την Κίνα να περιορίσει δραστικά το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμά της ή απειλεί Ε.Ε. και Ιαπωνία, προκειμένου να αποσπάσει άλλες εμπορικές υποχωρήσεις, η απόφασή του να το αξιοποιήσει ακόμη και ως απάντηση στις μεταναστευτικές ροές έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Το Αμερικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου έσπευσε να εκφράσει την έκπληξη και την απογοήτευσή του για την εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι το τίμημα θα πληρώσουν αμερικανικές επιχειρήσεις και καταναλωτές, ενώ προειδοποίησε πως το μέλλον της τριμερούς συμφωνίας με Μεξικό και Καναδά είναι στον αέρα, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην αμερικανική αλυσίδα εφοδιασμού. 

Αιφνιδιασμένος και έντονα δυσαρεστημένος με την απόφαση εμφανίζεται ακόμη και ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal δεν είχε ενημερωθεί για τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου και όταν αυτά ανακοινώθηκαν προειοδοποίησε πως περιορίζονται οι ελπίδες της για επικύρωση της USMCA. «Ο Λάιτχαϊζερ δεν είνα χαρούμενος» είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της κυβέρνησης υπό καθεστώς ανωνυμίας στην WSJ. 

Επισήμως πάντως ο εκπρόσωπος Εμπορίου δεν θέλησε να εκφράσει τη διαφωνία του. Εκπρόσωπός του δήλωσε πως ο κ. Λάιτχαϊζερ δεν έχει εκφραστεί ποτέ κατά του σχεδίου του προέδρου για δασμούς και συμφωνεί πως απαιτείται ισχυρή δράση για να επιλυθεί η μακροχρόνια, σοβαρή μεταναστευτική κρίση». 

Για να επιβάλλει τους δασμούς στο Μεξικό, ο Τραμπ ενεργοποιεί την Πράξη Εξουσιών Έκτακτης Εθνικής Ανάγκης», η οποία του επιτρέπει να παρακάμψει το Κογκρέσο. Στις αγορές ανησυχούν τόσο για τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες όσο και για τις πολιτικές επιπτώσεις της επιλογής αυτής, ενώ κύριος παράγοντας πανικού είναι το πόσο απρόβλεπτα δρα ο Αμερικανός πρόεδρος, αγνοώντας συστάσεις αξιωματούχων και στενών συνεργατών. 

Ο δεύτερος χειρότερος Μάιος για τις μετοχές από το 1960

O περασμένος μήνας ήταν ο χειρότερος του 2019 για τις διεθνείς αγορές και ένας από τους χειρότερους Μαΐους στην ιστορία της Wall Street. Με τον δείκτη S&P 500 να καταγράφει πτώση 6,6% η αμερικανική αγορά βίωσε τον χειρότερο Μάιο από το 2012 και συνολικά τον δεύτερο χειρότερο από το 1960. Η λίστα των «θυμάτων» είναι μακρά. Οι δέκα από τους έντεκα βασικούς κλάδους του S&P 500 παρουσίασαν απώλειες σε μηνιαία βάση, με εκείνους της τεχνολογίας, της ενέργειας και των πρώτων υλών να αιμορραγούν περισσότερο. Ανελέητο ήταν το σφυροκόπημα στις εταιρείες ημιαγωγών, που έχασαν το 17% της αξίας τους σοτν χειρότερο μήνα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. 

Μοναδικός κλάδος που διασώθηκε ήταν εκείνος της ακίνητης περιουσίας, ο οποίος έλαβε ώθηση από την πτώση της απόδοσης του αμερικανικού κρατικού ομολόγου 10ετους διάρκειας σε χαμηλά 20 μηνών του 2,13%. 

Μαζική στροφή στα ομόλογα

Δεν είναι βεβαίως μόνο τα αμερικανικά ομόλογα, που κερδίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το απόλυτο καταφύγιο των αγορών είναι το Bund. H απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου κατέγραψε νέο ιστορικό ναδίρ στο -0,21%, καταρρίπτοντας το προηγούμενο που είχε σημειωθεί το 2016, λίγο μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχαιρετίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μηνιαία βάση η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς μειώθηκε περισσότερο από 20 μονάδες. Σε αρνητικό έδαφος κινείται πλέον και η απόδοση του ολλανδικού δεκαετούς, επίσης για πρώτη φορά από το 2016, ενώ σε χαμηλά σχεδόν τριών ετών είναι και η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς. 

Το πάρτι των ομολόγων συνεχίζεται και στο Νότο, με τις αποδόσεις ελληνικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων να κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχώρησε έως και το 2,89%. ενώ του πενταετούς κινείται για πρώτη φορά σε επίπεδα χαμηλότερα από του αντίστοιχου ιταλικού. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 45% των ομολόγων της Ευρωζώνης έχουν πλέον αρνητική απόδοση, το υψηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2016. Η αξία των τίτλων με αρνητική απόδοση είναι 3,44 τρισ. ευρώ. 

naftemporiki.gr