Σε απολογισμό της νομισματικής πολιτικής που άσκησε η ΕΚΤ στη διάρκεια και μετά την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση προέβη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι οι δράσεις του Ευρωσυστήματος συνέβαλαν στην αποτελεσματική καταπολέμηση της κρίσης. Πιο ανθεκτικό το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Ο ρόλος της ΤτΕ στις προκλήσεις του μέλλοντος, όπως η κλιματική αλλαγή.
Σε απολογισμό της νομισματικής πολιτικής που άσκησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη διάρκεια και μετά την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση προέβη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, καταλήγοντας ότι οι δράσεις του Ευρωσυστήματος καταπολέμησαν αποτελεσματικά την κρίση.
Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ο κ. Στουρνάρας εστίασε στα διδάγματα της κρίσης και στις προκλήσεις του μέλλοντος. «Οι κεντρικοί τραπεζίτες ανά τον κόσμο πήραν το μάθημά τους από τη Μεγάλη ΄Υφεση. Ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα σε συνθήκες ασφυξίας χρειάζεται ενεργό παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών. Και αυτή τη φορά οι κεντρικές τράπεζες ενήργησαν με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Ανέπτυξαν την εργαλειοθήκη τους με συνδυασμό πιο ευέλικτων, αποτελεσματικών και καινοτόμων μέτρων πολύ μεγάλης ισχύος. Δεδομένης της επιτυχίας αυτών των μέτρων, ορισμένα από αυτά τα εργαλεία ενδεχομένως να συμπεριληφθούν μόνιμα στο νέο πλαίσιο», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του με κεντρικό θέμα την «αναδρομή στη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης στη διάρκεια και μετά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση».
«Εμείς, ως κεντρικοί τραπεζίτες, αποκτήσαμε πολύ μεγαλύτερη κατανόηση του πώς λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και πώς μπορούν να αναπτυχθούν κίνδυνοι που το απειλούν. Έχουν γίνει πολλές ενέργειες που καθιστούν πιο ασφαλές το σύστημα από ό,τι ήταν δέκα χρόνια πριν και πιο όσο το δυνατόν πιο ανθεκτικό», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, προσθέτοντας ότι αυτό φαίνεται στα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress-tests, που δείχνουν ότι την τελευτάια διετία οι τράπεζες έχουν γίνει πιο ανθεκτικές σε χρηματοπιστωτικά σοκ.
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στα τολμηρά βήματα που έγιναν για την ενδυνάμωση της Ευρωζώνης. «Η τραπεζική ένωση, με τη σύσταση του Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης και -αν και ακόμη δεν έχει καθιερωθεί αλλά είναι υψίστης σημασίας- το πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου, αποτελεσματικά και καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένου ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου», ανέφερε.
Παρ΄όλα αυτά, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι παραμένουν πολλές προκλήσεις και χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά περισσότερα, ενώ σημείωσε ότι «η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί εσαεί να σταθεροποιεί την οικονομία».
Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή, κρίνοντας ότι θα αποτελέσει έναν παράγοντα που θα επηρεάσει στο μέλλον τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, λόγω του δυνητικού αντίκτυπου σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, τράπεζες και, στην οικονομία στο σύνολό της. «Ορισμένες κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η ΤτΕ, συμμετέχουν στο Δίκτυο ενός Πιο Πράσινου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος(NGFS), που δημιουργήθηκε με σκοπό να ενδυναμώσει το ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη διαχείριση του κλιματικού και περιβαλλοντικού ρίσκου», επισήμανε ο κ. Στουρνάρας, συμπληρώνοντας ότι η ΤτΕ εμπλέκεται και επενδύει σε έρευνες σχετικά με την κλιματική αλλαγή.