Με τις δύο μεγάλες οικονομίες του πλανήτη να συγκρούονται στο μέτωπο του εμπορίου και της τεχνολογίας, οι ειδικοί κάνουν λόγο για έναν νέο οικονομικό Ψυχρό Πόλεμο και οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις συνέπειές του. Μόνο τον τελευταίο μήνα οι παγκόσμιες μετοχές έχασαν 4 τρισ. δολάρια από την αξία τους, με τους επενδυτές να στρέφονται μαζικά στο κρατικό χρέος. Ακόμη και εάν η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογο του, Σι Τζινπίνγκ, στα τέλη Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου του G20 πετύχει να βελτιώσει το κλίμα μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομιών, δεν είναι σαφές εάν μπορούν να ξεπεραστούν τα ρήγματα που έχουν ανοίξει για μία ουσιαστική συμφωνία.
Με τις δύο μεγάλες οικονομίες του πλανήτη να συγκρούονται στο μέτωπο του εμπορίου και της τεχνολογίας, οι ειδικοί κάνουν λόγο για έναν νέο οικονομικό Ψυχρό Πόλεμο και οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις συνέπειές του. Μόνο τον τελευταίο μήνα οι παγκόσμιες μετοχές έχασαν 4 τρισ. δολάρια από την αξία τους, με τους επενδυτές να στρέφονται μαζικά στο κρατικό χρέος.
Με τις μετοχές να παγιδεύονται σε τροχιά πτώσης και τις αποδόσεις των ομολόγων ανά τον ανεπτυγμένο κόσμο να επιστρέφουν σε επίπεδα, που είχαμε να δούμε εδώ και χρόνια, οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων αναπροσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Στόχος να προστατευθούν όσο γίνεται από εμπορικά και γεωπολιτικά πυρά, χωρίς όμως να σταματούν τελείως το κυνήγι των υψηλών αποδόσεων.
Τα βλέμματα των μεγαλο-επενδυτών είναι σταθερά στραμμένο στην σινο-αμερικανική διαμάχη, με τον Ρέι Ντάλιο της Bridgewater Associates να κάνει λόγο για έναν νέο «μακράς διαρκείας ιδεολογικό πόλεμο», στον οποίο οι μεγάλες οικονομίες θα αξιοποιήσουν κάθε όπλο που έχουν στη διάθεσή τους. Ο Στίβεν Τζεν σημειώνει πως είμαστε μάρτυρες «σε έναν αγώνα 15 γύρων» και ο Μαρκ Μόμπιους προειδοποιεί πως δεν διαφαίνονται περιθώρια αισιοδοξίας να άρθει άμεσα μία συμφωνία.
Ακόμη και εάν η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογο του, Σι Τζινπίνγκ, στα τέλη Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου του G20 πετύχει να βελτιώσει το κλίμα μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομιών, δεν είναι σαφές εάν μπορούν να ξεπεραστούν τα ρήγματα που έχουν ανοίξει για μία ουσιαστική συμφωνία.
Προς το παρόν η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη. Το Πεκίνο επέλεξε σήμερα να ανεβάσει τους τόνους εγκαλώντας την Ουάσιγκτον για «οικονομική τρομοκρατία», αλλά και προειδοποιώντας ότι είναι έτοιμο να βγάλει το όπλοτων σπάνιων γαιών από τη φαρέτρα του.
Παράλληλα σε τέλμα βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ε.Ε.. Μετά και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, που οδηγεί σε ένα κατακερματισμένο Ευρωκοινοβούλιο και νέες ισορροπίες δυνάμεων, ενδεχομένως να είναι ακόμη πιο δύσκολο να βρεθεί κοινός τόπος με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Η απειλή των δασμών στα αυτοκίνητα παραμένει έτσι σε ισχύ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg